rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. május 5.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Műegyetem tanára 


Bolgár György: - Az elmúlt 24 órában meglehetősen drámai változások látszanak körvonalazódni, már ami a felsőoktatás jövőjét illeti. Az Origo című hírportál adott hírt először arról, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár megbeszélést folytatott több egyetemi vezetővel, rektorral, és aztán kiszivárgott az a hír, hogy az oktatási tárca egészen radikális módon kívánja átszervezni az egyetemi, főiskolai intézményrendszert. A 29 intézményből mindössze 16 maradna, és például megszűnne a talán legnagyobbra tartott vagy nemzetközileg legelismertebb magyar egyetem, a Corvinus Közgazdasági Egyetem is. De nem is ez a mellékes rész a legfontosabb az egészből, hanem számomra az, hogy például egy ilyen terv az illetékes szakszervezet tudta és bevonása nélkül született. Vagy lehet, hogy önöket is bevonták, csak mi nem tudunk róla?

Kis Papp László: - Hadd mondjam el, hogy én személyesen az Origo tegnap reggel megjelent oldalain olvastam erről, illetőleg olyan hírek, szintén a sajtóból, eljutottak hozzánk, hogy elsősorban a gazdasági kormányzat nagyon határozott fellépésére radikálisan csökkenteni kívánják az államilag finanszírozott hallgatók létszámát. Idén, 2011 szeptemberében 56 ezer államilag finanszírozott, ha szabad azt mondanom, az állam által fizetett hallgatónk van, elsőéves hallgatónk és ez a szám 2011 szeptemberére...

-… Tehát néhány hónap múlva már…

-… Néhány hónap múlva ez a szám 53 455 főre fog leapadni. Ez 5 százalékos csökkentés.

- Igen, sőt olyat is olvastam, hogy néhány éven belül akár 30 ezerig is lemennének.

- Igen. És én is csak a sajtóból informálódtam arról, hogy vannak olyan elképzelések, hogy a gazdasági tárca úgy gondolja, mintegy 80 milliárd forinttal csökkentené a felsőoktatás állami, tehát költségvetési támogatását, és ennek egyik lépése lenne a hallgatói létszám radikális csökkentése. Na most, ezeket az információkat hallva, nekünk a kapcsolatunk az oktatási kormányzattal a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács. Tehát felhatalmazást kaptam arra a felsőoktatásban érintett szakszervezetek többi elnökétől, hogy levélben forduljanak Dux Lászlóhoz, ő a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, és ő koordinálja a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács munkáját. Ezt a levelet én a múlt pénteken megírtam, és kértem, hogy hívjuk össze a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülését.

- De akkor még nem tudták, hogy az intézményrendszert is teljesen szétvernék vagy összevonnák.

- Erről még akkor semmit nem tudtunk. Dux László felhívott telefonon hétfőn. Egyébként mi elég szoros kapcsolatban vagyunk, ezt szeretném hangsúlyozni, hiszen az új kormány megalakulását követő héten Hoffmann Rózsa államtitkár asszony összehívta a felsőoktatásban érintett szakszervezetek elnökeit. Négyen vagyunk egyébként érintettek, és Dux László helyettes államtitkár úr megbeszélést folytatott velünk többször.

- Ahhoz képest ez a mostani, legutóbbi, Ön által még részleteiben nem látott változat mennyiben különbözik?

- Én úgy ítélem meg, hogy jelentős változások vannak, amiket sajnos nem ismerünk még.

- Pénzben, szervezetben és hallgatóban egyaránt. Ebből pedig az következik, hogy természetesen oktatóban is kell hogy óriási változás legyen.

- Természetesen. Hogy folytassam, Dux László helyettes államtitkár úr azt kérte tőlünk, hogy legyünk türelemmel, a kormány az új tervezet első vagy második fogalmazványát májusban fogja tárgyalni, és az azt követő napon összehívja a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot. Ezt tudomásul vettük. Végül is az összehívásban mi kezdeményező szerepet töltöttünk be. Ezt megtettük és várjuk, hogy mikor kerül erre sor. Időközben ugye napvilágot látott ez az Origo-cikk, és itt szeretném a szerkesztő úr és a tisztelt hallgatók figyelmét arra is összpontosítani, hogy vidéki intézményekről is szó van itt. Kecskemétről, Nyíregyházáról szól esetlegesen, de Hódmezővásárhelyről…

- Győr és Kaposvár, nem?

- Győrről, Kaposvárról is, de nem akarom végigsorolni azokat a vidéki intézményeinket, ahol igen jelentős szakmai képzés folyik. Na most, mi úgy gondoltuk, amikor napirendre került, hogy csökken a hallgatói létszám, hogy komolyan hozzákezdünk ahhoz a szervezéshez, hogy a felsőoktatási szakképzésben, aminek viszont a létszámát emelni kívánja a kormányzat, akkor nagyobb szeletet kérnénk a vidéki felsőoktatási intézményeknek, mert jelenleg ezt közösen csinálja a felsőoktatás a közoktatási intézményekkel. Sokkal hasznosabb lenne, ha a felsőoktatási intézmények intéznék ezt a felsőfokú szakképzést.

