rss      tw      fb
Keres

Béke Veletek!

Liszits Ferencné


Hogy is kezdjem?

Tudják, én már egy 55 éves, hittanári végzettségű nő vagyok, három felnőtt diplomás gyermek anyja, egy kicsi gyerek boldog nagyanyja.

Nem vagyok párttag, de jobboldali szimpatizáns.

Az a "falnak is füle van" világ nekem soha nem múlik el - ehhez újra kellene születnem, talán, a korom miatt nem félek már a véleményem elmondásától.

Nekem soha nem lesz hiteles az, aki képes egyik napról a másikra más nézetet vallani. Erre olyan példaképem van, mint az édesapám. Kitartó nácizmus és kommunizmus ellenes volt. Egyetemistaként mindegyik oldal kereste, ezért a tanulmányait is meg kellett szakítania. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy az igazát bátran elmondja. Minden évben beíratott bennünket hittanra - nem érdekelte, hogy esetleg nem vesznek fel bennünket a középiskolába, egyetemre... Azt mondta a miértekre, hogy majd egyszer megértjük, ő apaként a lelkiismerete szerint cselekszik a mi érdekünkben. Akkor olyan hihetetlen volt, nem is értettem egészen... Megérhettem, hogy megértem, és büszke vagyok rá! Szerencséjére nem érte meg a rendszerváltozást, azóta már úgyis meghalt volna ezerszer - ő csak a tiszta beszédet értette meg! -, az "új világ" új homályai sokkal jobban bántották volna!

Mihancsik Zsófiának: Az őszödi beszéd méltatlan egy magát tanult embernek valló emberhez - még ha messziről jött is! Méltatlan a megszólítottakhoz is - nem tanulatlan emberekhez beszélt, bár ezt a látszatot keltette. Ez egy miniszterhez baráti körben sem illendő megszólalási mód. Igazuk van, nem a hatalomért mindent beszéde, hiszen akkor már hatalmon volt - hanem a veletek mindent meglehet csinálni - beszéde vagy legalábbis annak a próbája - ha ezt is, mi mindent el tudtok viselni még - próbája?! A demokratikus Magyarországon egy nem demokratikus beszéd.

Sipos Balázsnak: Tudja, akik lerombolták a templomainkat, azok tudták, hogy nagyon hosszú idő kell a felépítésükhöz. A szabadság megéléséhez is egy olyan szentély kell, ahol bátran mersz élni a szabadság élményével, de ezek a szentélyek még épülgetnek Isten segítségével. Hogy a jobboldaliság a szabadság elvetését jelentené? Ami eddig még nem volt igazán, csak papíron, azt nem lehet elvetni. Azt kellene megértenie, hogy a kedvezményezettek éltek, élnek csak szabadon ebben az országban. Nincs globális szabadság parancsszóra, ajánlásra, kinyilatkoztatásra - ahhoz fel kell emelni az alant élőket, kommunikálni akarni velük is - ezt még Antall József sem tudta megérteni. Én szociális területen dolgozom, tudom, hogy milyen mélyen van ez az alant. Elviszem egyszer a patkányrágta lábacskák közé, ha gondolja (de hozzon sárcsizmácskát is magával, meg oltassa be magát! ). Látja, milyen messze vagyunk a szabadságtól, mert, mint minden eszménynek, ennek a szépségesnek is alulról kellene építkeznie, onnan, ahol egyelőre az emberhez méltó életben maradáshoz sincs elég szabadságjog!

Üdvözlettel: Marika - egy Isten kegyelméből alant dolgozó családgondozó


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!