rss      tw      fb
Keres

Időközi választás: zuglói tanulságokIdőközi választásokat tartottak Zuglóban, mert Garaba Imre (Fidesz-KDNP) családi okokra hivatkozva lemondott mandátumáról. Bár az MTI mindössze arról tudósított, hogy Tildy Balázs, a Fidesz-KDNP politikusa nyerte meg a zuglói időközi választást, a HVG ezzel az egyszerű bejelentéssel nem elégedett meg és hozzátette, hogy „biztosan nyert” a jobboldali jelölt.

Hát nézzük meg, hogy mennyire volt „biztos”, illetve fölényes a győzelem. Nem nagyon. Ugyanis Tildy Balázs a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, míg a szocialista Demeter Márta nem messze tőle végzett 30,3 százalékkal. Ez a „biztos” nyerés még inkább veszít az értékéből, ha megnézzük az LMP-s Kaibinger Gábor eredményét, ami 17,5 százalék volt. Tehát a balliberális oldal jól elverte volna a Fidesz-KDNP jelöltjét, hiszen ha összefogás lett volna a két párt között, akkor bizony az ő közös jelöltjük 47,8 százalékkal nyerte volna meg a választásokat.

A „biztos” nyereség még kevésbé igaz, ha megnézzük Garaba Imre 2010. októberi választási eredményeit. Ő ugyanis akkor 47,49 százalékkal győzött. Jó hír a bal- és a liberális oldalnak, hogy a Fidesz támogatottsága jól megfogyatkozott az utóbbi hónapokban. A rossz hír, hogy addig, amíg a bal- és a liberális oldal megosztott, és külön-külön indulnak a választásokon, addig a Fidesz fog hatalmon maradni. Gondolják meg a dolgot az ellenzéki pártok!

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!