rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtti felszólalások)

MTI 2011. június 27., hétfő 16:10

A miniszterelnök viszonválaszával, valamint további napirend előtti felszólalásokkal folytatta munkáját hétfőn az Országgyűlés.


Orbán Viktor: Magyarország ellentétes irányba halad, mint Görögország

A miniszterelnök szerint Magyarországnak éppen ellentétes irányban kell haladnia, mint Görögországnak, ahol jelenleg kényszerprivatizációkat hajtanak végre külföldi felügyelet mellett az ország gazdaságának talpra állítása érdekében. Orbán Viktor hétfőn napirend előtt, parlamenti viszonválaszában emlékeztetett a Mol-részvények megvásárlására, és azt mondta: vannak még olyan vagyontárgyak a gazdaságban, amelyeket a lakosság érdekében állami kézben kell tudni.

A kormányfő az európai gazdaság állapotáról szólva azt mondta: a helyzet több mint aggasztó, az európai gazdaság komoly bajban van. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a nyugati gazdaság képes lesz megoldást találni a problémára, bár szerinte jelenleg mindenki ennek ad kevesebb esélyt. "A magyar elnökség sikeresen teljesített, az európai gazdaságról lefesthető kép azonban sötét" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Ez nem ok, hogy pesszimistává váljunk és feladjuk azt a gazdaságpolitikát, amivel - úgy véljük - ennek ellenére növekedési pályára állítjuk a magyar gazdaságot" - tette hozzá Orbán Viktor.

A schengeni bővítéssel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: az ország elvégezte a munkáját, "helyzetbe hozta a románokat és a bolgárokat". Egyes országok azonban később, további feltételeket támasztottak a két ország elé. "Nem Magyarország dolga, hogy ezeket az országokat rávegye az álláspontjuk megváltoztatására" - fogalmazott a miniszterelnök.

A keleti partnerség csúcstalálkozó elhalasztásáról szólva azt mondta: alibi találkozókra nincs szükség, "az első csúcs sem volt sikeres, üres volt". Szerinte ilyen csúcstalálkozóval csak romlana a részt vevő hat ország esélye az uniós csatlakozásra.  Az ország önállóságát firtató kérdésekre Orbán Viktor az új magyar alkotmányra hivatkozott, amely a nemzeti szuverenitás alapjára helyezi az ország és az unió kapcsolatát. Az államadósság átütemezésének lehetőségéről azt mondta: ha ilyet akár csak felvet egy ország, annak térdre rogy a gazdasága. Ez látható jelenleg Görögországban is - tette hozzá.

Fidesz: az egyszerűsített honosítási eljárás sikertörténet

Potápi Árpád János (Fidesz) felszólalásában leszögezte: a számok is azt bizonyítják, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás sikertörténet. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a kormány nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítja: gondoskodik minden magyarról, legyenek akár a Kárpát-medencében, vagy a világ másik végén.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válaszában valóban történelmi tettnek nevezte, amikor 2010. május 26-án az Országgyűlés megalkotta az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a határon túli magyarok úgy lehessenek magyar állampolgárok, hogy ne kelljen elhagyni lakóhelyüket.

Ezzel a kormány megindította a nemzet közjogi egyesítését és lemosta a 2004. december 5-i népszavazás szégyenét és ez lehetővé teszi az asszimiláció megállítását és megfordítását.

A miniszterelnök bejelentette azt is: zökkenőmentesen zajlik a honosítás és elérték a százezredik állampolgársági kérvényezőt.

LMP: a kormány által hirdetett gazdasági szabadságharc elbukott

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője felszólalásában idézte Kövér László Házelnököt, aki 2008-ban úgy fogalmazott: "Kínában a kommunizmus a mai napig állami ideológia, embereket lehet eltüntetni, koncentrációs táborba zárni, kivégezni", valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén 2008-as szavait: "az emberi jogok tekintetében nincs alku. Mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás."

Az LMP frakcióvezetője szerint ehhez képest a hétvégén a Tibetet segítő társaságot és a magyarországi kínai vallási közösséget "pontosan azokkal a módszerekkel távolították el az utcáról, mint ahogyan ezt 2003 februárjában az akkori hatalom megtette."

Schiffer András elmondta: a Kínával kötött megállapodás kétségkívül taktikai és rövid távú értelemben siker, de stratégiailag tévút. "A kommunista diktatúrával kötött szövetség ugyanis nemcsak erkölcsi, emberi jogi szempontból elfogadhatatlan" hanem azt is eredményezi: a kormány által meghirdetett gazdasági szabadságharc elbukott, és Orbán Viktor "új függőség után nézett".

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: az erkölcsi kérdések fontosak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az erkölcsi felelősséget, amit egy ország vezetői a saját polgáraik biztonsága iránt kell, hogy érezzenek.

A tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő leszögezte: Magyarország szabad ország, "nem kívánjuk megakadályozni egyetlen külföldi látogatással kapcsolatban szerveződött tüntetés, vagy demonstráció létrejöttét sem." Ugyanakkor "elvárjuk minden tüntetőtől, hogy ne lerombolni akarják azokat az állami célokat, amelyek Magyarország érdekét szolgálják, ezért kifejezetten, mindig is fel fogunk lépni az olyan típusú megoldásokkal szemben a törvény adta lehetőségeken belül, amelyek megvédik azokat az állami célokat, amelyek egy-egy külföldi látogatáshoz kapcsolódnak" - tette hozzá Orbán Viktor. "Vélemény-kifejezés van, botrány, balhé nincs" - szögezte le a miniszterelnök.

A kormányfő válasza alatt az LMP képviselői egy transzparensen felmutatták Semjén Zsolt Schiffer János által is idézett 2008-es beszédét.