rss      tw      fb
Keres

Kétmilliárd forinttal segíti a térségfejlesztést az atomerőmű új alapítványa 2014-ig

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:12

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2014-ig összesen kétmilliárd forintot juttat az általa alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak, a forrás felhasználását szolgáló pályázati rendszer alapjait csütörtökön nyilvános ülésén határozta meg a szervezet kuratóriuma.

Az alapítvány célja a munkahelyteremtés, a térségfejlesztés és az életminőség javulásának elősegítése. Forrásaira a paksi, szekszárdi, kalocsai térségben negyvenegy település önkormányzatai, azok társulásai és gazdálkodó szervezeti pályázhatnak, főként elnyert uniós pályázatokhoz önrész biztosítására, energetikai fejlesztésre, munkahelyteremtésre. Hamvas István vezérigazgató, aki egyben a Jövőnk Energiája alapítvány kuratóriumának elnöke, emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőmű 28 éve működik a Paks-Kalocsa-Szekszárd térségben, amelynek meghatározó gazdasági szereplője. Az alapítvány létrehozásával a már kialakult támogatói rendszert kívánták átláthatóbbá, hatékonyabbá tenni - tette hozzá.

Az idén egyszer lehet pályázni, 2012-től viszont évi két alkalommal. Az idei keretre augusztus 31-ig várják a pályázatokat.

A kuratórium döntése szerint az önkormányzatok megnyert európai uniós pályázatokhoz igényelhetnek forrást az önrész biztosítására, illetve életminőséget javító fejlesztésekre, kivéve út, járda, parkoló építés, akadálymentesítés.

A gazdálkodó szervezetek szintén uniós pályázatok önrészéhez nyerhetnek el vissza nem térítendő támogatást, illetve munkahelyteremtő fejlesztésekre. A pályázók teljes köre előtt nyitott az energetikai racionalizálást elősegítő pályázati ablak - ismertette Kováts Balázs, a kuratórium munkáját segítő szakértő.

A kuratórium nyilvános alakuló ülésén a polgármesterek számára Hamvas István vezérigazgató részletes beszámolót tartott a paksi atomerőműben zajló úgy nevezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról, a stressztesztről.

A vezérigazgató hangoztatta: meggyőződése szerint a Fukusimában történtek ellenére sem szabad lemondani a nukleáris áramtermelés technológiájáról.

Kiemelte, hogy a paksi atomerőműben, amelynek blokkjait 1982. és 1987. között helyezték üzembe, az elmúlt évtizedek alatt egy sor biztonságnövelő intézkedést foganatosítottak, felkészültek a súlyos balesetek kezelésére is. Felülvizsgálták például az épületek és berendezések földrengésállóságát, és ezt követően közel kétezer tonna acélt építettek be, 2500 helyen megerősítették a vezetékeket, berendezéseket.

A paksi atomerőmű alacsony szeizmicitású területen fekszik, és akár 0,25 g vízszintes gyorsulást is elviselne, bár ilyenre Paksnál nem kell számítani.

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során megvizsgálják, hogy az úgy nevezett kulcsesemények, például extrém időjárási körülmények, földrengés előfordulási lehetősége mekkora, milyen okok vezethetnek egy ilyen eseményhez, milyen módon lehet ezeket megelőzni, elhárítani, s amennyiben ez nem sikerül, hogyan lehet a következményeket kezelni.

"Úgy gondoljuk, hogy teljesíthetőek lesznek a követelmények, a paksi atomerőműnek minden szempontból kellő tartalékai vannak" – fogalmazott a vezérigazgató hozzátéve, hogy a szovjet tervezésű erőművek jellemzője, ezúttal előnye, hogy rendkívül nagy tartalékokkal bír.

Hamvas István azt is mondta, hogy a felülvizsgálat előrehaladásáról folyamatosan jelentést készítenek az Országos Atomenergia Hivatalnak és a közvéleményt is tájékoztatni fogják. A végleges jelentés leadási határideje október 31-e.