rss      tw      fb
Keres

A svédek így választanak

Dragos Erzsébet
Stockholm


Olvasom-hallom, a magyar választók interneten adták-vették az ajánlócédulákat, mások ellopták őket a levélládákból, s egyéb furcsaságok is megestek. Ilyesmire Svédországban* nem kerülhet sor, mivel nálunk nincs ajánlócédula, és a küldeményeket a lakás ajtaján lévő levélnyíláson dobja be a postás. S azért sem, mert itt az emberek, bár lazán, komolyan veszik a választást, s betartják a demokrácia  játékszabályait, mi több: ezt mindenki mástól is elvárják.

A svéd rendszer egyszerű, nyitott és átlátható. A választás szabad, titkos és közvetlen. Kirtériumai csak a kor, az állampolgárság és a lakóhely. A rendszer célja: tükrözze a leghűbben a nép politikai akaratát. A pártok a szavazatok arányában kapnak mandátumot. Pártra szavazunk, de a pártlistán az általunk favorizált jelöltre húzzuk az ikszet. A parlamentbe kerülés küszöbe 4 százalék. Korábban három, 1994 óta négyévesek a periódusok. A Riksdag képviselőinek száma 349. A parlamenti, megyei és helyhatósági választások  egyszerre és ugyanakkor, minden negyedik év szeptemberének harmadik vasárnapján esedékesek. 

29 országos választói kerület 310 parlamenti mandátumról dönt, 39 helyet arra használnak, hogy az arányokon tovább javítsanak a nagyobb lélekszámú kerületeknek adott extra mandátummal. (Hogy hány polgár alkosson egy kerületet, a választási hatóság számolja ki. A 23 megye élén landshövning áll. A 290 helyhatóság (kommun) 5783 választási kerületre tagolt. Polgármesteri státusz nem létezik, a vezetés kollektív, ám egy régi szokás szerint azé az utolsó szó, aki a pénzügyekért felelős.

Parlamenti választójoga annak van, aki legkésőbb a választás napján betölti a 18. életévét, svéd állampolgár és Svédországban van (vagy ha emigrált: volt valaha) bejegyezve. Harminc nappal a választás előtt a népességet is nyilvántartó Adóhivatal (Skatteverket) automatikusan küld egy választásra jogosító, és a választás helyéről, idejéről stb. informáló személyes választási kártyát (valkort). Az EU-választáson való részvétel is svéd állampolgársághoz kötött, de a helyhatósági és a megyei – nem.

A választók többféle módon és időben adhatják le a voksukat. Háromból ketten a választókerületének kijelölt helyen szavaz. Ott a pártok aktivistái által glédába állított teljesen egyforma, de eltérő színű cédulák sorakoznak: a sárga az országos lista neveivel, a világoskék a helyi, a fehér pedig a megyei jelöltekkel. A választópolgár megjelöli a favoríija nevét, a három cetlit (valsedel) borítékba teszi, igazolja magát (saját igazolvány híján egy másik személy is igazolhatja őt), aláírja a névjegyzéket, és leadja a voksait. Létezik protest-szavazás is (blankt röst – ezek számszerűsítése nagy érdelődéssel várt pillanat a választás éjszakáján): ehhez üres (de a többivel azonos külsejű) cédula áll rendelkezésre. Aki a választás napján nem ér rá, vagy másutt tölti idejét, a kitűzött időpontot  megelőző 18 nap bármelyikén leadhatja voksát azon helyiségek valamelyikében, amelyeket a választókörzetében kijelöltek (körzetenként legalább egyet kötelező; ez lehet a könyvtár, a patika, a posta vagy bármi más.) Aki a választás napján külföldön tartózkodik (mert emigrált, más országban dolgozik, tengerész), előzetes igénylés alapján a választási hatóságtól vagy a helyi követtől, konzulttól levélben megkap mindent (valamennyi induló párt választócéduláját s az üreset is, meg két borítékot), majd a szokásos módon saját maga ikszel, borítékol, s egy másik borítékba téve a titkosat, gondoskodik arról, hogy voksa eljusson a megfelelő választási körzetbe, legkésőbb a választás másnapján. Két tanú (nagykorú svéd állampolgár) a külső borítékon aláírásával hitelesíti, hogy az illető választási jogát szabadon gyakorolta.

Svédországban nincs kampánycsend. A pártok önkéntesei még a választás napján, a választói helyiség előtt is üdvözölhetik a polgárokat, kitűzőket, információs anyagokat osztogathatnak - de nem szavazócédulákat!  Az egész egyszerűen és lazán szokott menni - ám nem tiszteletlen vagy törvénysértő módon: inkább derűs, de ünnepi az esemény.

