rss      tw      fb
Keres

MTVA: hírhamisítás nem akadály (a Papp Dániel-eset)Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója április 8-án Papp Dánielt nevezte ki az MTVA hír- és hírháttér műsorok főszerkesztősége élére. Papp Dániel – korábbi Echo tévés, még korábbi jobbikos kabinetfőnök – épp egy héttel korábban készített csúnyán meghamisított beszámolót Daniel Cohn-Bendit budapesti sajtótájékoztatójáról. (Mint ismeretes, januári strasbourgi felszólalása óta Daniel Cohn-Bendit bekerült a jobb- és szélsőjobboldali sajtó által „levadászandó” magyar és külföldi értelmiségi közszereplők sorába.)

Az alábbiakban összefoglaljuk egy hírhamisító és egy hírhamisítás rövid történetét, valamint az új közmédiavezetők álláspontját: „…még ha egyetértenénk is azzal, hogy a tudósítással baj volt, akkor sem egy riport alapján kellene megítélnünk, milyen a munkája.”

Papp Dániel, volt Echo tévés az MTVA hír- és hírháttér műsorok főszerkesztősége élén

Az MTI április 8-án adta hírül, hogy „négy új főszerkesztőt nevezett ki Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Az MTVA vallási műsorokért felelős főszerkesztője lett Barlay Tamás, a Duna Televízió vallási műsorainak főszerkesztője. Az MTVA közéleti főszerkesztőségét ezentúl Gazsó L. Ferenc, az mr1-Kossuth Rádió intendánsa vezeti. Papp Dánielt, az MTV Hír Főszerkesztőségének munkatársát nevezte ki a vezérigazgató az MTVA hír- és hírháttér műsorok főszerkesztősége élére. Riskó Géza, a Duna Televízió sportfőszerkesztője pedig az MTVA sportfőszerkesztőségének vezetője és az MTVA Divízió I. (Duna TV) igazgatója lett”.

Az MTI által közölt életrajz szerint: „Papp Dániel (32) nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett főiskolai, majd egyetemi diplomát. Pályafutását a Magyar Rádióban szerkesztő-riporterként kezdte. A Magyar Televízió Budapesti Regionális Stúdiójának szerkesztő-riportere volt, majd az Echo Televízió hír- és hírháttér műsorainak szerkesztőjeként, később a Magyar Hírlap szerkesztőjeként dolgozott.”

***

Papp Dániel 2004-ig jobbikos tisztségviselő volt

Az Index április 11-én közölte, hogy „a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnöke volt Papp Dániel, akit pénteken neveztek ki az MTVA hír- és hírháttér-főszerkesztősége élére.” „Az Index kérdésére Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója hétfőn elmondta, hogy az MTVA főszerkesztője valóban ugyanaz, aki a Jobbik megalakulása után a párt médiapolitikai kabinetjét vezette. Szabó Gábor szerint Papp Dániel 2004 tavaszán jelentette be, hogy lemond a tisztségről, mivel a médiában akar dolgozni és az összeegyeztethetetlen feladatával.”

Az Index hozzáteszi: „Szabó Lászlótól, az MTVA kommunikációs vezetőjétől péntek délután kértük először Papp Dániel hivatalos életrajzát, de azóta sem kaptuk meg.”

***

Papp Dániel hírt hamisított

Ugyancsak az Index fedezte fel, hogy az MTV április elsejei híradójának Papp Dániel kétszeresen is meghamisított tudósítást készített Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatójáról.

Hamisított akkor, amikor azt állította, Cohn-Bendit nem válaszolt az általa feltett kérdésre.

És hamisított akkor, amikor képi vágással azt sugallta, hogy a „kínos” kérdést követően az Európai Zöldek frakciójának társelnöke kiment a teremből.

MTV híradó, április 1., Papp Dániel meghamisított tudósításának szövege

Felvezetés a stúdióból: „A készülő magyar alkotmányt bírálta az Európai Zöld Párt tanácsának budapesti ülésén Daniel Cohn-Bendit francia európai parlamenti képviselő. Szerinte az emberek többsége nem hisz a nemzetben, a hűségben, a családban. Az EP zöldpárti frakciójának társelnöke januárban a magyar médiatörvény ellen szólalt fel Strasbourgban. A következő összeállításban kiskorúakat megzavaró feliratok és kifejezések is lehetnek

Bejátszás a januári strasbourgi ülésről, alatta a tudósító szövege: „… a magyar miniszterelnököt Európa Chavezének, populáris nacionalistának titulálta.”

