rss      tw      fb
Keres

OGY - Szijjártó: az emberek igazságérzetével ellentétes az Ab-döntés a különadóról

MTI 2011. május 9., hétfő 18:31

Szijjártó Péter szerint az ország érdekével és az emberek igazságérzetével is ellentétes döntést hozott a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó ügyében az Alkotmánybíróság (Ab), de ha elfogadja a Ház a Fidesz törvényjavaslatát, akkor "legalább a 2010-es évre" orvosolható ez a helyzet.

A fideszes képviselő ezt a különadót újraszabályozó törvényjavaslat vitájában mondta hétfőn az Országgyűlésben. (Az indítványt a Ház a jó erkölcsbe ütköző juttatások hatékonyabb visszaköveteléséhez szükséges törvénymódosításokról szóló LMP-s javaslattal együtt tárgyalja.)

Szijjártó Péter expozéjában emlékeztetett: az Ab múlt héten úgy döntött, nem szedhető be a különadó a 2005-2009 között felvett végkielégítések után. "Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróságnak ez a döntése ellentétes Magyarország érdekével, és ellentétes a magyar emberek igazságérzetével is", mégpedig azért, mert a 2005 és 2009 közötti időszakban sorra születtek azok a hibás döntések, amelyek nyomán Magyarország államadóssága jelentősen növekedett, emiatt az ország és gazdasága pedig kiszolgáltatottá vált - közölte.

"Ezek után jogosan sérti az emberek igazságérzetét, hogy mindazon politikai és gazdasági vezetők, akik ebben a csúfos teljesítményben vezető szerepet vállaltak, többmilliós, esetenként több tízmilliós, esetenként pedig a százmilliós nagyságrendet elérő végkielégítéseket tehettek zsebre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem jogállam az, ahol az országot eladósító politikai és gazdasági vezetőket ilyen végkielégítésekkel honorálják.

A fideszes politikus szerint nyilvánvalóan tarthatatlan, hogy olyan állami cégek vezetői, mint a MÁV, illetve olyan közcégek vezetői, mint a BKV, amelyek az államadósságot jelentős mértékben növelték, több tízmilliós végkielégítéssel a zsebükben távozhassanak.

Példaként említette a BKV volt személyzeti vezetőjének végkielégítését, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank egykori vezetőinek többmilliós juttatásait, valamint a többmilliárdos tartozást felhalmozó MÁV korábbi vezetőinek végkielégítéseit.

Szijjártó Péter kiemelte, az új alaptörvény időszakában elképzelhetetlen, hogy az ország érdekével és az emberek igazságérzetével szemben ilyen végkielégítéseket fizessenek ki.

Az Ab ugyanakkor úgy döntött, hogy a 2010. évre vonatkozóan egy törvény elfogadásával ezek a "pofátlanul" magas végkielégítések visszaszerezhetők - mondta, megjegyezve, hogy fideszes képviselőtársaival, Lázár Jánossal és Ágh Péterrel ezért nyújtották be indítványukat az Országgyűlésnek, és annak elfogadásával "legalább a 2010-es esztendőre ezt az emberek igazságérzetével és az ország érdekével ellentétes helyzetet" orvosolni tudják.