rss      tw      fb
Keres

Lázár: szaktudás, megbízhatóság, keménység jellemezte a Fideszt az elmúlt egy évben

MTI 2011. május 4., szerda 13:18

A Fidesz frakcióvezetője szerint elsősorban a szaktudás biztosítása, a megbízhatóság és a keménység jellemezte a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának munkáját az elmúlt egy évben. Lázár János ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, ahol értékelte a frakció teljesítményét.

A képviselőcsoport hétfőn választ frakcióvezetőt, amelyen Lázár János - mint azt elmondta - ha megkapja a bizalmat, áll a kihívás elé.

Összesítésképpen kifejtette: a Fidesz-frakció támogatta a kormányt az elmúlt egy évben, és részt vett 197 törvény megszületésében. Ebből a Fidesz, illetve a Fidesz a KDNP-vel közösen 77-et kezdeményezett. Több mint 160 órát beszéltek a fideszes képviselők a parlamentben; 33 interpelláció, 36 szóbeli kérdés, 40 azonnali kérdés, 227 írásbeli kérdés, 64 napirend előtti, 23 napirend utáni felszólalás - ismertette az adatokat.

Lázár János szerint a kormánypárti képviselők biztosította szaktudásból vezethető le az az "új modell", amelyben az egyéni képviselői indítványok jóval nagyobb szerepet kaptak az eltelt egy évben, mint az elmúlt húsz esztendőben. A Fidesz-frakció megbízható szövetségese volt a kormánynak, azonban időnként keménységet is képviselt a frakció - részben befelé is, részben a társadalmi, politikai vitában is - tette hozzá.

Saját teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, "igyekeztem a miniszterelnök és a kormány számára kiszámítható és megbízható partner lenni".

A "becsületbeli ügyek" között említette a kettős állampolgárságot, a 2006. október 23-i eseményekért való "igazságszolgáltatást", valamint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia utáni elégtételt. A közbiztonsággal kapcsolatos jogszabály-alkotási munkából kiemelte a "három csapás" törvényt, a gyöngyöspatai történések után hozott Btk.-szigorítást és az új alaptörvényben szereplő tényleges életfogytiglani szabadságvesztést.

A politikus szerint a következő hónapok "legsúlyosabb" törvényhozási feladata az ország átszervezésével kapcsolatos annak érdekében, hogy jobb legyen az oktatási, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer. "Nem a pedagógusok óraszámában, nem a kórházi ágyak mennyiségében és nem a polgármesteri hivatalok számában lehet azt lemérni, hogy egy rendszer mitől jó vagy mitől rossz. Sok-sok konzultáció, sok-sok társadalmi vita és párbeszéd kell ahhoz, hogy kialakulhasson az a döntés", amely megalapozza a jobb rendszereket - hangsúlyozta a frakcióvezető. A felsőoktatást firtató felvetésre megjegyezte, tervezetek tömegével találkozik, és "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét - fűzte hozzá.

Az idei évben kiemelten fontos feladata, "küldetése" a Fidesz-frakciónak egy jogvédelmi, fogyasztóvédelmi típusú munka is, az, hogy megvédje a nagy állami vagy privát szolgáltatókkal szemben a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit, ugyanis például a nagy energiaszolgáltatók visszaélnek az erőfölényükkel, a piaci pozícióikkal - közölte. A frakcióvezető lehetséges megoldásnak tartja az állami szerepvállalást az energiapiacon, de hangsúlyozta a megfelelő törvényi garanciákat szükségességét is a fogyasztóvédelemben.

Lázár János az elmúlt időszak külföldi kritikáival kapcsolatos kérdésre szólt arról, nem elégedett a nemzetközi sajtó terén nyújtott tevékenységükkel. Megítélése szerint külön hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a következő hónapok sarkalatos törvényeinek vitájában a kormánytöbbség álláspontjának demokratikus elkötelezettségét egyértelműbben tálalják a nyugati sajtónak. "Önkritikusnak kell lennem a külföldi sajtóval való kommunikáció tekintetében" - mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz kétoldalú parlamenti kapcsolatait sokkal jobban ki kellene használni.

A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos felvetésre úgy reagált: a frakción belül is komoly dilemma, hogy meddig terjedjen az állam felelősségvállalása. Olyan hitelek esetében, amelyekből lakást építettek, vásároltak vagy felújítottak, van helye a segítségnek, a szabad felhasználásúaknál viszont, amelyeket fogyasztási cikkekre fordítottak, nincs - mondta. Kiemelte, "az államnak saját pénze nincsen, az emberek pénzéből mehet a konszolidáció, a segítségnyújtás, a támogatás".

Lázár János újságírói kérdésre kitért a Fidesz és a Jobbik viszonyára is, és közölte: a Jobbik parlamenti programja jelentősen megváltozott az elmúlt egy évben, "ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett, amivel nekünk semmiféle együttműködési szándékunk nincsen. Mi ezzel a politikai irányzattal, amely neonáci társadalmi jelenségek nyílt támogatását jelenti, amely megkérdőjelezi az ország rendjét, amely káoszt akar, (...) semmiféle együttműködést, semmiféle azonosulást nem tudunk felvállalni". Hozzátette, ezt a jövőben is szigorúan kívánja érvényesíteni.