Bejátszás a budapesti sajtótájékoztatóról „Újabb Cohn-Bendit bírálat Magyarországnak” címmel: „Isten áldd meg a magyart, ezzel van egy kis problémám. Nem hiszek Istenben” –idézi az összeállítás készítője Cohn-Benditet, majd hozzáfűzi: „Tegnap Budapesten pedig így bírálta a készülő magyar alkotmányt a politikus. Az Európai Zöld Párt tanácsának ülésén azt is elmondta, hogy szerinte az emberek többsége nem hisz a nemzetben, a hűségben, a családban.”

Felirat: „’Gyakran előfordult, hogy néhány gyerek kinyitotta a sliccemet, és elkezdett simogatni. […] Amikor ragaszkodtak hozzá, akkor én is simogattam őket’.” (Részletek Daniel-Cohn Bendit önéletrajzából)”

A tudósító szövege: „1975-ös önéletrajzi könyvében írt így Cohn-Bendit saját magáról. A politikus az európai Zöld Párt sajtótájékoztatóján a híradó kérdésére*, miszerint demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését, nem válaszolt. Később a sajtótájékoztató végét sem várta meg, távozott a teremből. Kérdésünkre csak Schiffer András, az LMP frakcióvezetője reagált. ’Ahogy Magyarországon hirtelen, egyik napról a másikra, egy durván személyeskedő, összehangolt lejárató kampány indult Cohn-Bendit ellen, 35 évvel ezelőtti történeteket fölelevenítve, ez egyrészt szégyene a magyar nyilvánosságnak…’ [mondja Schiffer].” [A másrészt nem tudjuk meg a bejátszásból.]

Az tudósító folytatja: „Daniel Cohn-Bendit a magyar médiatörvény után most a magyar alkotmánytervezetet vette célkeresztbe. Az EP fenegyerekének titulált politikus rendszeresen szemel ki magának célpontokat. Idén eddig Magyarországot támadta a legélesebben. Cohn-Bendit a demokrácia megerősítéséről beszélt, miközben múltjában még más nézeteket vallott. A 68-as párizsi diáklázadás egyik vezetője volt, marxista anarchistának vallotta magát. A ’Vörös Dany’ becenevet azért kapta, mert javasolta a francia trikolór helyett a vörös zászló használatát. Cohn-Benditet sokszor bírálták a jobboldalról, mert támogatja a könnyű drogok legalizálását.”

* Az eredeti kérdés ékes magyarsággal így hangzott: „Ön azt is mondta, hogy a családban, nemzetben, a hűségben az emberek többsége nem hisz, ezért nem lehet az összetartozás alapja, és ez demokratikus problémát vet fel, hogy ezt az alkotmányba foglaljuk, nos, itt hivatkozva az Ön korábban könyvében írtakra, mivel ugye Magyarországon több mint négymillió ember családban, hisznek a családban, nemzetben, az Ön szerint az értékrendszerben kiskorúak szexuális célzatú megközelítése az a demokratikus értékekbe beletartozik-e.”

Az eredeti sajtótájékoztató szövege, Daniel Cohn-Bendit válasza

Az Index említett írásában hívja fel a figyelmet a zöldpárti sajtótájékoztató teljes videoanyagára.

Eszerint először is Daniel Cohn-Bendit azonnal válaszol Papp Dániel kérdésére:

