rss      tw      fb
Keres

Magyarország és Dél-Afrika: a baj útjaiTausz Katalin szociálpolitikus az ELTE Társadalomtudományi Karának legfrissebb kutatását ismertette egy keddi sajtótájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint a felméréseik azt mutatják, hogy Magyarországon a melegek elutasítottsága a romákénál is nagyobb, a megkérdezettek kétharmada nem fogadna el közeli hozzátartozónak, barátnak, 50 százalékuk még szomszédnak sem homoszexuális embert. A megkérdezettek majdnem 20 százaléka azt is elutasítja, hogy egy meleg ember látogatóba jöjjön Magyarországra.*

Elképesztő, mondaná az ember. Mi lehet a magyarok fejében azokról az embertársaikról, akik legintimebb, tehát másokra végképp nem tartozó, másokat nem is érintő szokásaikban eltérnek tőlük. Senkinek semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a szomszéd hálószobai szokásait a saját ízlésére formálja. Nincs dolga vele, de elítéli. Úgyhogy az elutasítás öncélú. Csak.

Elképesztő, mondaná az ember, ha nem olvasná a Le Monde dél-afrikai tudósítását arról, hogy a nemi vonzalmaikat nyíltan vállaló – tehát egy amúgy is intoleráns társadalomban automatikusan polgárjogi harcosnak minősülő – leszbikus nőket „korrekciós” nemi erőszaknak vetik alá erre szakosodott férficsoportok. A jelentések szerint az elmúlt évtizedben 31 leszbikus nőt öltek meg az országban, és minden héten több leszbikus nő megerőszakolásáról érkeznek bejelentések, noha a pontos adatok nem ismertek**. Már csak azért sem, mert kevés nő jelenti fel az erőszaktevőket, tekintettel arra, hogy a rendőrség válasza gyakran az, hogy megérdemelték, amit kaptak. Ahhoz képest persze, hogy az országban évente 500 ezer nemi erőszakot tartanak nyilván, valószínűleg nem kizárólag a leszbikusok jelentik a macsó és nőgyűlölő férfitársadalom célpontjait. (Ez annak ellenére van így, írja a Le Monde, hogy Dél-Afrika alkotmánya a legprogresszívebbek közül való a kisebbségek védelme szempontjából. Miközben az afrikai országok többsége még ma is büntetőjogi szankciókkal sújtja a homoszexualitást, a dél-afrikai homoszexuálisok 2002 óta gyereket fogadhatnak örökbe, és 2006 óta házasodhatnak is.) És persze elsősorban a szegregált városrészekben és településeken fordulhat át bármikor brutális cselekvésbe a napi fenyegetettség és zaklatás. Mindenesetre az emberjogi szervezetek biztatónak tartják, hogy a „korrekciós” nemi erőszak elleni állami fellépés érdekében indított aláírásgyűjtés már 900 ezer támogatónál tart. És azt is, hogy a szemhunyása miatt sokat bírált kormány a múlt héten bejelentette, munkacsoportot állít fel, amelynek az lesz a dolga, hogy különféle intézkedéseket dolgozzon ki a nemi erőszak ellen, beleértve a szankciókat, a felvilágosító kampányokat és a fenyegetett homoszexuálisok számára létesítendő menedékhelyeket.

Dél-Afrika ezek szerint kifelé tart a bajból, noha tudjuk, hogy rettenetesen hosszú az út, ebben az ügyben is, amelyet be kell járnia.


A The Guardian videoösszeállítása: nők elbeszélései és férfiak véleménye

Magyarország meg remélhetőleg nem tart befelé a bajba. Nálunk a katonásdit játszó macsók egyelőre csak a cigányokat „korrigálják” módszeresen és szervezetten. Nem csekély lakossági támogatással és kormányzati szemhunyással. Gárdákban, seregekben, táborokban tanítják az ifjakat a szerintük férfias magatartásra, amelynek elszenvedői egyelőre csak a romák. De ne legyen kétségünk afelől, hogy mit takar a szerintük férfias magatartás a nők megítélése és kezelése szempontjából (kivéve persze a brancshoz csatlakozó amazonokat). Afelől meg végképp ne, hogy mit gondolnak a homoszexualitásról. És ha van rá kereslet – lakossági, kormányzati –, ugyan ki és mi fogja megakadályozni őket, hogy ne éljék ki rendszeresen és szervezetten ez irányú „korrekciós” hajlamaikat is – immár nemcsak a meleg méltóság napján.

Magyarországon ma szabadon terjed minden létező és minden létező társadalomra életveszélyes mentális fertőzés***. Úgyhogy a magyar út egyelőre befelé mutat a bajba.

(Mihancsik Zsófia)

____________________________

* Lásd még Bolgár György interjúját Tausz Katalinnal
** A kongói adatok ismertek. Lásd az MTI szerdai hírét: Óránként 48 nőt erőszakolnak meg Kongóban
*** Lásd Makovecz Imre büszkén vállalt, szégyenteljes mondatait kiemelt híreinkben. A magyar szélsőjobboldali gondolkozás meghatározó alakjáról van szó; az Orbán-kormány a nevével fémjelzett Magyar Művészeti Akadémiát most iktatta alkotmányba. Bocsánat: alaptörvénybe. A nemzet felemelkedésének alaptörvényébe.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!