rss      tw      fb
Keres

Romagyilkosságok – A bíróság nem fogja felajánlani a vádlottaknak a távolmaradás lehetőségét

MTI 2011. április 14., csütörtök 20:11

Valószínűtlennek tartja a Pest Megyei Bíróság szóvivője, hogy a romagyilkosságok kapcsán indult perben az új szabály adta lehetőségekkel élve a bíró a négy vádlott bármelyikének felajánlja: távol maradhat a tárgyalásoktól.

Kende Katalin csütörtökön az MTI-vel azt közölte: noha a márciusban módosított büntetőeljárási törvény lehetőséget nyújt a bírónak, hogy tájékoztassa a vádlottat arról, bejelentheti a tárgyalásról való távollétét, a romagyilkosságok kapcsán indult perben az új szabály alkalmazása valószínűtlen.

A vádlotti távolmaradásról szóló, március elsejétől érvényes új rendelkezés élénk vitát váltott ki. Több szakértő úgy gondolja, hogy a bírói tájékoztatás kötelező, így a friss szabály a vádlotti oldalon különböző manipulációkra, egyebek mellett a perek elhúzására ad alkalmat.

Kende Katalin a Pest megyei bíróság büntetőkollégiumának álláspontját tolmácsolva kifejtette: a törvény helyes értelmezése kizárja, hogy a bíróság minden ügyben, tehát mintegy kötelező jelleggel tájékoztassa a vádlottat a távolmaradási lehetőségről. A vádlott önkéntes távollétére vonatkozó rendelkezések alkalmazása a bíróság belátásától függ – magyarázta a szóvivő.

Hozzátette: a romák elleni támadássorozattal kapcsolatos pert ugyan már az új büntetőeljárási szabályok szerint tárgyalják, ennek ellenére szinte kizárt, hogy a Pest Megyei Bíróság a négy vádlott bármelyikének felajánlja, távol maradhat a tárgyalásoktól.

A megyei büntetőbírák úgy vélik: az új jogi rendelkezések alkalmazása akkor indokolt, ha a vádlott a nyomozás során elismerte a gyanúsításban megfogalmazott cselekményt, mindent elmondott, amit az ügyben el kívánt mondani, és az egyéb bizonyítékok (tanúvallomások, szakértői vélemények, okiratok) is rendelkezésre állnak. Ez esetben az ügy – az érintett nyilatkozata alapján– a vádlott távollétében is érdemben befejezhető, s akár ítélet is hozható.

A módosított jogszabály a fenti feltételek megléte esetén valóban gyorsíthatja az eljárásokat - fűzte hozzá Kende Katalin, megismételve a megyei bíróság egyedi mérlegelést előtérbe helyező álláspontját.

Kiss Árpádot és három társát ötszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolják a romák elleni támadássorozat kapcsán március 25-én megkezdődött büntetőperben. A tárgyalások kiemelt biztonsági intézkedések közepette zajlanak a Pest Megyei Bíróságon.