rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. május 31.

Lugosi András, a Janikovszky Éva általános iskola és gimnázium szülői szervezetének elnökségi tagja


Bolgár György: - A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azzal az ötlettel állt elő, hogy a szülők, a szülői közösségek próbálják kezdeményezni iskolák fenntartásának átvételét olyan esetekben, amikor a helyi önkormányzatok azt a bizonyos iskolát meg akarják szüntetni. Ilyen például a Janikovszky Általános Iskola és Gimnázium is, amelyet a VII. kerület bezárásra ítélt. Ez ellen sorozatos és országos figyelmet keltő tiltakozások is voltak, de úgy látszik, hiába. Vajon ez a lehetőség csak elvi vagy látnak benne valamilyen gyakorlati esélyt is?

Lugosi András: - Ez nálunk is felvetődött, de a mi esetünkben ez a harc az önkormányzat határozati javaslatának megszavazása után – május 20-án szavazták meg a VII. kerületben – csak háborúvá szélesedett, és nem ért véget, eloszlatván a kételyeket. Itt a nálunk és a külső Erzsébetvárosban ez olaj volt a tűzre. Mi elmondtuk előtte is, hogy nem ilyen egyszerű a politika, hogy tizenegy-hatra megszavazunk bármit, és akkor az úgy lesz. A szülők, a helyi társadalom nem vonul le a pályáról, hanem továbbra is küzd a jogaiért.

- És hogyan folytatják, az Ön fogalmazása szerint, ezt a háborút?

- Tulajdonképpen egyrészt nagyon durva chatelés, facebookozás és email-váltások mennek a választók és választottjaik között.

- Szóval szóban folytatják.

- Másrészt ma beadtuk a bíróságra a papírokat, és indul a per, és itt is csak azt ígérhetjük, hogy nagyon kemények és hatásosak leszünk.

- Milyen alapon?

- Minden jogi lehetőséget biztosít az önkormányzat nekünk, óriási játékteret biztosított, hiszen kevés előírás van az oktatási törvényben az iskolák bezárásával kapcsolatban. De ezeket, a kevés eljárás mindegyikét megszegték.

- Komolyan? Mondjon egyet csak, hogy értsük, hogy például mit szegtek meg.

- Át kell adni minden információt, nem adtak át minden információt, sőt a sajtóban még nagyképűen nyilatkozták is, hogy ők hatástanulmány alapján hozták meg ezt a döntést. A hatástanulmány létezéséről rajtuk kívül senki nem tudott. Mi rögtön kértük a hatástanulmányt, ezt is megtagadták. Ez nyilvánvalóan törvénysértő. Minden információt, amit a döntéshez felhasznált az önkormányzat, azt törvény szerint át kell adni.

- Értem. Tehát az ügyvéd azzal biztatta Önöket, hogy törvényszegés miatt ez a határozat megtámadható.

- Igazából ez a saját jogértelmezésünk volt, ezt az ügyvédek csak megerősítették és természetesen a beadványainkat ők írták. A Janikovszky esetében ez csak azért elvi dolog, hiszen itt eleve két ok volt arra, hogy az iskolánkat megszüntessék. Ezt nyilvánvalóan már tudja, hogy az utolsó iskolabezárás óta, ami Hunvald György polgármester idején, 2004-ben történt, tehát az azóta eltelt hét évben Erzsébetvárosban az általános iskolás korú nemzedék létszáma huszonkét százalékkal csökkent. Ezalatt a Janikovszky Éva Általános Iskola, tehát csak az általános iskolában a tanulók növekménye viszont éppen huszonhárom százalék volt. Tehát ez egy jól működő és feltöltött iskola volt. Nem beszélve arról, hogy gimnáziumi osztályok is voltak benne. A másik ok pedig, hogy nyilvánvalóan a Rottenbiller utca 43-45. számú ingatlan tetszett meg a polgármesternek és haveri körének. A másik pedig, hogy valami problémájuk volt az igazgatónővel és őt mindenképpen el akarták távolítani. De nem volt erre elég bátorságuk, hogy ezt megtegyék.

- Még mindig vissza kell térnem az eredeti kérdéshez, hogy miért nem látnak arra lehetőséget, hogy alapítványi iskolává változtassák a Janikovszkyt és a szülők vállalják a fenntartást? Nyilvánvalóan nem könnyű, hanem nagyon bonyolult feladattal állnak szemben.

- Azért, mert egy iskolaépület ahol 411 általános iskolás korú gyerekünk lenne a beiratkozási időszak végének adatát tekintve szeptembertől, az egymilliárdos beruházás. Tehát éppen akkor tudnánk alapítványi formában működni, ha megkapnánk ezt az épületet.

- És nem próbálják meg elkérni mondjuk az önkormányzattól? Hogy kérem szépen, mi fenntartjuk, természetesen úgy, hogy megkapjuk a kötelező normatívát?

- Nem, hát nekik ez kell. Nyilvánvalóan Ön is hallotta Nagy Marianna magnófelvételén, ami fent van az interneten, hogy nekik itt céljaik vannak. Azt ugyan nem árulják el, hogy mik a céljaik az épülettel.

- De nem érne meg egy próbát, hogy egy beadványt intézzenek az önkormányzathoz?

- Ez megtörtént, mert ők maguk úgy intézkedtek, hogy a jogutód Baross Gábor Általános Iskola telephelyeként működik tovább a Rottenbiller utca 43-45 alatt, és érdeklődésünkre a művelődési és sport tisztviselő, Hollósi Géza azt mondta, hogy az azt jelenti, hogy korlátozottan forgalomképes, tehát hasznosítani lehet, de eladni nem lehet az ingatlant. És az ellenzék be is nyújtott egy módosító indítványt, hogy ha ez így van, és a jogutód intézmény telephelyeként működik az iskola, akkor minél több szülő válassza a jogutód intézményt és ne vigye máshova a gyerekét, még jobban ellehetetlenítve a VII. kerületi feltöltöttségét, szinte determinálva arra, hogy akkor újabb iskolákat kell bezárni. Mert ha mindig mindenki más kerületbe viszi a gyerekét, és már ötven százalék alá megy a helyi iskola igénybevétel, akkor majd a három iskolából is be kell zárni egyet, és akkor csak kettő lesz és ez a folyamat nem vezet sehova. Éppen ezért javasolta az ellenzék, hogy akkor legalább átmenetileg kimenő rendszerben a volt Janikovszkysok használhassák ezt az épületet és ez valahogy garantálhatná, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok nagy számban itt maradnának legalább átmeneti időre, és akkor néhány év alatt megtörténne a két tanuló ifjúság, illetve a két tanári kar egységesülése. De ezt indoklás nélkül a polgármester benyögte a mikrofonba, hogy az előterjesztő nem támogatja a módosító indítványt és vita nélkül, indoklás nélkül leszavazták.

- Szóval itt állnak.

- Ha ők nem bulizni akarnának a maguk céljaira az épülettel, akkor ezt a módosító indítványt már csak azért megszavazták volna, hogy ne menjen szélnek a kerületi tanulói ifjúságnak az a része, azok nagy része, akik a Janikovszkyban vették igénybe az általános iskolai oktatást.

- Értem. Így tehát marad a háború.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!