rss      tw      fb
Keres

Europe.online és dpa: Izraeli zászló ég – Szélsőségesek a magyar állami szolgálatoknál?



Egy izraeli zászlót égettek el rendőrök, katasztrófavédők és szélsőjobboldaliak a budapesti tüntetésén, pénteken este. A felelős állítólag egy volt tűzoltó. A magyar közalkalmazottak körében a jelek szerint rokonszenv mutatkozik a szélsőjobb szellemiség iránt – írja a dpa német hírügynökség jelentése alapján az europe.online magazine.


Rendőrök, katonák, katasztrófavédők és szélsőjobboldaliak menetelnek együtt a budapesti parlamenthez, és fellángol egy izraeli zászló. Ez pénteken este történt, Magyarország uniós tagságának hetedik évében, egy olyan időpontban, amikor az ország éppen a soros elnöki tisztséget tölti be.

A zászlóégetéssel egy 58 éves, nyugdíjas tűzoltót gyanúsítanak. Állítólag otthon, saját kezűleg állította elő a két Dávid-csillaggal díszített fehér vásznat, hogy a tüntetésen felgyújtsa. A rendőrség szombaton előbb őrizetbe vette a férfit, de a bíróság később elengedte. Jelenleg eljárás folyik ellene garázdaság miatt.

Hogy Magyarországon a tűzoltók foglalkoznak politikai gyújtogatással, jól mutatja, mennyire elterjedt a jobboldali radikális szellemiség a volt kommunista országban. A rendőrség sem mentes tőle. Kónya Péter, a rendőrök szakszervezeti szövetségének elnöke azt mondta, nincs kifogása az ellen, hogy jobboldali radikális csoportok is csatlakozzanak a rendőrök tüntetéséhez.

A Budapest belvárosán át vezető menetben éppen a Véderő és a Szebb Jövőért egyesületek voltak jelen, amelyek a közelmúltban konfliktusokba keveredtek a közép-magyarországi Gyöngyöspata romáival. Az egyenruhás csoportok polgárőrségnek nevezik magukat, a rend védőinek szerepében lépnek fel, és rasszista, gyűlölködő jelszavakkal provokálják a romákat. Részt vett a tüntetésen ezen kívül a csak 2006-ban megalakult szabad rendőrszakszervezet, amely a Tettrekész nevet viseli. Ezt a nevet rajta kívül több jobboldali radikális szervezet viseli Magyarországon.

Szombaton két törvény lépett életbe, amely Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali nemzeti kormányának szándéka szerint az „egyenruhás bűnözést” hivatott büntetni. A cél a jobboldali radikális polgárőrségek feltartóztatása. A törvények értelmében három évig terjedő börtön fenyegeti azokat a magyarokat, akik etnikai csoportok vagy más nemzetiségű emberek körében félelmet keltenek.

Nyitott kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egy ilyen törvény, mivel a „félelem” fogalma a bíróság előtt alighanem igen eltérően értelmezhető. Magukat a polgárőrségeket alapvetően nem tiltották be, mindössze arra kötelezték ezeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

A rendőrök, tűzoltók, katonák, börtönőrök és vámosok részvételével tartott budapesti tüntetésen a fenyegető tömeges elbocsátások, több szociális juttatás megvonása és az általános munkakörülmények miatt tiltakoztak.

Ezek a problémák alighanem minden magyart érintenek. A rendőrség kevéssé hatékony voltára ugyanis gyakran panaszkodnak, különösen a szegényebb, távol eső környékeken, ahol virágzik a kisstílű bűnözés. Alapvető megoldásokat alighanem nehéz találni, különösen, amíg Magyarországon egyenruhás szélsőségesek tevékenykednek, egyesek az állam alkalmazásában, mások azon kívül.

______________

Lásd ehhez Krémer Ferenc írását: A tüntetés és háttere


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!