rss      tw      fb
Keres

Trükkös sajtótájékoztató

(avagy adj vissza valamit zajosan, amit senki nem vett el)


A tegnapi napon, január 22-én Sólyom László köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának első fordulóját 2010. április 11-ére, második fordulóját pedig április 25-ére.(1)

A Fidesz a bejelentés kapcsán sajtótájékoztatót tartott.
Az emberek visszakapták a jövőről szóló döntés jogát – szól a kiadott  közlemény címe.

Már annyira megszoktuk a túlzó állításokat, időnként bornírt megállapításokat a Fidesz napi átlagban öt alkalommal ránk ömlesztett sajtótájékoztatói kapcsán, hogy fel se kapjuk a fejünket az ilyen értelmetlen kijelentésekre, de ezúttal tegyünk kivételt!

Kérdezzük meg a Fideszt és az efféle kijelentéseket is végtelen magabiztossággal előadó  Szijjártó Péter elnökistáb-vezetőt, hogy miről beszél.  Elvonta valaki az emberek döntési jogát bármely választás kapcsán bármitől?

Lehet, hogy egy súlyos jogfosztás  elkerülte a figyelmünket? Ki és mivel tett ilyesmit? S mi történt most, hogy ünnepelnünk kell, mert „az emberek visszakapták” a jogot a döntéshez? Kitől is? A köztársasági elnöktől? Az időfelelőstől?

Lehet, hogy a Fidesz felfogásában ezt jelenti az, ha egy parlamenti ciklus végén, a vonatkozó szabályoknak megfelelően kiírják az országgyűlési választásokat?

Jól értjük? A választási törvények előírásainak megfelelő működést, vagy azt a tényt, hogy a Fidesz többszöri, az áldozatokra tekintettel nem lévő, az országot nem kímélő zajos kísérletei ellenére sem sikerült ciklus közben kormányt buktatnia, úgy lehet értelmezni, hogy az emberek döntési joga „meg lett vonva”?

Sajnos ebből a megközelítésből nehéz más következtetésre jutni, mint arra, hogy a Fidesz szerint a demokratikus „választás joga” egyenlő a „Fideszt választani” jogával, s ha ez nem érvényesülhet bármikor, akkor nyilván a döntési jogot (a demokráciát) korlátozzák mások (3), akik botor módon a törvényi előírások szerint működnek.

A közleményben a továbbiakban a szokásos mixtúra olvasható abból a néhány szavas, szokásos készletből, amelyet a „jövő” letéteményese (a Fidesz) a csecsemő (az ország, a választók) számára jól megrágott falatokként adagol, hogy könnyen emészthető formában kerüljön a szájukba, majd a gyomrukba. Íme: „az emberek várakozása a választások iránt 2006 óta”, a „megszorító intézkedések”, „korrupciós ügyek”, „a magyar emberek pénzének ellopása miatt, az emberek döntő többsége várja a változást”, -„ le szeretné zárni a Gyurcsány-korszakot”, „az emberek azt is szeretnék, ha a gazdaság megindulhatna a növekedés útján, megújulhatna az ország, "a Fidesz (…) homlokegyenest ellenkező kormányzati és gazdaságpolitikát folytat majd”, felelősségre vonja az ország tönkretételében szerepet játszókat”.

A naponta zuhatagként ránk ömlő közlemények ellenére még mindig fogalma sincs azonban az országnak arról, hogy  a „megújulás” a „várt változással” milyen lesz. Hogy a gazdaság mitől fog „megindulni a növekedés útján”, ha a Fidesz  „homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát” visz majd. Egyelőre mindenkinek meg kell elégednie azzal az „igazsággal”, hogy „az MSZP minden idők leggátlástalanabb, legbrutálisabb kampányát folytatja majd”, ami minden további igazolás nélkül a napnál világosabban következik, ugye, abból, hogy „ a szocialista párt a túlélésért küzd, hiszen soha ilyen mélyen nem volt még”.

Úgy tűnik a „csecsemő” számára egyelőre kielégítő a táplálék: a könnyen emészthető falatok az aktív többségnek nagyon ízlenek.


(3) „A magyar emberek 2006 óta várnak az államfő országgyűlési választások kiírásáról szóló bejelentésére, amellyel végre visszakaphatják a jövőről szóló demokratikus döntés jogát. A Fidesz tartja magát korábbi bejelentéséhez: március 15-én kezdi kampányát.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!