rss      tw      fb
Keres

A Galamus megszűnik – vagy nem

(bár egyre jobban reménykedünk benne, hogy nem)


Ezen kívül elszámolásként csak az arról szóló kimutatást tudnám felajánlani, hogy az elmúlt egy évben – a Galamus december 15-én lesz egyéves – hogyan éltük fel minden létező pénzünket mi ketten, akik nemcsak írjuk, hanem napi 24 órában szerkesztjük is az újságot (a szövegeket, a képeket, a híreket, minden egyes sort, ami a Galamusban megjelenik, éjjel-nappal): Kelemen László, a Galamus web- és részben hírszerkesztője, meg én, a mindenes. És ha letenném Ön elé ezt az elszámolást, azt is pontosan meg tudnám mondani, hol lesz a vég: amikor már nem lesz, aki szerkessze a Galamust – a mai formájában semmiképp.”

Egy kevesebb demokráciáért könyörgő kedves olvasónak írtam ezt, egy hosszabb válasz részeként, 2010. november 22-én.

Már akkor is meg tudtam volna mondani, hol lesz a vég, mert ha nagyon nem is, kicsit tudok számolni. De most már biztosan tudom: június közepe. Mondjuk, hogy neve legyen a gyereknek, június 20-a.

Nem tudjuk fizetni sem a Galamus költségeit (ezért nincs G-7 sem), sem a saját villanyszámlánkat.

A Galamus mellett más munkát mi ketten nem tudunk csinálni, tehát legalább a lehetőségét meg kell teremteni annak, hogy Kelemen László meg én valamiféle pénzkereset után nézzünk. És akkor nincs Galamus.

Nem hiszem, hogy részleteznem kellene, hogy ez a csoportban senkinek sem örömhír. Nekem különösen nem, mert mi másért találtam volna ki a Galamust, ha nem azért, mert úgy gondoltam, szükség van rá, mi másért tettem volna bele napi 6–8–10 órai munkát másfél éven át, egyetlen pihenőnap nélkül, és mi másért éltem volna fel ez idő alatt a megtakarított pénzemet, ha nem azért, mert úgy gondoltam, előbb-utóbb meg is élünk majd a munkánkból. Nem, nem élünk meg. Pályáztunk, nem kaptunk pénzt. Próbáltunk befektetőt találni, nem sikerült. Másfél év alatt nagyjából hárommillió forint támogatást kaptunk (a Galamus havi költsége, amelyet minden hónapban ki kell fizetni, 200 ezerről indult, ma 400 ezer forint), ebből majdnem egymilliót adtak az olvasók. Nagyon nagy dolog volt, pillanatnyi megkönnyebbülést és reményt jelentett, de megoldást, sajnos, nem. Sem a Galamus és önmagunk fenntartására, arra meg végképp nem, hogy a Galamust tartalmilag is változatosabbá, sokrétűbbé tegyem, és legalább a napi szerkesztési munka egy részét le tudjam rakni magamról.


Gorges de Galamus

Arról, hogyan lehet mégis megtartani a Galamust

Az ötlet nem az enyém, hanem a csoporté. Mert mindenkinek másfél éves munkája és odafigyelése fekszik a Galamusban. Mert ők e tekintetben valószínűleg harcosabbak, mint én: nem fogadják el, hogy nincs tovább. És mert még mindig bíznak abban, hogy az újságunk másoknak is van annyira fontos, hogy megmaradjon.

Azt javasolták, hogy szervezzünk előfizetőket.

Kiszámolták, hogy ha elegendő számú olvasónk hajlandó évi 6000 (vagy félévre 3000, negyedévre 1500) forintért előfizetni a Galamusra, akkor lesz Galamus. És ha még olyanok is lesznek, akik nemcsak előfizetnek, hanem támogatják is az újságot, akkor egyenesen nyert ügyünk van.

Én, mint a fentebb idézett írás idején, ma is szkeptikus vagyok. De ez most itt nem arról szól, hogy én mit miért tartok kilátástalannak, hanem arról, hogy a többiek nem tartják annak.

Így hát a csoport ötlete, javaslata, kérése az olvasókhoz az, hogy fizessenek elő a Galamusra vagy/és támogassák.

Az előfizetés nem azt jelenti, hogy a nem előfizetők elől elzárjuk az újságot. Ez öngyilkosság volna, ellenkezik a netes szokásokkal, és elvi okokból sem szeretnénk magát a tartalmat pénzért adni. Az előfizetők többletszolgáltatást kapnak, egyelőre kicsit, szimbolikusat, annyit, amennyi az energiánkból futja: például hírlevelet, például hozzászólási lehetőséget.

Előfizetni/támogatni a Kft-n keresztül lehet, amely a Galamus-csoport című internetes újság kiadója.

Arra kérjük Olvasóinkat, hogy közleményként tüntessék fel az előfizetés szót, és az ímélcímüket.

Van egy szűk hónapunk. A Galamus léte vagy nem léte, sajnos, most már nem tőlünk függ, hanem Önöktől, kedves olvasók.

Budapest, 2011. május 23.

Mihancsik Zsófia                   
2011. május 25.
Új információk - válaszok olvasói kérdésekre, felvetésekre (a következő napokban nyilván lesz még több is):

1. Sokak szerint talán félreérthető volt: a fent említett havi költségek a Galamus működtetési költségei. A csoporttagok, köztük a két szerkesztő, sőt a vendégszerzők is, mindannyian ingyen dolgoztak és dolgoznak, a kezdetektől máig. Ezt azért nem említettem külön, mert már több cikkben leírtam, például abban is, amelyre az írás elején hivatkoztam. Ez tényközlés, nem dicsekvés. Mert semmiféle ingyenmunkával nem értek egyet. Az más kérdés, hogy mégis csinálom, csináljuk mindannyian.

2. Többen kérdezték, mi a különbség az előfizetés és a támogatás közt. Röviden és nem jogi szaknyelven: az előfizetés azt jelenti, hogy Önök a többletszolgáltatásra – mint fentebb írtam, arra az egyelőre kicsi, szimbolikus többletszolgáltatásra, amennyi az energiánkból futja – előfizetnek az Editor Galamus Kft-nél, meghatározott összegért, évi 6000 forintért. A támogatás ezzel szemben azt jelenti, hogy cég is, magánszemély is, a szolgáltatástól függetlenül, tetszése szerinti összeggel támogathatja a Galamus megjelentetését, ugyancsak a kft-n keresztül.

3. Éppen ezért az előfizetőket arra kérjük, hogy az email-címüket írják meg az átutalás közleményeként vagy e-mailben az info.galamus@gmail.com-ra. Mert csak így tudjuk majd szolgáltatni a „többletet”, amelyre előfizettek.

4. Azokat a kedves olvasókat, akik eddig is rendszeresen hozzájárultak a Galamus fenntartásához, arra kérjük, hogy a Galamus Bt. számlaszámáról irányítsák át az átutalásaikat az Editor Galamus Kft. számlaszámára. Köszönjük.

(m. zs.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!