Most a jobbközép kék blokk négyesfogata kormányoz (az utóbbi 100 évben a 23. alkalommal). A Moderaterna (mérsékelt konzervatív) 96, a Center (kisgazda) 29, a Folkpartiet (liberális) 28, a Kristdemokraterna 24 mandátummal  rendelkezik. Az ellenzéki vörös-zöld blokkban a Socialdemokraterna 130 (ők eddig 14 periódusban voltak kormányon, akár 12- 40 évig is egyhuzamban!), a Vänsterpartiet (balpárt) 22, a Miljöpartiet (zöldek) 19 mandátumot birtokolnak. Egyetlen frakcióját elhagyott képviselő – politisk vild ('vad') – ül külön.

Szeptemberben választunk - így a kampány, a szokásoknak megfelelően, év elején elkezdődött, s e kilenc hónap alatt a hangulat egyre fokozódik majd. Túlvagyunk néhány többpárti vitán, meg a két nagy párt vezetőjének szópárbaján. Ezeket a köztévé á legnézettebb esti órákban közvetítette. Lesz majd egyre több, közönség jelenlétében megtartott vita is. Itt nem költenek óriásplakátokra, túl sok hirdetésre.  Drága és hatástalan. Ehelyett, a hagyományoknak megfelelően, tavasz végén a pártok aktivistái kitelepülnek a tereken, pályaudvarokon, parkokban felállított kis faházaikba (valstuga), hogy személyesen találkozzanak az utca emberével, a választóikkal!  Hétvégeken a pártvezérek is csatlakoznak hozzájuk, s egymással versengve turnézzák végig az egész országot. A korteskedés hagyományosan a nyár második felében éri el a legintenzívebb időszakát, amikor a kellemes időjárás és a több szabadidő tömegesen viszi ki az érdeklődőket a térgyülésekre (torgmöte), s más választási rendezvényekre. Tiszta népünnepély!

A pártalakításnak nincsenek különösebb szabályai - pártnak tekintendő bármely polgárok alkotta csoportosulás. Ha indulni akarnak a választásokon, van néhány formai elvárás: a csoport alkossa meg, fogadja el a saját műkődési alapszabályait, nevét, válasszon vezetőséget, szerezzen legalább 1500 támogató aláírást (100 kell megyei, 50 helyi szinten), majd az előző év decemberéig a választási hatóságnál nyújtsa be a nevét, amivel egyben indulási szándékát is jelzi. A helyi, megyei és EU-választásra való bejegyeztetésre anélkül is mód van, hogy a parlamneti választáson indulnának. A párt nevét regisztrálhatják is, mert ez védelmet jelent a jogtalan névhasználat ellen. Áprilisig leadják a jelöltjeik névsorát, s júliusig megrendelik a maguk céduláit. A kinyomtatott szavazócédulákat díjmentesen kapják meg a pártok (amúgy önköltségi áron), ha a legutolsó két parlamenti választáson legalább 1 százalékot elértek. A mai parlamenti pártok mellett a nacionalista SD is teljesítette ezt a kritériumot. A második választási részvételére készülő feminista párt (Fi) még nem. Karizmatikus vezetője kitartóan tiltakozik az 1 százalékos szabály ellen, s minden eszközt megragad, hogy ébren tartsa a választók érdeklődését (így például 'vállalta' a Let's dance! tévés táncversenyt is).

Ami a pártok anyagi támogatását illeti, a svéd törvények leszögezik, hogy a pártoknak, a demokratikus berendezkedés pilléreinek, joguk van a szabadsághoz és függetlenséghez, így a kommunikációéhoz és a véleményformáláséhoz is is. A pártok alternatívát nyújtanak a választóknak, valamint ismereteket és lehetőséget az embereknek arra, hogy a befolyást gyakoroljanak az ország dolgaira, részt vegyenek bennük és felelősséget vállaljank értük. Ezért a pártok közpénzből kapnak támogatást, nyilvánosan és átlátható módon. Az állami és parlamenti költségvetésből folyósított pénzt a parlamenti pártok országos központjai saját szervezetük és frakcióik működtetésére kapják. Évi  400 millió koronán osztoznak szét; ezt részben célzottan, másrészt saját belátásuk szerint használhatják fel: működésre (333 300 kr/fő/év), titkárokra (50 300 kr/hó), utazásokra (2500-5000 kr/fő/év) stb. Parlamenten kívüli párt is kaphat támogatást, ha a két legutóbbi választás egyikén legalább 2,5 százalékot sikerült elérnie. Ma az SD (2,9 százalék) felel meg ennek a kritériumnak, de többen is (például az Fi) megcélozzák ezt az idén.


* Svédország területe 450 295 km², lakossága 9,3 millió (+30 000 fő/év), a GDP 23 200 Euro/fő/év.

Hivatkozások:
A svéd választási hatóság: minden itt élő bevándorló nyelvén, videóval, hangos melléklettel
A svéd parlament (Riksdagen) honlapja:  9 nyelven
A svéd kormány (regeringen) honlapja:  svédül, angolul
Az elmúlt 100 év kormányainak listája: http://www.regeringen.se/sb/d/4393


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!