rss      tw      fb
Keres

OGY - Büntetőeljárási törvény - Cser-Palkovics: a kiemelt peres ügyek mihamarabbi lezárása a cél

MTI 2011. június 15., szerda 5:33

A közélet tisztaságát beárnyékoló visszaélésekkel, valamint az állami vagyon megkárosításával összefüggő büntető és polgári perek gyorsítását célozza az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő törvények, alkotmányügyi bizottság által kezdeményezett módosítása - mondta Cser-Palkovics András, a testület fideszes alelnöke szerdán hajnali öt órakor, a javaslat általános vitájában a parlamentben.

A kormánypárti politikus az előterjesztést ismertetve úgy fogalmazott, feltétlenül szükséges a törvényes rend, a közbiztonság fenntartása és erősítése, illetve ezzel egy időben a néha nehézkesen, bürokratikusan működő peres eljárási rendszer lassúságának megszüntetése. Cser-Palkovics András össztársadalmi érdeknek, a korrupció elleni küzdelem legfontosabb mérföldkövének nevezte, hogy a különösen nagy vagyoni értékű, valamint a társadalom által nagy figyelemmel kísért polgári és büntető perek jogerős lezárása mielőbb megtörténjen.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által kezdeményezett módosítás ezért létrehozza a kiemelt jelentőségű ügyek csoportját, amelyekre speciális szabályok vonatkozhatnak - fejtette ki.

Kiemelte: az eljárások felgyorsítását szolgálja az egyes eljárási határidők rövidítése, illetve az, hogy az ilyen ügyeket tárgyaló bírókat lehetőség szerint mentesíteni kell az egyéb ügyek alól. A fideszes képviselő szerint szintén a bíróságok tehermentesítését szolgálja, hogy az ügyészség megjelölheti, melyik bíróság előtt nyújtja be a vádiratot. Cser-Palkovics András hangsúlyozta továbbá, hogy a jelenleg hosszú évekig húzódó ügyek rövidülése az eljárás alá vont személyek számára is alapvető garanciát jelentenek.

Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti alelnöke úgy véli, a fenti elvekben egyetértés van a pártok között, azonban - mint mondta - "van egy-két olyan, a javaslat részét tartalmazó kérdés, amelyeket a következő napokban érdemes közösen is átgondolni". Cser-Palkovics András szerint ezért született az a döntés, hogy a különböző garanciális elemek érvényesülésének áttekintése érdekében egészen péntekig van lehetőség módosító javaslatok benyújtására.