rss      tw      fb
Keres

Illusztráció Fleck Zoltán és Cserni János írásához
Mai két írásunk, Fleck Zoltáné és Cserni Jánosé a büntetőeljárási törvény tervezett módosításáról szól. Az alábbi összeállítás a tervezett módosítások egyikéhez illusztráció.

Arra kérem a kedves olvasókat, rágják át magukat először a büntetőeljárási törvény (Be.) módosításáról szóló javaslat alábbi rövid részletén (kiemelések tőlem).

Részletek a Balsai István aláírásával ellátott törvénymódosító javaslatból

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosítása

2. §
A Be. 17. §-a az alábbi (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Az eljárásra az a bíróság is illetékes, ahol az ügyész – a legfőbb ügyész döntése alapján – az eljárás ésszerű időn belül való, illetve soron kívüli elbírálásának biztosítása végett vádat emel.”

4. §
A Be. 64/A. §-a az alábbi c) ponttal egészül ki:

/A büntetőeljárást soron kívül kell lefolytatni/

c) az 554/B. § szerinti kiemelt jelentőségű ügyben.”

554/B. § Kiemelt jelentőségű ügy
a) a hivatali visszaélés (Btk . 225.§),
b) a közélet tisztasága elleni bűncselekmények [Btk. 250. § (2) bek. a.) pont, és (3) bek., 255/B. § és 256. §], ha annak elkövetésével
ba) a városi, megyei önkormányzat tagja, országgyűlési képviselő, állami vezető,
bb) a városi, a megyei, a regionális, a központi költségvetési, illetve közigazgatási szerv vezető beosztású dolgozója gyanúsítható megalapozottan, illetőleg elkövetőként kizárólag az ebben a pontban felsorolt személyek valamelyike jöhet szóba, vagy a bűncselekményt e személyek vonatkozásában követik el, továbbá a nemzetközi közélet tisztasága ellen elkövetett bűncselekmények [Btk. XV. Fejezet VIII . Cím]

Stb.

*

Ha ezzel megvannak, kérem, olvassák el az alábbi részletet 2011. április 29-ei hírösszefoglalónkból

Hivatali visszaélés a gyanú Gyurcsány Ferenccel szemben

Hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség.

*

Ugye világos? A Balsai-féle törvénymódosítás alapján a legfőbb ügyész, Polt Péter utasíthatja – például – a Gyurcsány Ferenc ügyében eljáró ügyészt, hogy melyik bíróságot válassza ki a büntetőeljárás lefolytatására. Ha ehhez hozzáveszik azokat az információikat (vagy elolvassák azokat a híreinket, írásainkat), amelyek a bíróságok függetlensége elleni erőteljes fideszes támadásokról szólnak, be tudják zárni a kört. Fleck Zoltán be is zárta: az ügyész ott fog vádat emelni, „ahova a politikai akarat megfelelően elkötelezett bírósági vezetőt nevezett ki. Ilyen eddig is volt, fasisztoid újságot közpénzből előfizető, a magánnyugdíjpénztári tagságukat megtartani szándékozó alkalmazottakat fenyegető bírósági politikai harcosokban nem volt hiány. A jövőben, kormányzati kinevezések mellett, ugyan mire lehet számítani?” Azaz megvan a megfelelő ügyészi szervezet, lesz hozzá bíróság is, a Balsai-féle törvénymódosítás pedig a jogi hátteret is megteremti a joggal és az igazságszolgáltatással való totális és állami visszaélés lehetőségéhez.

*

És akkor már csak egy apróság van hátra. Balsai István önvallomása a semmisségi törvényjavaslat elkészülése után, 2011. február 3-án. Bolgár Györgynek adott interjúja abba az önleleplező vallomássorba tartozik, amelybe Semjén Zsolt kitárulkozása a Magyar Narancsnak („Ez egy politikai feladat is volt: Gyurcsány Ferenc amortizálása. Ez százszázalékosan sikerült” – vallott a KDNP-elnök.)

Részlet Bolgár György Balsai Istvánnal készített interjújából

„Bolgár: Tudja mi történt a múlt héten Davosban?
Balsai: Biztos a szokásos.
Bolgár: Most Ön is a cirkuszra gondol a Világgazdasági Fórumon, ugye? Százhúsz anarchista tüntető volt, aki többnyire békésen demonstrált a Világgazdasági Fórum résztvevői ellen, majd néhányan hógolyókkal és üvegekkel megdobálták a rendőröket. Tudja mivel válaszolt a rendőrség?
Balsai: Gondolom gumilövedékkel, könnygázzal. Ez szokott lenni.
Bolgár: Látom, nagyon jól értesült. Ez szokott lenni, és ezt ilyen könnyedén tudomásul vesszük. Magyarországon viszont a rendőrség kivételesen brutális.
Balsai: Én Magyarországon vagyok képviselő és nekem ez a feladatom. Ha Svájcban lennék képviselő és az ottani miniszterelnök kifogásolná az ottani rendőrség eljárását a Világgazdasági Fórumon, nyilván megtalálnám a megoldást ott is.”

*

Így most már az is világos, miért lesz a viharvert, sok súlyos politikai szolgálatot maga mögött tudó egykori MDF-es, ma már fideszes képviselőből alkotmánybíró. A miniszterelnök rendel, a képviselő végrehajt. Ha az a feladat, hogy a politikai ellenfél semmiképp se úszhassa meg a börtönt, akkor a szolgálatkész képviselő legfeljebb előállítja a büntetőeljárási törvény megfelelő módosítását (a kétharmad meg szavaz, mint a kisangyal). Aztán jutalomból beül az alkotmánybírói székbe. És a legkevésbé sem érdekli, sem őt, sem a miniszterelnökét, sem senkit a kétharmadból, de még csak a tiszteletreméltó Orbán-hű akadémikusi holdudvarból sem, hogy mit ordibálunk mi itt és mások másutt jogállamról, az igazságszolgáltatás pártatlanságáról, törvény előtti egyenlőségről, bírói függetlenségről, eljárásjogi garanciákról, emberi jogokról. Ez nyilván mind liberális huncutság.

És még mondja valaki, hogy itt nem pártállami diktatúra készül.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!