rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

MTI 2011. április 4., hétfő 16:49

Magyarország hivatalos elnevezéséről, a pozsonyi magyar konzul hazahívásáról, a Leader vidékfejlesztési programról, a járási rendszerről, valamint Nyikos László jobbikos képviselő díjazásáról kérdeztek a képviselők hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok között.

MSZP: jelenleg hazánk neve, hivatalos elnevezése Magyar Köztársaság

Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy a miniszterelnök a miniszterelnökség alapító okiratán azt a hivatalos bélyegzőt használja, melyen a Magyarország miniszterelnöke, illetve a Magyar Köztársaság címerét egy tölgyfalomb koszorú övezi.

Kijelentette: jelenleg hazánk neve, hivatalos elnevezése Magyar Köztársaság és a címert nem övezi tölgyfa lombkoszorú.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt válaszolta: "ha Önt a tölgyfa lombok zavarják, akkor takarja le". Magyarország neve Magyarország, az ország miniszterelnöke pedig Orbán Viktor - tette hozzá.

A Jobbik Farkas Géza pozsonyi magyar konzul hazahívásával kapcsolatban kérdezett

A jobbikos Gyöngyösi Márton Farkas Géza pozsonyi magyar konzul hazahívásával kapcsolatban kérdezett. Felidézte, hogy a múlt héten történt hazarendelésnek pedig az volt az oka, hogy több mint egy hónappal ezelőtt egy felvidéki hírportálon megjelent egy interjú a pozsonyi magyar konzullal, aki a szlovák történelemszemlélettel kapcsolatos véleményét fejtette ki.

Hangsúlyozta: a pozsonyi állami szervek hivatalosan nem tiltakoztak az interjú ellen.

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt válaszolta: a kormány és a Külügyminisztérium nem minősíti tartalmilag a konzul nyilatkozatát. Hozzátette: írott és íratlan szabály, hogy egy diplomata, egy konzul nem nyilatkozik a fogadó országáról.

Mint mondta a konzult ugyan hazarendelték Pozsonyból, de számítanak a munkájára, azaz átirányították egy másik szomszédos országbeli állomáshelyre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy napirenden van a konzuli rendszer átalakítása.

Az LMP a Leader vidékfejlesztési programról beszélt

Szabó Rebeka (LMP) a Leader vidékfejlesztési programról beszélt. Mint mondta, a program széles társadalmi nyilvánosságot kapott, és eredeti célja szerint fontos szerepet töltött volna be a vidéki közösségek döntésképességének, önrendelkezésének megerősítésében.

Véleménye szerint a Leader-program eddigi hazai története nem nevezhető sikeresnek, egyebek közt a helyiek szándéka ellenére meghozott központi döntések jellemezte. Mint mondta, érthetetlen, hogy még mindig nem történt meg a program pályázati kiírásainak tartalmi korrekciója

V. Németh Zsolt államtitkár azt mondta: a Leader egy vidékfejlesztési módszer. A program a helyi igényeken alapul, helyi szereplők bevonásával - tette hozzá.

Mint mondta, a 96 Leader akciócsoport közül számos olyan található, amelyik felelősséggel munkálkodik, és vannak olyanok, amelyek a támogatásokkal visszaélnek. A feladat a Leader hitelességének visszaállítása - jelentette ki.

A Fidesz Nyikos László jobbikos képviselő díjazásáról kérdezett

A fideszes Tasó László arról beszélt, hogy a 2010-es országgyűlési választások idején politikai pártok húztak hasznot az emberek félelmeiből. A magát makulátlannak beállító Jobbik frakciója azóta is "versengve alázza a kormánypártokat" - tette hozzá.

Közölte: a sajtóhírek szerint Nyikos László, volt ÁSZ-alelnök, most jobbikos képviselő, az alelnöki mandátuma lejárta után még kapott megbízást az MSZP-s érában.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt válaszolta: Nyikos László 1989-től 2009 végéig állt az ÁSZ-szal alkalmazotti, illetve szerződéses kapcsolatban. Hozzátette: alelnöki megbízatása lejárta után, de még alkalmazottként összesen több mint 55 millió forintot keresett.

Elmondta, hogy Nyikos László 2007 és 2009 között az ÁSZ-szal külső szakértőként volt szerződéses jogviszonyban, a három év alatt összesen 12,6 millió forint díjazásban részesült.

Nyikos László hajlandó a vizsgálat elé állni

Nyikos László (Jobbik) személyes érintettség okán kért szót. A képviselő azt kérdezte, egy olyan című kérdéshez, hogy Jobbikos politikus az MSZP árnyékában, mi köze van az Állami Számvevőszék elnökének.

Kijelentette, hogy a Domokos László által említett számokat nem vitatja, de a pénzért megdolgozott és abból adózott. Megjegyezte, voltak olyan tanulmányai, amelyeket valóban nem használtak, de a teljesítés igazolását ezekre is kiadták.

A képviselő azt mondta, áll egy olyan vizsgálat elé, amelyik során megnézik, hogy értek-e annyit a kutatásai, amennyit kapott értük.

MSZP: felváltják-e a járások a kistérségeket?

Lamperth Mónika (MSZP) emlékeztetett arra, hogy hétfőn Varga Zoltán azt kérdezte Szabó Erika államtitkártól, hogy a járásokkal a kistársági rendszert akarják-e felváltani. Hozzátette, az államtitkár arról beszélt, hogy mindkettő tartósan fennmarad.

Lamperth Mónika azt mondta, hogy Rétvári Bence államtitkár viszont egy gödöllői kistérségi konferencián arról beszélt, hogy 2013-ban a kistérségi rendszert felváltja a járási.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közölte, hogy az államigazgatás, azaz a járási szint azon feladatok szintje lesz, amit az állami szervek fognak ellátni. Kijelentette, a tárcája abba viszont nem akar beleszólni, hogy a közigazgatási rendszer hogyan alakul majd.

Hozzátette, hogy ezeket a gondolataikat a szocialista politikusok az alkotmánytervezet vitája során is elmondhatták volna.