rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 04.23.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. április 20.Richard Field levele Morvainak: nem Önök az igazi magyarok
Népszabadság Online

„Nyílt levélben válaszolt Morvai Krisztina felhívására az LMP legnagyobb támogatójaként is ismert Richard Field, Budapesten élő amerikai üzletember.”
„Szerintem különös, hogy valaki, akinek Morvai a neve (a szó értelmét tekintve Moráviai, ami egy olyan szláv terület, mely sosem volt a történelmi Magyarország része) mondja magát valamiféleképen inkább magyarnak, mint az, akinek ősei már évszázadok óta itt élnek. Azt is furcsának tartom, hogy egy elvált, antiszemita személy magát keresztényebbnek tartja azoknál, akik valóban figyelnek a katolikus egyházi előírásokra a válás és antiszemitizmus tekintetében. Valójában minden keresztény vallás elítéli a gyűlöletes szenteskedést, amin az Ön mozgalma alapul.”
„Én az európai történelmet a Columbia Egyetemen Deák Istvántól, Robert Paxtontól, és Fritz Sterntől tanultam, mindegyikük megélte a fasizmus és a háború borzalmát. Ők óva intettek engem az olyan emberektől, mint Ön, akik bizonytalanok voltak származásukat illetően, frusztráltak a magánéletükben elmaradó sikerek miatt, és elszántan, bármi áron bizonyítani akarják hazafiságukat a nemzeti, etnikai vagy vallási kisebbségek kárára. Adolf Hitler egy bukott osztrák művész volt, azzal az átokkal sújtva, hogy egyik nagyszülője zsidó volt, be akarta bizonyítani, hogy ő a legnagyobb német. Joszif Sztálin alacsony volt, egy gyerekkori baleset miatt nyomorék, ragyás, korábban grúz ortodox teológus tanuló, aki oroszul erős grúz akcentussal beszélt, és gyilkos kisebbségi komplexusa hajtotta, hogy a legnagyobb szovjet legyen. A magyar nyilaskeresztes párt alapítója, Szálasi Ferenc (született Salosjan) örmény, szlovák és német felmenőkkel rendelkező magyar volt, aki elszánt volt, hogy bebizonyítsa magyarságát azáltal, hogy szisztematikusan kínozta és ölte meg magyar társait.
És most Vona Gábor (született Zázrivecz), ill. Ön mellüket veregetve azt mondják, Önök milyen nagyszerű magyarok, hogy kihasználják az emberek frusztrációját, a korrupciót és a világgazdasági hanyatlást önző politikai céljuk érdekében.”

2010. április 22.
Vona: felveszem a mellényt
MTV online, Az Este, műsorvezető Mészáros Antónia
Videó (írott változatban is)

„- Abban nem lát egy kis furcsaságot, hogy egy olyan párt akar a Nemzetbiztonsági Bizottságban fontos funkciót betölteni, amit egyelőre az összes többi pát gyakorlatilag törvénysértéssel vádol abból a szempontból, hogy önök támogatják a Magyar Gárdát, ami egy jogerősen feloszlatott szervezet. Ön például ennek a szervezetnek az egyenruhájában kíván megjelenni első napon a Parlamentben.
- Jó, hát az, hogy egy jogerős ítélet, az kétségtelen, de én úgy tudom, hogy egy gárdamellény, egy fekete mellény, amin van egy olyan pajzs, Imre királynak a pajzsa, ami a Parlament kupolájában is mozaikként fent szerepel, azt gondolom, ha Magyarországon ez törvénysértés, akkor kénytelenek leszünk a parlamenti kupolát is átalakítani, a mozaikot kénytelen lesz Orbán Viktor vagy Bajnai Gordon majd átvésni, vagy átalakítani.
- Jogerős ítélet van, ami elítéli a Magyar Gárdát, vagy megszünteti a Magyar Gárdát.
- És én meg felveszek egy fekete mellényt.
- Arról pedig törvény van, hogy egy betiltott egyesületnek vagy mozgalomnak az egyenruháját nem lehet hordani.
- Ez nem az egyenruhája, én még egyszer mondom, hogy felveszek egy fekete mellényt.
- Ön is gárdaegyenruhaként, gárdamellényként írta le.
- Így van, gárdamellényként.
- Mi a különbség a gárdamellény és a gárdaegyenruha között?
- Ezt majd a jogászok eldöntik, én ezt nem érzem törvénysértőnek. És egyrészről erre ígéretet is tettem 2007 júliusában, és ezt már mondtam, éppen önnek mondtam legutóbb két hete, hogy én azon ritka hollók közé tartozom, fehér hollók közé a magyar politika jelenlegi palettáján, akik, ha megígérnek valamit, még ha az egy évvel ezelőtt történt, akkor is, azt betartják.”

