rss      tw      fb
Keres

Der Standard: Magyarország – Jelölt az EU-ból való kizárásraNem világos, hogy az érvényes lisszaboni szerződés értelmében ki lehet-e zárni egy tagállamot az Európai Unióból. Ha igen, akkor csakis az alapelvek és szerződések súlyos megsértése miatt, ha az nem egyszeri, hanem az országot hosszú távra az Európai Unióval ütköző irányba vezeti – írja hétfői cikkében az osztrák liberális napilap, a Der Standard.

Talán ilyen fejlődés látható előre Magyarországon. Az Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz által keresztülkorbácsolt új alkotmány szellemét tekintve reakciós, és a demokráciapolitika szempontjából nagymértékben kétes. Ezek azonban olyan kérdések, amelyeket a magyaroknak kell felvetni önmaguknak (amennyiben az országban uralkodó tekintélyelvű hangulatban erre még egyáltalán képesek).

A dokumentumban azonban az a mód a legrosszabb, ahogyan a jövendő kormányokat megfosztja a célszerű költségvetési politika lehetőségétől. És ez a lehető legnagyobb mértékben releváns az Európai Unió szempontjából.

Az alkotmány Költségvetési Tanácsot irányoz elő, amely visszautasíthat minden költségvetési törvényt, és ugyancsak előirányozza, hogy az államfő feloszlathatja a parlamentet, ha nem fogadja el idejében a költségvetést. A Költségvetési Tanácsot kilenc évre nevezik ki. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz pártemberei egy esetleges 2014-es választási vereség nyomán akár egész mandátuma idejére is megbéníthatják a következő kormányt.

Mivel pedig az alkotmány gyakorlatilag többet nem változtatható meg – a magyar választási törvény értelmében ugyanis csak különleges körülmények között szerezhető alkotmányos többség –, ez a blokádstruktúra fennmarad a következő évtizedekre.

Magyarország önmagát bénítja meg költségvetés- és gazdaságtechnikai téren. Ilyen körülmények között az ország soha nem csatlakozhat az euróövezethez, mert nem lenne képes a mostanihoz hasonló gazdasági válságokra reagálni.

Ugyanakkor Magyarországnak nem áll rendelkezésére olyan záradék, amely lehetővé tenné kimaradását az övezetből, ezért köteles átvenni a közösségi valutát, amint teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. Már önmagában ez is uniós jogi ok lenne az alkotmány megkérdőjelezésére.

Ám a gazdasági és valutaunió költségvetési szabályait azoknak az országoknak is teljesíteni kell, amelyek nem vették át az eurót. És ennek a jelentősége a jövőben csak nőni fog. Tekintettel az európai pénzügyi összefonódásra a jövőben minden tagállamnak harmonizálni kell majd költségvetési politikáját. Egy csődbe jutó nem-euró ország ugyanolyan veszélyes a többi tagállamra nézve, mint ha egy euróövezethez tartozó országban történik ugyanez.

Ezért az Európai Unióban nem szabad olyan államnak lenni, amelynek alkotmánya eliminálja a költségvetés konszolidációjához szükséges lépések megtételének lehetőségét. Magyarország annyira el van adósodva és olyan súlyos szerkezeti problémákkal küzd, hogy a következő években könnyen kerülhet akut válságba, és akkor nem lesz képes kilábalni belőle, mert egy gátlástalan populista kormány 2011-ben olyan alkotmányt fogadott el, amely az országot kormányozhatatlanná teszi.

E forgatókönyv megvalósulásának megakadályozására most kellene cselekedni: vagy ez az alkotmány, vagy az uniós tagság. Talán ettől még észre térne Orbán.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!