rss      tw      fb
Keres

Líbia - A dél-afrikai elnök szerint a NATO akadályozza az afrikai közvetítést

MTI 2011. május 31., kedd 0:11

A NATO Líbiára mért légicsapásai akadályozzák az afrikai országok közvetítő tevékenységét, amelynek célja az, hogy Líbiában béke legyen - jelentette Jacob Zuma dél-afrikai elnök, aki hétfőn érkezett Tripoliba, hogy az Afrikai Unió képviseletében tárgyaljon Moammer el-Kadhafival a líbiai vezető "távozási stratégiájáról".

Az államfő a dél-afrikai televíziónak nyilatkozva úgy vélte: "nem engedhetjük meg, hogy ez a konfliktus túl sokáig tartson. Ez szerencsétlen lenne az országra és talán magára, Kadhafira nézve is".

Miközben Zuma Tripoliban tárgyal, az észak-atlanti szövetség légiereje fokozza csapásméréseit a líbiai fővárosra és környékére, hogy döntő fordulatot kényszerítsen ki.  

Az Afrikai Unió azonban ellenez minden külső katonai beavatkozást Líbiában. A múlt héten nyilvánosságra hozott javaslata haladéktalan tűzszünetet, humanitárius segélyek küldését, egy átmeneti időszak bevezetését és végül demokratikus választásokat indítványoz. A felkelők mindennek előfeltételeként Kadhafi távozását követelik, ezért az unió közvetítési kísérlete eddig kudarcot vallott.