- De hogy csinálják, ha közben bezárják őket?

- Hát ez a probléma. Mi úgy gondoltuk, itt az elnökséggel ezt megvitattuk már, hogy akkor a vidéki felsőoktatási intézményeinknek profiltisztítást kell végezni, és ezeket az – úgy hívom őket, hogy – orchidea szakokat, amelyek művészeti képzésekre, különböző olyan jellegű képzésekre összpontosultak, ahova nagyon nehéz hallgatókat szerezni, másrészt a munkaerőpiaci igények sem egyértelműen biztosítják az elhelyezkedést, ki tudjuk váltani a felsőfokú szakképzéssel és még egy nagyon fontos kérdéssel, a felnőttképzéssel.

- Önnek lehet, hogy ez a véleménye, meg Önöknek, csak ezek szerint az Önök véleményét egy, nem kérik ki, kettő, mintha egészen más meggondolások játszanák a főszerepet az egyik hónapról a másikra vagy akár egyik napról a másikra alapvetően megváltoztatott felsőoktatási koncepciókban. Mert ezek szerint sokkal kevesebb pénz lesz, sokkal kevesebb intézmény lesz, sokkal kevesebb hallgató lesz, sokkal kevesebb oktató lesz, amit valószínűleg nem lehet majd összeegyeztetni a sokkal több, mondjuk Önök által szükségesnek tartott feladattal.

- Remélem, hogy azért ez a javaslat még nem válik törvénnyé, és erről még tudunk vitatkozni, hiszen azért ez nagyon nagy problémákat vet fel a jövő szempontjából.

- Na és mi lesz, ha a kormány ehhez úgy áll hozzá, hogy de igen, mi azt szeretnénk, hogy ezt a kormány elfogadja a következő hetekben, utána a parlament is elfogadja még a nyáron és akár ősztől már az új felsőoktatási törvény életbe is léphet. Na, akkor mit fognak szólni?

- Én úgy érzem, hogy ez lehetetlen. Teljesen kizárt, hogy egy ilyen rövid ciklusú menetben ez átmenjen a parlamenten. Nekünk egyrészt a koncepcióhoz hozzá kell szólnunk, el kell mondanunk a véleményünket. Mi egyszer már rendkívüli kongresszust is összehívtunk, úgy gondoltuk, hogy a végleges koncepció megtárgyalására, és ott vendégünk volt Dux László helyettes államtitkár úr, és elmondtuk a véleményünket.

- Na de látja, abból az úgynevezett végleges koncepcióból lett egy egészen más.

- Hogy ez most mennyire más, mennyiben változott meg, ezt sajnos azért nem tudom megmondani, mert nem ismerem ezt az új koncepciót.

- Senki nem cáfolta tegnap óta. Márpedig, ha nem lett volna valóságos, amit az Origo közölt, akkor az oktatási kormányzat nyilván azt mondat volna, hogy teljesen alaptalan. Ugyan már, mit idegesítik az egyetemi és főiskolai oktatókat meg a hallgatókat.

- Én akkor tudok ebben egyértelműen állást foglalni, ha a birtokomba kerül egy ilyen anyag, mert most fent vannak adatok, amelyeket olvasni lehet. Ezek rendkívül elszomorítóak. Ezek mind-mind olyan problémák, amelyek a jövő generációja, a jövő értelmiségének a nevelése szempontjából fontos, és én nagyon szeretném idézni Pokorni Zoltánt, aki azt mondta, hogy a felsőoktatás jelene és jövője Magyarország jelenének és jövőjének a záloga.

- De mintha itt alapvető elvi és gyakorlati különbség volna a Pokorni-féle vagy a Pokorni által elképzelt oktatáspolitika és felsőoktatás-politika, illetve a kormányzati oktatáspolitikai elképzelések között.

- Elkezdünk lobbizni és a nagyobbik kormányzó pártnak azokkal a képviselőivel szeretnénk találkozni a következő napokban, akik foglalkoztak felsőoktatással, akár miniszterként is, és akikkel nagyobb, komoly tárgyalásaink voltak az előző kormány idején, azoknak a kompromisszumkészségben, már bocsánatot kérek, hiszek.

- Én sem volnék a konfrontáció híve, tehát egyetértek önnel a kompromisszumkeresésben, de éppen most olvasom, hogy a Pedagógus Szakszervezet elnöke beszámolt arról, hogy sztrájkbizottságot hoznak létre a közoktatásban dolgozó szakszervezetek, mert úgy érzik, hogy nemigen marad más hátra számukra. Nem tudják az érdekeiket megfelelően képviselni, úgyhogy minderről értesítették a miniszterelnököt is. Önök még nem tartanak itt?

- Nem tartunk itt. Nekünk meg kell várni ennek a koncepciónak a tervezetét. Levélben egyértelműen közöltük Hoffmann Rózsa államtitkár asszonnyal, hogy nem tudunk azzal egyetérteni, hogy már ennyire kitolódott a koncepció készítésének az ideje, hogy a parlament a tavaszi ülésszakán ezzel érdemben foglalkozni tudjon, mert úgy ítéljük meg, hogy a koncepciótervezetet és a kodifikált változatot meg kell hogy ismerjék az érintettek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!