2010. április 20.
’Rosszabbnál rosszabb’ MSZP-jelöltek és az MDF ’három hibája’
Hírszerző

Hova jutottunk? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a néhai liberális párt egykori II. kerületi klubja hétfő este Lakner Zoltán politikai elemző, Karácsony Gergely LMP-kampányfőnök, valamint Pető Iván volt SZDSZ-elnök részvételével.”
Karácsony szerint az „őszödi beszéd napvilágra kerülésével az addig a parlamenti pártok által sikeresen visszavert külső nyomást nem lehetett tovább keretek között tartani; az akkor kicsúcsosodott bizalmi válság vitte be az EP-be a Jobbikot, az Országgyűlésbe pedig a Jobbikot és az LMP-t…Vitathatatlan, hogy kialakult és 2006 ősze után egyre határozottabb formát öltött egy elitellenesség a választók körében. A maga részéről az LMP ’missziójának’ tartja, hogy ezek közül az elitellenes szavazók közül – közülük is elsősorban a fiatalok körében – minél többet visszatérítsen a demokraták közé, bebizonyítva, hogy az elmúlt évek parlamenti elitjének kritikája nem egyenértékű a rendszerváltás vívmányainak és alkotmányos berendezkedésének tagadásával.”
Pető Iván szerint az „MDF most az egykori liberális centrumot és a néhány éve még reformlázban égő baloldal ’progresszívjeit’ igyekezett a táborába gyűjteni. Ám tévedés volt azt gondolniuk, hogy a ’nem létező SZDSZ’ hozzátesz valamit az MDF támogatottságához és egyébként is amortizálódott szervezetéhez; az pedig, hogy a Fórum nem volt felkészülve arra, hogy a közös jelöltek nem vehetők figyelembe egy-egy párt területi listájának felállításakor, mindent elárult az MDF állapotáról.”
„Az LMP és az MSZP között visszalépés-ügyben kialakult csörtéről Petőnek határozott álláspontja volt; szerinte ’nem véletlen, hogy azok, akik az első fordulóban az LMP-t támogatták, nem szavaztak a rosszabbnál rosszabb MSZP-s jelöltekre’. Az SZDSZ volt elnöke szerint ’az LMP ebben a helyzetben azt csinálta, amit kell’, annál is inkább, mivel a visszalépéseknek valódi jelentősége nincs. Arról ’a sportszerűség határát alulról súroló’ akcióról már nem beszélve, amelynek során az MSZP az LMP nevének lenyúlásával próbálta meg ez utóbbi szavazóit magához édesgetni, és amely Pető szerint valószínűleg visszaüt.”
Karácsony Geregly szerint „még a kétharmad megakadályozásánál is fontosabb, hogy a Fidesztől balra lesz-e nem botrányoktól megtépázott és belharcokba süllyedt ellenzéki erő a következő parlamentben”. Ultima ratióként Karácsony Gergely kikérte magának, hogy az MSZP olyan helyzetet próbál teremteni az országban, amelyben ’Szanyi Tibor lehet a demokrácia utolsó védőszentje’.”

2010. április 19.
’Orbán nem akart vitát, de ebből nagy baj származhat’
Prókai Eszter interjúja Heller Ágnes filozófussal
ATV online

„- Kellemetlen meglepetés volt a rendszerváltó pártok kiesése. Más meglepetés nem ért. Én 15 százalékra tippeltem a Jobbikot, ennél valamivel többet kaptak. Az MDF és az SZDSZ kiesése a parlamentből nagyon szomorú pillanata volt az életemnek, hiszen nekik köszönhetjük a rendszerváltást, ami nekem a szabadságot hozta, éppen ezért a szabadság egy részének elvesztését jelenti nekem a kiesésük. Ezért kicsit gyászolom őket.
- Egyet ért-e MDF-es politikusok azon kijelentésével, hogy a kampány során rájuk zúdított össztűz miatt értek el ilyen rossz eredményt, vagy az LMP vitte el a szavazataikat?
- Mind a kettő, ha nincs az LMP, akkor megkapják a szükséges szavazatszámot. De volt egy erős hiba a kampányban is, és ezért nem Somogyit [az MDF kampányfőnöke - a szerk.] hibáztatom. Ez pedig az volt, hogy késlekedtek a kopogtató cédulák összegyűjtésével. Lényegében nem lehetett volna támadni őket, és azt mondani, hogy nincs sanszuk a bekerülésre, ha azonnal begyűjtik a kopogtató cédulákat és kész íveket tesznek le az asztalra. Akkor nem lehetett volna ezt a politikát folytatni ellenük, és sokan nem az LMP-re, hanem rájuk szavaztak volna.”
„- Ha nyíltan szembemennénk velük, kicsit visszafogottabb lenne maga a párt, és nem nyerte volna meg ilyen nagy számban a választásokat. Kénytelenek lennének visszafogottabbá válni, mert szembetalálnák magukat a közösség és a társadalom elutasításával. Én Amerikából jöttem, ott rasszista kijelentést nem lehet tenni. Az emberek ugyanis nem az államtól félnek, mivel az államnak erre vonatkozóan nagyon kevés törvénye van, a szólásszabadság abszolút. A szomszédaik és a barátaik nem állnak velük szóba többet, és a saját munkahelyükről is kitehetik őket egy-egy rasszista kijelentésért. Ha a társadalom itthon is ilyen egységes lenne, akkor törvényre sem lenne szükség, és a szélsőjobbos emberek magánvéleményben fejtenék ki nézeteiket, nem pedig a nagy nyilvánosság előtt.”
„- Ön is részt vett a Fidesz székháznál tartott, Kubatov-beszéd elleni tüntetésen.
- Én azért voltam ott, mert fontosnak tartottam ezt a tüntetést. Azért mentem oda, mert helyesnek tartottam, semmi más okom erre nem volt. Nem volt a legfontosabb tüntetések közül való, de abban a pillanatban úgy éreztem, hogy tiltakozni kell az ellen, hogy számon tartsák a nevünket, munkahelyünket, politikai elkötelezettségünket.”

