rss      tw      fb
Keres

Kínai hadgyakorlat a Dél-kínai-tengeren

MTI 2011. június 17., péntek 15:11

A kínai haditengerészet háromnapos hadgyakorlatot tartott a Dél-kínai-tengeren, ahol az utóbbi időben Vietnámmal és a Fülöp-szigetekkel is összeütközésbe került egyes szigetcsoportok vitatott hovatartozása miatt - derült ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai központi pártlap pénteki számából.

Az éjjel-nappal egyhuzamban tartott gyakorlaton 14 járőrhajó, partraszálló és tengeralattjáró-vadász egység vett részt két katonai repülőgéppel - olvasható a beszámolóban, amely szerint a cél a tengeralattjáró-elhárítók utánpótlásának, a szigetvédelem képességeinek tesztje volt annak érdekében, hogy egy esetleges váratlan válsághelyzetre hatékonyabb választ tudjanak adni.

Az akcióból úgynevezett polgári egységek is kivették a részüket - írja a lap, de a gyakorlat helyéről és időpontjáról nem közöl részleteket. Az illusztráción azonban a Spratly (Nansha) szigetek környéke szerepel, ahol Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Vietnám is helyőrséget tart fenn.

A kínai hadsereg napilapja ugyancsak beszámol egy június 6-i hadgyakorlatról, amelyen kétéltű járművek - többségükben harckocsik - hajókról szigetre történő partraszállását gyakorolták.

A gyakorlatokról szóló írások közlésére azt követően került sor, hogy hétfőn Vietnám haditengerészete kilencórás gyakorlatot tartott. Hírek szerint szerdán pedig első Szingapúrba vezető útjára indult Kína legnagyobb járőrhajója, a Hajhszün-31 (Haixun-31), ami miatt a Fülöp-szigetek aggodalmát fejezte ki.

A kínai tengerészeti felügyelet, amelynek feladata az országhoz tartozó tengeri területek és a partok ellenőrzése, illetve az illegálisnak ítélt behatolók elleni fellépés, a China Daily című napilap pénteken megjelentetett cikke szerint jelentős fejlesztés előtt áll. Személyi állományát 2020-ig a jelenlegi 9 ezerről 15 ezerre kívánják növelni, míg ugyanebben az időben hajóinak számát is több százzal emelik.

Kína történelmi alapú érveléssel területe részének vallja a Dél-kínai-tenger szigeteit és a környező vizeket. Míg Peking vitathatatlan szuverenitását hangoztatja, egyben tárgyalásokat ajánl a Vietnámmal, Fülöp-szigetekkel, Malajziával és Brunei-jel fennálló vita rendezésére. A vélhetően nagy mennyiségben földgázt és kőolajat rejtő Spratly és Paracel (Xisha) szigeteken egyik állam sem kíván osztozni a másikkal, s már - Bruneit kivéve - mindegyikük birtokba vett néhányat.

Az utóbbi időkben Peking, Hanoi és Manila egymást vádolta szuverenitásának megsértésével, a tengeren kisebb összeütközésekre, a diplomáciában pedig egymást rendre utasító kemény szóváltásokra került sor. A kérdésben valamennyi kormány a maga közvéleményének teljes támogatására számíthat.

Megfigyelők ugyanakkor nem látják veszélyét annak, hogy a fel-fellángoló ellentétek katonai konfrontációhoz vezetnek. Erre utal a Fülöp-szigetek vezetésének határozott, de a közvetlen konfliktust kerülő megnyilvánulása a kérdésben és az is, hogy Kína - időnkénti erőfitogtatása ellenére - láthatóan nem szándékozik a feszültséget fokozni, s kijelentette nem kívánja területi vitáit az erő alkalmazásával megoldani.