rss      tw      fb
Keres

Szanyi Tibor a HírTv-ben az őszödi beszédről és a „fizetett blogolókról”Szanyi Tibor, az MSZP Országos Elnökségének tagja – ahogy az egyik műsorvezető nevezi, „a magyar politikai egyik üdítő jelensége”– volt a HírTv Péntek 8 című műsorának vendége péntek este. A beszélgetésben elsősorban az őszödi beszéd-ügyről, a szombati kongresszusról, illetve a pártról az interneten véleményt mondókról volt szó. Részletek az egyórás beszélgetésből


Szanyi Tibor már a beszélgetés elején elmondja, hogy „érez szervezettséget” az internetes kommentálásokban: „Nagyjából az derül ki, hogy 20-25, nagyjából monokulturálisan ugyanazokat a paneleket kereplő nép csinálja a feszültséget, és próbálnak közvéleménynek föltűnni. A párttagság sokkal nyugodtabb.” A kongresszushoz képest mellékcirkusz, ami itt-ott zajlik, mondja.


Az őszödi beszéd: „…a kormányfő és környezete közös döntéssel juttatták el a nyilvánosság különböző szeleteihez ezt a beszédet.”

A műsorvezetők filmbejátszással alapozzák meg az őszödi beszédről szóló műsorrészt.

A filmbejátszás azzal az állítással kezdődik, hogy szombati kongresszuson alakulhat át a párt két párttá (ehhez idézik Gyurcsány mondatát: „Én Hunnia és Pannónia egységét szeretném megteremteni.”) A folytatásban megtudjuk, hogy Szanyi őszödi beszéd-kijelentéséről több MSZP-vezető nem volt hajlandó nyilatkozni a HírTv-nek, Kovács László azonban igen, és „nem cáfolta egyértelműen annak a lehetőségét, hogy Gyurcsány hozta nyilvánosságra a hangfelvételt, ezt azonban 2006-ban kellett volna kideríteni, nem most.” Kérdés: „Elképzelhetőnek tartja ezt az elképzelést, hogy Gyurcsány Ferenc maga szivárogtatta ki az őszödi beszédet?” Kovács László: „Nem vagyok jósnő, ezért nem tudok erre mit válaszolni. Nem tudom, hogy ki szivárogtatta ki, jó lenne tudni, sőt, jó lett volna már akkor megtudni, és nem öt év után találgatni, hogy ki lehetett az.”

A stúdióban Csermely Péter kérdése: „Ön fogalmazta meg először a párt vezetéséből, hogy Gyurcsány Ferenc esetleg maga tette. A sajtóban ezek felmerültek, de ilyen helyről, mint az Öné, még nem. Amit Gyurcsány Ferenc most lépett, az is nagyon különös”, mámint hogy megküldte a gyanúját Mesterházy Attilának, mert a pártelnök számára ez kellemetlen.

Szanyi Tibor válasza: „Én egyetlenegyszer rögzítettem a véleményemet. Pont. Nem is akarok erről többet mondani.” Úgy gondolja, hogy ha „egy politikusnak a saját pártját tekintve alapvető kérdéskörről van véleménye, fejtse ki. Én kifejtettem. Ennyi.” Ha az üggyel kapcsolatos vizsgálatok titkosítását feloldanák, többet tudnánk. De „öt év alatt azért szokott fogalmuk lenni az embereknek arról, hogy mi történt. Ennyi.”

Gajdics Ottó, a másik műsorvezető: Bizonyítékok nélkül? „Ez nem vélemény volt, politikai tettnek nevezném.”

Szanyi: „Nem vagyunk se hatóság, se nyomozók”, a politikusnak az a dolga, „hogy emberek csoportjainak politikai képviseletét lássuk el, ami azt jelenti, hogy az ügyekről legyen véleményünk, ami nem saját kútfejes vélemény, hanem mindazon tapasztalatok alapján mondjunk véleményt, amelyek a háttérből összeállnak.” „Igyekeztem nagyon egzaktan fogalmazni, ez volt az én klasszikus mondatom, ilyenkor az ember, nem tudok mást mondani, a politikai hitelességével él. Én a politikai hitelességemet onnan eredeztetem, hogy négyszer választottak meg képviselőnek egyéni jelöltként… én tisztességgel annyit mondtam, hogy a nálam összejött információk, információszilánkok és egyebek mentén számomra és magamnak az a meggyőző kép alakult ki, hogy a kormányfő és környezete közös döntéssel juttatták el a nyilvánosság különböző szeleteihez ezt a beszédet. Ennyit mondtam.”

Csermely: Nem zárja ezt ki, csak furcsának tartja, ha egy ilyen súlyú politikus előre eltervezetten, szándékosan tenné magát tönkre.

Szanyi: „Haha. A politika olyan dolog, hogy többnyire utólag szoktuk megtudni, mi volt jó, mi volt rossz… Ha 2006 eufóriáját nézzük… euforisztikus pillanatokban az emberek hajlamosak később nehezen megmagyarázható dolgokat tenni. Én nem gondolom, hogy öt év után bármire is egzakt magyarázatot tudnánk, az akkori hangulatot is ide kell venni, oké, ekkora közbizalmat kaptunk, akkor élünk is vele.”


A kongresszus: „…itt most mindannyian hallottuk, az a többség álláspontja, hogy mi bal, balközép párt vagyunk. Jó napot. Kongresszus zár.”

