rss      tw      fb
Keres

OGY - LMP: elfogadhatlan a közbeszerzési törvényjavaslat

MTI 2011. június 21., kedd 11:06

Az LMP szerint jelenlegi formájában elfogadhatatlan az új közbeszerzési törvényjavaslat, mert az nem visszaszorítja, hanem még inkább növeli a korrupciós lehetőségeket. A párt tiltakozik többek között az ellen, hogy az ingatlanvásárlási beruházásokat kivegyék a közbeszerzés hatálya alól.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: pártja számos módosító indítványt nyújt be a közbeszerzési törvényjavaslathoz, hogy az ne növelje tovább a korrupciót. Megjegyezte, hogy felmérések szerint a közbeszerzések kapcsán évente jelenleg is 500 milliárd forint folyik el a korrupciós csatornákon. Az Országgyűlés kedden kezdi meg a Fidesz új közbeszerzési törvényjavaslatának tárgyalását.

Az LMP kifogásolja, hogy a javaslat az ingatlanvásárlások mellett a nemzetközi projektekhez kapcsolódó beszerzéseket is kivonná a közbeszerzések hatálya alól és tovább növelné a mentességet biztosító értékhatárokat áru és szolgáltatás esetében 25, építkezési projekt esetében 150 millió forintra.

A párt módosító indítványaival szeretné elérni, hogy formai okokból ne lehessen kizárni cégeket a közbeszerzésből, hogy teljesen átláthatóvá váljon a közbeszerzési dokumentáció, ezen belül az alvállalkozói szerződések is nyilvánossá váljanak. Az LMP létrehozna egy olyan adatbázist, amelyben a dokumentációk elérhetőek lennének. Szintén javasolja az ellenzéki párt, hogy a közbeszerzésekkel foglalkozó köztisztviselők rotálódjanak. Drasztikusan szűkítenék azon terülteket, ahol nem kell közbeszerzési eljárást kiírni.