Soha nem mondtam, hogy ezt vegyék bele az alkotmányba. Nagyon érdekes, hogy fiatal újságírók, mint Ön is, úgy érzik, hogy meg kell védeniük egy kormányt. Ma reggel legalább tíz interjút adtam, és minden kérdés ugyanarra vonatkozott. Azt kérdezték, hogy beleírnám-e a Marseillaise szövegét a francia alkotmányba. Isten őrizz, soha!, mondtam. Ha elolvassa a Marseillaise szövegét, az egy nagyon véres szöveg. Ez a francia múlt szimbóluma, és semmi köze a modern társadalomhoz. Úgy gondolom, az alkotmánynak nem az a dolga, hogy meghatározza az életstílust, hanem az, hogy egy demokrácia struktúráját meghatározza. Az életvitel magánügy. Elképesztőnek tartom, hogy egy olyan, rólam szóló vita, amely a franciáknál tíz éve volt terítéken, ennyire izgatja ma Önöket Magyarországon. Nincs nekem ezzel semmi bajom, csak megjegyezném: volt egy ember, aki amiatt vesztett a legutóbbi EU-választásokon, mert ezt boncolgatta. Ez egy lezárt ügy, a múlté. Mindenki azt mondja, rendben van, ezek rossz mondatok voltak, elmondtam őket, de vége. De hogy Ön ezt használja érvként, hogy vitassa a magyar demokráciáról szóló bírálatomat, azt hiszem, ez kulturálisan nem túl erős dolog. De csak megismételni tudom: az alkotmánynak nincs dolga az életmóddal, a hitekkel, az alkotmánynak a demokráciát kell szerveznie és szabályoznia. És ebből a szempontból úgy gondolom, hogy az Önök alkotmányának preambulumában lévő szóhasználat alapján ez nem egy modern alkotmány. És még valamit: minden újságírói kérdésben, amit kaptam, szerepelt az az érv, hogy de ez a többség akarata. Az alkotmány nem a többség akarata. Hanem annak a demokráciának a szervezőelve, amelyben a többség és a kisebbség egyaránt élni tud. Mert mindig tartsuk észbe: a mai többség holnap kisebbség lehet. Ez a demokrácia. Ha Önök a többségre akaratára akarnak hivatkozni, akkor annak a többségnek százszázalékosnak kell lennie.”

Később, egy másik kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy rossz interpretáció az, amely egy EP-vitát adott ország elleni támadásként állít be. Chirackal, Berlusconival, Sarkozyvel is volt hasonló vitája az Európai Parlamentnek, mint amilyen Orbánnal, de eszébe se jutott senkinek, hogy ezt Franciaország elleni támadásként állítsa be. Ez így rossz vita, mert a kérdés az, hogy igazuk volt-e, vagy sem az EP-képviselőknek.

Másodszor: a videóból világosan kiderül, hogy Cohn-Bendit az ominózus kérdés után még fél órával is ott ült a teremben. A sajtótájékoztató 50. percében távozott.

Ugyanebből a videóból az is megtudható, mi volt Schiffer András mondatának második fele. Így szólt: „…és sajnálatos módon megerősítette azokat az aggodalmakat, amelyek egyébként a magyar médiaszabályozással kapcsolatban az Európai Unióban megfogalmazódtak.”

***

Cohn-Bendit korábbi közleménye a pedofilvádról

„Ezúton kívánok röviden reagálni a pedofíliával kapcsolatos állításokra, amelyek a magyar média egy részében az elmúlt napokban megjelentek. Kijelentem, hogy ezek az állítások megalapozatlan rágalmak.

Hasonló hamis vádakat más országokban is megfogalmaztak már, ám azokat minden esetben megcáfoltuk és valamennyi vádat visszavonták. A Grand Bazaar című, 1975-ben írt könyvemből vett idézetek a szövegösszefüggésből kiragadva nem elfogadhatóak. Félrevezető és elfogadhatatlan eljárás egy könyvből néhány mondatot önkényesen kiemelni és a kontextusából kiragadva idézni.

Az alaposan megcáfolt vádakat azóta kizárólag a szélsőjobboldali pártok próbálták feleleveníteni. Franciaországban a Nemzeti Front kivételével minden politikai párt visszavonta az állításokat és bocsánatot kért.

A tendencia jól láthatóan mégis folytatódik – ezúttal Magyarországon. A rég megcáfolt állítások újrahasznosításával próbálkozni olcsó politikai trükk.”