„Ez egy identitáskongresszus. Számtalan ötlet volt, hogy erre fordulni, jobbra, balra… ehhez mérten ki fogjuk mondani, hogy ez egy baloldali, balközép irányultságú párt, a modern európai baloldalnak a hazai letéteményese. Ez egy mérföldkő, és aki innentől kezdve megint belekezdene ebbe a vitába… akkor van egy hivatkozás, hogy helló, ott volt az útelágazás, akkor mondtuk ki ezt, és akkor most tartsuk ehhez magunkat. Ez ennek a kongresszusnak a dolga. Én őrült nagyot néznék, ha itt személyeskedő viták meg Őszöd, meg nem tudom, mik minden kerülne terítékre. Műfajilag is lehetetlen, mert egy kongresszuson nincs lehetőség arra, hogy az ember replikázzon.” Ha egy vagy két ember feláll azzal, hogy vegyük be a liberálisokat meg a mérsékelt konzervatívokat, „akkor ezt a többiek meghallgatják, és lesznek még tízen, húszan, harmincan – mert ezeket a kérdéseket előre feltettük, egy politikai állásfoglalás-tervezetet már kiküldtünk a pártunk népének –, akik kifejtik, hogy nem. A pártelnök feladata az, hogy a végén összefoglalja, és azt mondja… itt most mindannyian hallottuk, az a többség álláspontja, hogy mi bal, balközép párt vagyunk. Jó napot. Kongresszus zár.”


MSZP-kritikusok: „pár tucatnyi blogger és szárnysegédei típusú klikk”, „fizetett profi figurák, fellazító figurák”, „tehát bértollnokok”

Csermely: „És hétfőn kezdik elölről.”

Szanyi: „Igen, lehetnek ilyen igények, mert én is látom ezt a pár tucatnyi blogger és szárnysegédei típusú klikket, amelyik itt randalíroz az interneten, és ugyanazt a panel ökörséget nyomatja, de ez eljelentéktelenedik.” „Ők azért nem vették maguknak a fáradságot, hogy belépjenek a pártba. Annak minden kötelmét és nyomorúságát is fölvállalva, ráadásul a kemény tagdíjfizetést is ide értve. Pályán kívüli kibicnek aztán semmi se drága.”

Gajdics: „A párttagok közt egyáltalán nincsenek híveik?”

Szanyi: „Ezt nem állítom, de az igazság ám az, hogy – én pártvezetőként merem mondani – most már kicsit elegem van abból, hogy a magukat baloldali szimpatizánsnak nevező bloggerek, amúgy ezek között szerintem még akár fizetett profi figurák, fellazító figurák is vannak, hogy ki fizeti őket, az még egy jó kérdés, tehát bértollnokok is belecsúsznak ebbe a brigádba, meg egy-két ilyen véleményvezér, hogy mi a szándékuk, azt nem tudom, de hogy közük nincs a párthoz, az is biztos. […] Miért az én feladatom lenne az, hogy mondjuk a Fidesz belső ügyet értékeljem? Hát a párt, mint olyan, zárt alakulat. Nem véletlen egyébként, hogy csak ez a húsz-harminc ember rohamoz, akiket egyébként Önök mint szerkesztők az interneten levesznek és látnak. Ezek ugyanazok, Önök is tudják, hogy ugyanazok. Még az álnéven lévők is ugyanazok. Ez azért, még akkor is, ha komoly zavarokat tud okozni egyes párttagoknak a fejében, összességében megkarcolni se tudják a pártnak azt a zárt szelvényét, ami a párt belső diszkrécióját [jelenti]. Ezek az úgynevezett bloggerek életükben nem voltak még egy taggyűlésen, hogy látnák, hogy a párttagokat mi foglalkoztatja… Néha biztos van köztük olyan, aki jóindulatúan el akarja mondani a pártról a véleményét. Ez pár ember. Az összes többi valaki vagy valakik által fizetett brigád, mert én nem hiszem el azt, hogy normális, egészséges, életerős embereknek az a dolga, hogy hétvégét is beleértve, szinte napi huszonnégy órán át jelen legyenek az interneten, és hónapokon keresztül. Hát miből élnek? Mikor esznek egyáltalán vagy mikor alszanak? Ez annyira manipulatív, ez a történet, hogy elmondani nem tudom, éppen ezért őrülten nem érdekel engem az, hogy most kordivat, hogy szapulni kell az MSZP-t, hurrá, biztos hogy embereknek fűződik ehhez érdeke, ennek ellenére nagy büszkeséggel mondhatjuk azt, hogy tavaszhoz képest nem hanyatlunk tovább… az e heti közvéleménykutatási adatok is nagyon lassú emelkedést mutatnak… tehát a trend felfele van.”

Csermely: „Azon mosolygok, hogy a mai közvéleménykutatást, amit a Népszabadság jelentetett meg, Szonda Ipsos felmérés, azt… nyilván bennem van a hiba, ilyen romlott alak vagyok, de azt amolyan szép kongresszusi felajánlásnak tartom.”

Szanyi a bizonytalanok táborát növelő, Fidesztől elpártolt választókról: „Én nem gondolom azt, hogy bárki is bizonytalan lenne ebben az országban. Egyszerűen nem mondja meg. Vagy semleges álláspontra helyezkedik, azt mondja, hogy bizonytalan vagyok. Egy félelemben tartott országban nagyon kevesen fogják felvállalni” a pártpreferenciájukat „a hatalmon lévő urakhoz képest”. „Egy kistelepülési általános igazgatóhelyettest, aki otthon ül, és szombaton telefonon megkérdezik tőle, hogy mégis mi az ő pártpreferenciája, ide a rozsdás bökőt, hogy vagy rávágja, hogy Fidesz, jobb esetben meg azt mondja, hogy nem mondja meg, miközben lehet, hogy minden órában szíve teljes melegével gondol a Magyar Szocialista Pártra. Meg vannak félemlítve az emberek.”


Forrás: HírTv videó


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!