rss      tw      fb
Keres

Szaúd-Arábiában megkezdődött a 2003-as terrorhullám több vádlottjának a pere

MTI 2011. június 26., vasárnap 22:20

Szaúd-Arábiában vasárnap megkezdődött azoknak a vádlottaknak a pere, akik a hatóságok szerint részt vettek a sivatagi királyságban 2003-ban végigsöpört példátlan méretű terrortámadásokban - jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

A büntetőbíróság elé 85 embert állítottak a mostani tárgyalási szakaszban. A vádak szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoztak, köz- és magánépületek ellen hajtottak végre támadásokat Törvénytelenül robbanószert és fegyvereket birtokoltak, amelyekkel kereskedtek is. Emellett célpontjaik között külföldi érdekeltségek is voltak.

A szaúdi hatóságok 2003-ban kíméletlen harcot indítottak az al-Kaida helyi szárnyának a tagjai ellen. A hajtóvadászat eredményeként feltételezett terroristák ezreit fogták el. Sokuk ügyének vizsgálata azóta is tart.

A most bírság elé állított 85 ember közül több letartóztatása vezetett oda, hogy a biztonsági szerveknek sikerült meghiúsítaniuk két légitámaszpont, egy lakónegyed és az Aramco cég helyi kirendeltsége elleni támadást.