rss      tw      fb
Keres

Eurovíziós dalfesztivál - Lukasenka: nyugati nyomásra esett ki a fehérorosz versenyző

MTI 2011. május 13., péntek 18:23

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken elítélte egyes nyugati fővárosok magatartását, politikai nyomásnak tulajdonítva azt, hogy az országát képviselő énekesnő nem jutott tovább az eurovíziós dalfesztivál elődöntőjéből.

"Minden tökéletes volt: a viselkedés, az arc, a dal. Egy himnuszt énekelt Fehéroroszországhoz. De ki engedne tovább egy himnuszt Fehéroroszországhoz? Ezért hát jött egy kis nyomás itt, jön egy kis nyomás ott" - mondta az elnök saját sajtószolgálata szerint, egyértelműen a Nyugatra utalva.

Fehéroroszország, amelyet nyugati szankciók is sújtanak az ellenzék elnyomása miatt, kiesett a csütörtöki elődöntőből. Anasztaszija Vinnyikova, a szép húszéves lány és "Szeretem Fehéroroszországot" (I Love Belarus) című diszkódala a tévénézők által kiszavazott kilenc szám között volt.

A dal refrénje hosszabb, mint a versszakok: "Szeretem Fehéroroszországot / A szívemben hordom / Szeretem Fehéroroszországot / Ez tölti be a lelkemet / És élvezni akarom a napot, amely fölöttem ragyog / Te leszel mindörökké az egyetlen szerelmem" - hangzik a szöveg.

Lukasenka már Lengyelországot és Németországot is megvádolta, hogy megpróbálták megdönteni a hatalmát decemberben, miután az ellenzék az utcákra vonult. Úgy véli továbbá, hogy a nyugati országok romba akarják dönteni nyakig eladósodott országának gazdaságát.