rss      tw      fb
Keres

Kocsis Máté és Gyöngyöspata


Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának, amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkretenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között, élezni az indulatokat, kihasználni az aljas érdekeikhez a roma embereket, és erre még a Vöröskeresztet is képesek felhasználni.” Ezt volt képes mondani Kocsis Máté, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke arról, ami pénteken Gyöngyöspatán történt.

Nem tudni, kinek mondta. Nincs az országban ember, aki ne értesült volna arról, hogy március elseje óta szélsőjobboldali keretlegények tartják megszállva Magyarország két települését: előbb Gyöngyöspatát, majd Hajdúhadházat. Nem is titkolják, hogy azért teszik, mert azt akarják, hogy emberek féljenek tőlük. És csinálják, akadálytalanul és büntetlenül, másfél hónapja. A belügyminisztertől a felzárkóztatási államtitkárig, az összes kormánytagból és fideszes megszólalóból mindez az állami erőszakmonopóliumról szóló fennkölt kijelentéseken kívül az égvilágon semmiféle reakciót nem váltott ki (na jó, Balog Zoltán még egy európai romákért tartott egyházi imatalálkozón is részt vett). Érdemi reakciót íróemberek tömegéből, emberjogvédő szervezetekből, polgárjogi aktivistákból, demokrata politikusokból, ép erkölcsi érzékű állampolgárok tömkelegéből váltott ki. Szóbelit, felháborodottat, elképedtet. Mert nekik tényleg a verbális tiltakozás a legfőbb és jószerével az egyetlen eszközük.

Így aztán Magyarországon emberek félnek másfél hónapja, két településen ténylegesen, az összes többin meg potenciálisan.

A Kocsis Máté nevű fideszes politikus – ő az – fejében ez úgy áll össze, hogy a Jobbik megbeszélte az MSZP-vel meg az LMP-vel, hogy „folytassanak együtt politikai kultúrát”, persze aljasat és szégyenteljeset. Az egyik megszáll bizonyos településeket, a másik kettő meg majd rikácsol (és persze a baloldali meg a liberális sleppjük is). Így aztán jól betarthatnak szegény kormánynak, szegény Fidesznek, és külföldön is jól lejárathatják a hazát. Mit számít néhány száz cigány rettegése, a falvak feldúlt élete, embercsoportok egymás ellen uszítása. Mindent megér, ha rossz hírét kelthetik a Fidesznek.

Kocsis Máté – doktor, a szegény jobb sorsra érdemes Józsefváros polgármestere, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jó hírének öregbítője –, miután erre a remek megfejtésre jutott, itt meg is állt. Az az egyszerű gondolat nem bírt megülni a fejében, hogy az a bizonyos állami erőszakmonopólium az ő kezükben van. Ha nem a cigányokért, ha nem a feldúlt falvakért, ha nem az ország békéjéért, ha nem a magyar haza jó híréért, ha nem elvi okokból és emberségből, legalább politikai önvédelemből nyúlni kellett volna érte, de azonnal. Az egységes ellenzéki összeesküvés méregfogát az első nap ki lehetett volna húzni, ha a rendőrség (vagy az Orbán-féle elitosztag) odacsap azoknak a szebbjövősöknek, gárdistáknak, jobbikosoknak, betyároknak, véderősöknek. Hogy felsült volna az ellenzéki összeesküvés másik fele, amikor rájön, hogy neki már nem jutott szerep!

Lehet persze, hogy azért nem nyúltak ehhez a kézenfekvő eszközhöz, mert önmagukból, saját aljas és szégyenteljes politikai kultúrájukból indultak ki, és attól féltek, hogy a libsi-komcsi bagázs majd ugyanúgy rendőrterrort és rendőrállamot hazudik, mint tették ők 2006 őszén.

De vegyük komolyan a dolgot: az ember minden nap azt hiszi, hogy nincs lejjebb. Van. Minden nap van. Bár lehet, hogy Kocsis Máté csak annak a leglejjebbnek az egyik kirívóan sötét és mélyen tisztességtelen változata, amelybe a Fidesz évek óta próbál beletaposni bennünket. Hol úgy, hogy tudatosan használja az állami kényszert, hol úgy, hogy tudatosan nem.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!