rss      tw      fb
Keres

Járai: az FB újabb szabálytalanságokat talált a MNB gazdálkodásában

MTI 2011. április 4., hétfő 14:07

Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelő bizottsága a 2011. április 1-jei ülésén - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelő Bizottság elnöke az MTI-nek, hétfőn.

Elmondta: az FB továbbra is ésszerűtlennek és indokolatlannak tartja az MNB vezetőinek túlzottan magas jövedelmét, amelyet a gazdasági válság éveiben - a magyar átlagjövedelmekkel szemben - tovább növeltek.

Járai Zsigmond kitért arra: elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségeket vizsgált a felügyelő bizottság a jegybank arculat- és emblémaváltásával kapcsolatosan.

Az FB elnöke rámutatott: igazolatlan kifizetések és "számos összeférhetetlenségi helyzet" gyanúja merült fel a Braun&Partners Social Branding Kft-vel kötött kommunikációs szerződésben.

Más szerződésekkel kapcsolatban korábban tapasztalt az FB - általa jogszerűtlennek tartott megoldásokat - amelyek jelentős számban fordultak elő más kommunikációs szerződések közbeszerzési eljárása kapcsán is. Emiatt a Közbeszerzési Tanács jogorvoslati eljárást kezdeményezett - fűzte hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a felügyelő bizottság indokolatlan és megalapozatlan kapkodást, a szakszerűség hiányát és jelentős többletköltségeket talált a Magyar Nemzeti Bank Pénzjegynyomdával kapcsolatos döntéseinek vizsgálata során. Az FB jelenlegi álláspontja alapján helyesebb és a gazdálkodás szempontjából lényegesen biztonságosabb lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank a Pénzjegynyomdát közvetlenül a Magyar Állam tulajdonába átadná.