rss      tw      fb
Keres

Esterházy és a zsidózó nemzetiek


Hírösszefoglalónkban mindent benne van, amit ezen a hajnalon tudni lehet arról, mi történt Egerben.

És ami Egerben történt, az újabb borzalmas látlelet a magyarországi szabadságjog-felfogásról. Arról a kemény elméleti, mozgalmi és intézményesült munkáról, amelyet liberális politikusok, liberális értelmiségiek, liberális jogvédők és nem utolsósorban nagy tekintélyű liberális és nem liberális jogtudósok fektettek a náci beszéd, gondolkozásmód, „kultúra” és szervezkedés szabadságának megvédésébe.

És újabb látlelet arról is, hogy mit értenek Magyarországon a véleménynyilvánítás szabadságán: azt, hogy mindenki ott mondhatja el szabadon emberellenes mondandóját, ahol akarja. Ha akarja, a Nemzeti Múzeum kertjében fütyüli, kereplőzi, ordibálja szét sok ezer ember ünnepi megemlékezését, ha akarja, a Népszabadságban reflektálhat az őt ért bírálatra, ha akarja, a magyar országgyűlésben terjeszti a zsidók, cigányok, „nemmagyarok” ellen uszító téveszméit, csakúgy, mint a Facebookon, és ha akarja, az Ünnepi Könyvhét megnyitóján mondja meg az Esterházyra és a könyvekre kíváncsi nagyközönségnek, ki a zsidó és a hazaáruló.

És persze a nácik nyugodtan menetelhetnek magyar falvakban, nyugodtan hergelhetik a „magyarokat” a „cigányok” ellen, mert tehetik szabadon, egészen addig, amíg nem ölnek cigányt.

Tojással, paradicsommal, kövekkel, sőt krémessel és köpéssel is szabad, mindig is szabad volt megalázni, szimbolikusan megölni a „nemzetelleneseket” és a „hazaárulókat”. Akik a szélsőjobboldali kultúrában természetesen azonosak a zsidókkal, korszerűtlenebb fogalmazásban a New-York–Tel-Aviv-tengellyel.

Torgyán Józsefnek, a Magyar Nemzetnek, a KDNP-nek – a „korszerű”, nem náci jobboldalnak – persze szabad és mindig is szabad volt irodalmi, művészeti alkotásokat a saját nemzetfelfogásuk szerint politikailag értelmezni. Ez az ő szabad értelmezéshez való joguk. Csak észre kellene venni, milyen gyakran ér össze ez a fajta „nemzeti értelmezés” a nácikéval. És ha a nácikéra már régóta jogi szankció kellene hogy legyen a válasz, az övéket valóban csak egy egészséges társadalom egészséges önvédelmi reflexe szankcionálhatná. De mitől lenne egészséges az a társadalom, amelyben évtizede (?) a társadalom tagjainak hatalmi célú hergelése folyik mindenki ellen – balosok, liberálisok, hazaárulók, melegek, kormány, rendőrség, értelmiség, filozófusok és színidirektorok –, aki nem gerincetört híve az orbánista magyar jobboldalnak? Amely jobboldalnak esze ágában sincs, nem is volt soha, világos határvonalat húzni saját bornírt, öntelt és kirekesztő nemzetértelmezése meg a náci – a fajgyűlölő – magyarkodás közé.

Bezárult a kör, ezúttal Esterházy Péterre zárult rá.

Mi meg írjuk, húsz éve ugyanarról, a magunk unalomig ismert cikkeit. A mi véleményünk megunható – érthető, merő önismétlés az egész, csak az apropók újak. Mert a jobboldali és náci magyarkodás teljes energiájával szüli nap mint nap újabb és újabb, változatos termékeit.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!