rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (közfoglalkoztatás)

MTI 2011. június 22., szerda 14:01

A közfoglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájával folytatódott szerdán a parlament munkája.

Czomba: átmeneti megoldás a közfoglalkoztatás

Czomba Sándor államtitkár kiemelte: ma Magyarországon az óriási munkanélküliség mellett a vállalkozók sokszor nem kapnak megfelelő munkaerőt. A segélyezés ugyanakkor nem ösztönöz a munkavállalásra. Hozzátette: nagyméretű a fekete és szürkegazdaság, az a cél, hogy az elsődleges gazdaság legyen a meghatározó.

Mint kifejtette: abban egyértés van, hogy az érintettek ne úgy lépjenek ki a közfoglalkoztatásból, ahogy beléptek. A közfoglalkoztatásra átmeneti megoldásként tekintenek, és nem végleges megoldásként - hangsúlyozta, és azt mondta, hogy az Út a munkához program nem volt életképes.


Fidesz: a többség helyesli, ha az állam foglalkoztatja a tartós munkanélkülieket

Rónaszékiné Keresztes Mónika (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat célja a közfoglalkoztatás intézményrendszerének felépítése, amellyel megteremti a munkavállalás lehetőségét a munka világából kiszorultak, de dolgozni képes emberek számára. Mint mondta, egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka helyesli, hogy az állam munkát ad a tartósan munkanélkülieknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat értelmében 2012 januárjától az utcai szociális munka kikerül az önkormányzati feladatok közül, valamint arra, hogy az eddig kísérleti programként működő családi krízisközpontokat beemeli a családok átmeneti otthonát szabályozó törvénybe, így finanszírozásuk rendezettebbé válik.

A képviselő kedvezőnek tartja a krízishelyzetben lévők számára az úgynevezett félutas kiléptető rendszert, amely öt évig lakhatást biztosít azoknak a bántalmazottaknak, akik munkahellyel rendelkeznek, részt vesznek az előtakarékosság, valamint a társadalmi beilleszkedést szolgáló programokban.

MSZP: az előterjesztés számos sebből vérzik

A szocialista Sós Tamás szerint számos sebből vérzik a javaslat. A képviselő a forrás- és más feltételek hiányát kifogásolta, valamint az adminisztratív terhek növekedését.

Azt mondta: az előterjesztés rövid távú célokat, a konvergenciaprogram teljesülését szolgálja, a távlati megoldások azonban hiányoznak belőle.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hátrányos helyzetű kistérségeknek továbbra sem lesz lehetőségük a munkahelyteremtésre. Sós Tamás úgy látja: tovább kellene vinni a közösségi célú foglalkoztatást.

A képviselő bírálta azt is, hogy elmaradt az egykulcsos adórendszer kormány által várt munkahelyteremtő hatása, és azt is, hogy az elmúlt 20 évben kivívott önkormányzatiság csorbul azzal, ha egyre több feladatot von el a kabinet az helyhatóságoktól.

KDNP: az államadósság miatt alapvető cél a racionalizálás

A kereszténydemokrata Stágel Bence azt mondta: az államadósság csökkentése, a gazdasági és társadalmi élet államadósság újratermelését okozó területeinek racionalizálása, átszervezése alapvető cél. Úgy fogalmazott: a beterjesztett törvényjavaslat alapján az új közfoglalkoztatási rendszer a korábbi szocialista kormányok pazarló, átláthatatlan, a munkaerő-piaci helyzeten semmit sem javító gyakorlatát válthatja fel.

A képviselő kijelentette: az állam által biztosított juttatások egyensúlyban kell, hogy álljanak az egyes emberek egyéni kötelezettségvállalásával. A hosszú távú célkitűzés az kell legyen, hogy Magyarországon többé senkinek ne legyen célja életvitelszerűen segélyekből élni, felül kell vizsgálni azon állami kiadásokat, amelyek a költségvetés legnagyobb "kifizetőhelyei" - tette hozzá.

Stágel Bence a törvényjavaslat fontos elemének nevezete a közfoglalkoztatási jogviszonyban végezhető munkák pontos definiálását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az előterjesztés megteremti a közhasznú munkaerő-kölcsönzés lehetőségé is, amelynek lényege, hogy a közfoglalkoztatott is kölcsönözhetővé válik a szabadpiaci munkahelyre.

Jobbik: megkérdőjelezhető a javaslat hatékonysága

Z. Kárpát Dániel annak a meglátásának adott hangot, hogy az előterjesztés egyes részei "mintha a Jobbik Radikális változás című programjából származnának". Hozzátette, hogy a kormányerők által elvégzett finomhangolás viszont nem olyanra sikerült, mint amilyet pártjuk szeretett volna.

A politikus úgy értelmezte a tervezett átalakításokat, hogy kevesebb költségvetési forrásból akarnak több embert foglalkoztatni. Véleménye szerint ennek viszont megkérdőjelezhető a hatékonysága.

Bírálta a kormányt azért is, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyonból az államadósságot csökkentette és nem indított el ezekből a pénzekből hosszú távú programokat. Leszögezte, hogy az átlagembert nem az államadósság szintje érdekli, hanem saját megélhetése.

Kijelentette, hogy a teljes közfoglalkoztatás átalakítására van szükség, mert az elmúlt 21 évben a kormányok teljes társadalmi osztályokat hagytak segélyből élni, illetve engedték nekik, hogy kialakuljon a "megélhetési gyermekvállalás" rendszere.

Fidesz: értékteremtő közfoglalkoztatást kell létrehozni

Lakatosné Sira Magdolna (Fidesz) szerint a rendszert mind a nemzetgazdaság, mind a helyi gazdaságok szempontjainak érdekében át kell tekinteni.

Megjegyezte, hogy jelenleg a kistelepüléseken egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. Éppen ezért a politikus az értékteremtő közfoglalkoztatás rendszerének megteremtését tartotta a javaslat legfontosabb részének.

A javaslat fontos értékének nevezte, hogy akik nem képesek munkát vállalni, azok számára ellátást biztosítanak.