rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. május 5.Bolgár György kérdései a 2010. május 5-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy áll a bál az oktatásban. A pedagógusok akár sztrájkolni is készek, ha nem tárgyal velük a kormány. A felsőoktatásban pedig nagy felzúdulást keltett a kormányzat legújabb koncepciója arról, hogy megszüntetnék az egyetemek és főiskolák majdnem felét. Ami a Corvinus Egyetem szétdarabolását illeti, egyes hírek szerint ez Orbán Viktor kívánsága volt. És akkor végre is hajtják?

Másik témánk, hogy német konzervatív oldalról kapott ismét kemény kritikát az éppen Berlinben tárgyaló magyar miniszterelnök. Orbán a Die Welt című jobboldali lapnak írt cikkében az új alkotmányt Európa legmodernebb alaptörvényének és az újjászületés dokumentumának nevezte. A lapban azonban válaszolt neki az újság kiadója kiemelve, hogy a demokrácia a vitából él. Magyarország új alkotmánya azonban nem akarja ezt és a nemzeti identitással kapcsolatban ódon elképzelések bebetonozására törekszik. A nemzet, a nép olyan értelmezése csendül ki belőle, amely a távoli múltat idézi fel. Kell ez nekünk?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy már 15 éve nyugdíjasként dolgozik Pintér Sándor belügyminiszter, és így ül le tárgyalni a rendvédelmi szakszervezetekkel a nyugdíjkedvezmények eltörléséről. Ebből is látszik, hogy a kormánynak van igaza?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy még tíz évig titkos marad, miért döntött 2001-ben az Orbán-kormány a Gripen vadászgépek megvásárlása mellett.

És végül beszéljük meg, hogy abortuszellenes kampányt kezd a kormány, első körben plakátokkal. Az illetékes államtitkár azt mondta, hogy a magyar társadalom nem kész arra, amire például a lengyel, hogy itt is be legyen tiltva az abortusz. Ezért az élet fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!