rss      tw      fb
Keres

Összetartozás napja – Kövér: a határon túli magyarok választójogáról lélekben már döntés született

MTI 2011. június 4., szombat 18:37

A határon túli magyarok választójogáról a döntés a kormánykoalíció tagjainak fejében és lelkében már megszületett, a megvalósítás azonban még sok technikai kérdést vet föl – közölte Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szombaton a vajdasági Szabadkán.

A jelenleg még hatályos alkotmány a választójogot még magyarországi lakhelyhez köti – mondta a fideszes politikus újságíróknak azt követően, hogy a nemzeti összetartozás napja alkalmából 34 délvidéki magyar ünnepélyes állampolgársági esküt tett.

Az új alaptörvény elfogadása nyomán módosítandó választójogi törvény ezt kitételt valószínűleg eltörli, s minden magyar állampolgárnak lesz választójoga, attól függetlenül, hogy életvitelszerűen Magyarországon él-e – tudatta a házelnök.

A határon túli magyarok választójogának rendezése mellett Kövér László fontosnak tartja a magyarországi nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének a rendezését is.

Az Országgyűlés elnöke elképzelhetőnek tartja olyan biztosítási rendszer kialakítását is, amelyben részt tudnak venni a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok úgy, hogy maguk is hozzájárulnak annak fönntartásához.

Az Országgyűlés tavaly májusban döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja.