rss      tw      fb
Keres

Kórházszövetség: a jelenlegi forrásokból nem működtethető az egészségügy

MTI 2011. április 14., csütörtök 13:52

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető a szakmai előírásoknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszer - közölte Rácz Jenő, a szervezet elnöke csütörtökön Egerben.

"A humánerőforrás bomba nem ketyeg, hanem felrobbant", az elvándorlás miatt ma már nincs olyan szakterület az egészségügyben, amely ne számítana hiányszakmának - fogalmazott Rácz Jenő a kórházszövetség XXIII. kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón.

A szövetség a kialakult helyzet miatt elengedhetetlennek tartja, hogy az egészségügyi kormányzat a jelenleginél erőteljesebb politikai támogatásban részesüljön - tette hozzá. Közlése szerint Magyarországon a GDP-hez viszonyított egészségügyi közkiadások aránya 2,1 százalékponttal alacsonyabb, mint a másik három visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Szlovákia - átlagáé. Egy másik számítás szerint az egészségügyi közkiadások reálértéken ma 500 milliárd forinttal alacsonyabbak, mint 1990-ben - fűzte hozzá.

Rácz Jenő szerint az ellátórendszerbe a múlt év végén bevont mintegy 30 milliárd forintnyi pluszforrás csak a túléléshez volt elegendő. Az intézmények lejárt határidejű tartozása az idén már meg fogja haladni a 30 milliárd forintot - vélekedett.

Ilyen körülmények között a kórházszövetség egyetért az egészségügyi kormányzatnak a Semmelweis Tervben megfogalmazott törekvéseivel, vagyis az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében az integrációval és a centralizálással.

Rácz Jenő a továbbiakban arról beszélt, hogy az egyre fokozódó orvos- és nővérhiány miatt - a tendencia folytatódása esetén - hónapokon belül ellátási zavarokkal kell számolni. "Ugyan a károkat már most sem lehet teljes egészében helyreállítani, ám a hosszú távú stratégia mellett ezen a területen azonnali intézkedésekre volna szükség" - szögezte le.

A helyzetet - véleménye szerint - nehezíti a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, a gyógyszerkasszát érintő elvonás. Ugyanis, miközben az Új Széchenyi Terv az egészségipart, ezen belül pedig a gyógyszeripart húzóágazatként jelöli meg, az elvonás súlyos terhet jelent nem csupán a gyógyszeriparnak, hanem a vele szimbiózisban élő egészségügyi ellátórendszernek - magyarázta.

A kórházszövetség elnöke szólt arról, hogy információik szerint az elmúlt évi 350 milliárd forintos gyógyszerkassza 2014-re 220-230 milliárd forintra csökken, ami a gyógyszergyártók mellett súlyosan érinti a betegeket, de a gyógyszertárakat és az egészségügyi ellátórendszer egészét.

Eközben a jelenlegi instabil helyzetben, az intézmények széles körénél megindított vezetőváltás tovább fokozza a bizonytalanságot, amely lassítja a válságkezelési folyamatok kibontakozását - mondta a kongresszuson elfogadott állásfoglalást ismertetve az elnök.

Végül felhívta a figyelmet arra: egészséges lakosság nélkül nem képzelhető el gazdasági fellendülés és társadalmi stabilitás, emiatt elodázhatatlannak tartják, hogy az egészségügy valódi prioritássá váljon. Ezért üdvözlik, hogy a kormányzat a Semmelweis Terv keretében konzultatívan keresi a helyzet megoldását - hangsúlyozta Rácz Jenő.