Az Index ehhez hozzáfűzi [csak a tényeket idézve, a kételyt ébresztő hangsúly nélkül, amit a „sokan úgy vélik” sejtetése alapoz meg az Index írásában]: „azok a gyerekek és szüleik, akik Cohn-Bendit lakásóvodájába jártak, kiálltak mellette, és levélben utasították vissza, hogy történt volna szexuális bűncselekmény”, illetve: „A politikus azóta maga is úgy gondolja, hogy a szexuális forradalom idején provokációnak és tabudöntögetőnek szánt könyvének néhány, a gyerekek szexualitását leíró mondata valóban elfogadhatatlan. Mint egy magát tisztázni kívánó, Klinkel igazságügyi miniszternek címzett levelében is olvasható: ’Ha akkor többet tudtunk volna a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekről, nem írtam volna le ezeket a sorokat’.”

***

A hivatalos reakció a hamisított tudósításra

Az Index írja: „Mivel a Magyar Rádiónál és az MTV-nél nem kívántak nyilatkozni az ügyben, az  Index megkereste a közszolgálati médiumok tulajdonosa, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtófőnökét, Szabó Lászlót. Kérdésünkre, miszerint etikusnak és szakmailag helyén valónak tartja-e a tudósítást, ezt a választ kaptuk: ’Az Ön által hivatkozott sajtótájékoztató videofelvétele teljes egészében rendelkezésre áll, így bárki megnézheti és megítélheti, hogy pontosan mi történt. Daniel Cohn-Bendit nem válaszolt az MTI Hírcentrum tudósítójának egyértelmű kérdésére, majd később elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét. Meggyőződésünk, hogy egy európai parlamenti képviselőnek kötelessége a sajtó kérdéseire megfelelő válaszokat adni.”

(A rend kedvéért újra idézzük Cohn-Bendit megfelelő válaszát a kérdésre: „Elképesztőnek tartom, hogy egy olyan, rólam szóló vita, amely a franciáknál tíz éve volt terítéken, ennyire izgatja ma Önöket Magyarországon. Nincs nekem ezzel semmi bajom, csak megjegyezném: volt egy ember, aki amiatt vesztett a legutóbbi EU-választásokon, mert ezt boncolgatta. Ez egy lezárt ügy, a múlté. Mindenki azt mondja, rendben van, ezek rossz mondatok voltak, elmondtam őket, de vége. De hogy Ön ezt használja érvként, hogy vitassa a magyar demokráciáról szóló bírálatomat, azt hiszem, ez kulturálisan nem túl erős dolog.”)

***

A hivatalos reakció Papp Dániel főszerkesztői kinevezése után,

amelyre az Index hamisításról beszámoló írásának megjelenését követő napon került sor.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index kérdésére közölte: „…semmi meglepő nincs a kinevezésben: még ha egyetértenénk is azzal, hogy a tudósítással baj volt, akkor sem egy riport alapján kellene megítélnünk, milyen a munkája. Papp Dániel kinevezése régebben elő volt készítve, és ma megtörtént”. Szabó László ugyanakkor megerősítette az Index értesülését, miszerint az MTI Hírcentrumban és az MTVA-ban téma volt a Cohn-Bendit-riport: „a megbeszélés vége az lett, hogy megállapították, a közszolgálatnak hitelesen és korrekten kell tájékoztatni a nyilvánosságot”.

***

Kis magyar BBC-modell, hiteles közszolgálat

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az Üzlet-e a média 2011-ben? című szerdai budapesti konferencián:

„Az integrációval, az intézmények egy helyre költöztetésével, a párhuzamosságok megszüntetésével és a létszámleépítéssel felszabaduló forrásokat tartalomkészítésre, tartalmi szolgáltatásokra, minőségi produkciók készítésére fordítja majd a közmédia.” „Az integrációt az év végére befejezik: kialakítják a zrt.-k és az alap közötti szerződéses viszonyrendszert.

Ekkor majd érdemes lesz feltenni azt a kérdést, hogy – „a távlati kis magyar BBC-modellt látva, vizionálva” – megállhat-e az integráció ezen a ponton.”

Belénessy Csaba, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, ugyanezen a konferencián:

„A híradók gyártásáról azt mondta, hogy szeretnének hallgatott, nézett, tisztességes hírműsorokat gyártani. Közölte: a legfrissebb mérések szerint a kiegyensúlyozottsággal kapcsolatban ’minden igénynek megfelelnek’. Azt a híradót, amely nem közli tisztességesen a világ és Magyarország híreit, nem nézik, mondta.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!