2010. április 17.
Popper Péter utolsó interjúja
Szabad Föld online

„Az egyik legnépszerűbb magyar pszichológus, Popper Péter 77 éves korában hagyott itt bennünket. Utolsó interjúját munkatársunknak, Borzák Tibornak adta. A teljes beszélgetés a szerző most megjelent Szembeszélő című könyvében olvasható.”
„- Volt, hogy nem vettem észre, hogy egy hölgy szerelmes belém, s amikor erről később értesültem egy barátnőjétől, bizony belesajdult a szívem, nem kellett volna kihagynom. Egyetemista koromban közöltem egy lánnyal, hogy én nem élek rohadó kapcsolatban. Erre okosan azt válaszolta, hogy akkor nekem nagyon sok kapcsolatom lesz az életemben, mert minden kapcsolatban bekövetkezik egy mélypont, s ilyenkor nem az elmenekülés a megoldás, hanem meg kell próbálni visszakapaszkodni a magaslatokba.
– Ehhez bátorság is kell, nem?
– Igen-igen. Huszonhat évesen egy pszichoanalízisben elpanaszoltam az analitikusomnak, hogy az anyai hatalom mennyire képes sérteni, esetleg tönkre tenni a gyerek valódi reakcióit, függetlenségét. Példát is hoztam a saját életemből. Édesanyám meggyőződése volt, hogy nem szabad színes süteményeket enni, mert azokban ételfesték van, az pedig káros az egészségre. Hatéves koromban a nagypapámtól kaptam egy gyönyörű rózsaszín tortát, amit anyám rögtön elajándékozott a házmesteréknek. Szótlanul tűrtem, miközben legbelül gyászoltam a tortámat. A történet felidézése után az analitikusom azt mondta: az anyai hatalom kétségtelenül nagy, de nem végtelen, a gyerek jól meg tudja táncoltatni a szüleit, ha nem hagyja magát. Bevágtam magam egy taxiba, és elmentem az anyámhoz. Szegénykém, épphogy ajtót nyitott, már zúdítottam is rá a sérelmemet: ’Elajándékoztad az én gyönyörű rózsaszín tortámat!’ Húsz év távlatából pontosan tudta, miről beszélek, és jéghideg hangon válaszolta: ’Ha olyan fontos volt neked, miért nem balhéztál érte?’ Döbbenetes volt. Egy életre megtanultam, hogy ami számomra igazán fontos, azért azon melegében nekem kell verekedni, senki másnak.”

2010. április 16.
A személyes szabadság kórházi korlátozásáról
Ombudsmani vizsgálat egy pszichiátriai osztályon történtek kapcsán
Jogi Fórum

„A személyes szabadság kórházi korlátozásáról a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell. Az ilyen korlátozó intézkedések alkalmazását kizárólag a jogszabálynak megfelelően, dokumentálva szabad elrendelni – hívta fel a figyelmet Szabó Máté ombudsman egy panaszügy kivizsgálása nyomán.”

„Az orvosigazgató-helyettes, illetve az osztályvezető főorvos az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azt magyarázta, hogy vannak ügyeleti napok, amikor az akut ellátás mellett több konzíliumot is tartanak és emiatt nem biztos, hogy az orvos az egyébként megbeszélt időpontban beszélni tud a hozzátartozókkal.”

2010. április 16.
IBIKE: Alkotmányellenes a Btk. kényszergyógykezeltekre vonatkozó módosítása
A bírói egyesület Alkotmánybírósághoz fordult

„Az Alkotmánybírósághoz fordul az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület, mert álláspontja szerint sérti az állampolgárok személyi biztonságát és ezért alkotmányellenes a büntető törvénykönyv (Btk.) kényszergyógy­kezeltekre vonatkozó módosítása.”
„A 2010. május 1-jén hatályba lépő változás szerint ugyanis a kóros elmeállapotú bűnelkövetők kényszergyógykezelése a jövőben akkor is megszűnik, ha továbbra is betegek, és ezáltal veszélyesek maradnak, de már annyi időt töltöttek a gyógyintézetben, amennyi a cselekményükért kiszabható szabadságvesztés maximuma.”
„Az Egyesület álláspontja szerint 2010. május 1-jét követően a büntetőjog ezt a védelmi funkcióját nem lesz képes ellátni, mert a gyógyulásuk előtt - akár valamely polgári pszichiátriai intézetbe, akár azon kívülre - elbocsátott kényszergyógykezeltek az új környezetükben élők személyi biztonságát betegségüknél fogva veszélyeztetni fogják.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!