rss      tw      fb
Keres

Karantén

Nyíri András


A választások második fordulója ugyan még nem zajlott le, de már körvonalazódni látszik a karantén. Karantén, amelybe a Magyar Szocialista párt lesz bezárva, elsődlegesen a parlamentben.

A két „szélsőséges” párt parlamenti viszonya a macska-egér, a kutya-macska kapcsolathoz lesz hasonlatos. Hiába tudjuk, hogy a világban a két „szélsőség” összeborul, nálunk csak az egyik valódi, a másikra csak ráfogják. Ezért aztán érdemi kapcsolat a két párt között elképzelhetetlen.

A Fidesz és az MSZP viszonyát az elszámoltatás és a múlt folyamatos fölhánytorgatása fogja jellemezni. Csak akkor foglalkoznak majd az MSZP-vel, ha valamelyik képviselőjét éppen bíróság, ügyészség, rendőrség elé fogják citálni.

Az újdonsült parlamenti párt kinyilvánította, hogy minden bajért, többek között a Fidesz kétharmadáért is az MSZP viseli a felelősséget. Nem értik és nem is fogadják el az MSZP gesztus-politizálását (négy képviselőjelöltjét visszaléptetik), ők természetesen nem tesznek semmilyen engedményt.

(Ha belegondolunk, talán igaza volt Ungváry Rudolfnak, aki tegnap azt mondta, hogy az MSZP minden helyen nyugodtan visszaléphetne, ahol az LMP állva maradt, neki, mármint az MSZP-nek semmilyen hátárnya nem származna belőle, ezzel szemben az LMP kényszerhelyzetbe kerülhetne ezáltal. Mindegy, mert a ha nem politikai kategória.)

A felálló parlament, akármilyen összetételű lesz is, abban biztosan fog hasonlítani a kilencveneshez, hogy az MSZP, bár teljesen más okból, karanténban lesz. A kérdés az, hogy a parlament falain kívül mennyire lesz a karantén érezhető, mit tesz ellene a párt az idő előrehaladtával, támadnak-e rések a karantén falain, s ha igen, vajon mitől.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!