rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. március 31.

Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, Zugló polgármestere


Bolgár György: - Nincs hét Papcsák Ferenc nélkül. Állandóan belekerül a hírekbe. Miért?

Papcsák Ferenc: - Ezt azoktól kellene megkérdezni, akik ezt a hecckampányt indították ellenem. Nem tudom, úgy érzem magam, mintha én lennék Magyarország elsőszámú közellensége. Valójában csak polgármestere vagyok egy településnek, miközben van 3200 polgármesteri hivatal és polgármesteri vezetés. Ugye volt elszámoltatási kormánybiztosként egyetlen olyan dolgot sem állítottam, amit azóta bárki is megcáfolt volna. Tehát nem tudom, és nem értem. Magam is értetlenül állok a dolog előtt.

- Sőt, azt is nyilatkozta, hogy amikor még elszámoltatási kormánybiztos volt, nem érték például halálos fenyegetések, mint most.

- Hogy őszinte legyek Bolgár úr, semmilyen fenyegetés nem ért. Senki, sem szóban, sem írásban semmiféle atrocitással nem illetett. Ezért is élem meg drámai módon ezt a helyzetet, most megmondom Önnek őszintén, mert az, hogy közszereplőként el kell viseljük ezt, egy dolog. Az Alkotmánybíróságnak van is egy ide vonatkozó ajánlása a bíróságok számára, hogy a közszereplők többet kötelesek tűrni. De szerintem van már egy mélysége a dolognak, amit minden jóérzésű ember vissza kell hogy utasítson.

- Milyenek ezek a halálos fenyegetések? Hol kapja? Telefonon, e-mailben?

- Nézze, igazából nem szoktam olvasni a kommenteket, de a kommenteken keresztül, és a titkárnőimen keresztül telefonon.

- Tehát különböző hírportálokon, különböző témákhoz kommentelők fenyegették meg Önöket?

- Igazából én nem szoktam elolvasni, a munkatársaim vették észre ezeket, illetőleg a titkárnőimet és a munkatársaimat, tehát azokat a számokat, amelyek hozzám vezetnek, hívták fel, és ott is fenyegetőztek, nem szeretném idézni őket, hogy így fogalmazzak.

- Ne is idézze és ne adjunk ötleteket meg sémákat, példákat másoknak.

- Így van.

- De ez például annak a bizonyos napvilágra került Egyenlítő-blognak az egyik kommentje lett volna, amelyiket aztán le is vettek? Vagy pedig több más hasonló ilyen volt?

- Nem, ez volt az. Ez volt az, ami elindította bennem, hogy ezt semmiképpen nem lehet eltűrni egy országban, mert itt már nem csupán a személyemet érte fenyegetés, hanem a családomat is szóba hozták, amit meg aztán végképp nem tűrök, és ezt senkitől el nem lehet viselni.

- Igen, az egy gyalázatos hozzászólás volt, én is láttam, szó se róla.

- Azt gondolom, hogy itt meg kell állni, és azt kell mondani, hogy akkor álljunk meg. A hatóságok dolga kideríteni, hogy ki az, aki egyáltalán ilyet ír.

- De a mai Magyar Nemzet azt írja, hogy több halálos fenyegetést kapott. Ezek szerint csak ezt az egyet.

- Nem, más portálokon is kaptam.

- Ezek után más portálokon is megjelentek hasonlók, azt mondja?

- Így van, párhuzamosan. Tehát amikor az egyenlítő.hu-n, ha jól idéztem a címet, megjelent az ügyvédi irodám tulajdonában lévő, tehát nem is a közpénzből vásárolt gépjárművel kapcsolatos felvétel, amely önmagában jogsértő volt, hiszen közölték a rendszámot is, de ez egy másik ügy, ezt nem tehették volna meg, valószínűleg ez váltott ki valamit, nem tudom, ez volt az utolsó csepp talán bizonyos embereknél.

- Persze az a kérdés, hogy hasonló gyalázatokat hogy lehet büntetni. Hiszen tudjuk, hogy milyen szörnyűségek vannak a különböző megjegyzésekben, internetes hozzászólásokban, kommentekben. Akár személyre szólóan, akár bizonyos csoportok elleni uszítás, gyűlöletkeltés.

- Pontosan, így van. Teljesen egyetértek.

- Hogy lehet ennek elejét venni?

- Ez az, ami már nem politikai kérdés. Tehát nagyon jól fogalmaz, Bolgár úr. Ez már nem a politikai ellenérdekű felek politikai csatája, akármilyen kampánya vagy bármije, amikor nézet vagy érdek és akármilyen különbségek mutatkoznak meg. Mert, ugye nem egyszer beszéltünk már, ez arról szól, hogy itt már átlépi az emberi méltóságot vagy akárhogyan mondta. Ha egyes megszólalások, emberek, társadalmi csoportok, nemzetiségek vallás vagy akármi ellen uszítanak, azt gondolom, hogy itt – és nagyon fontos, egy mondattal a médiatörvényre utalnék – igenis ezeket meg kell előzni és igenis legyen felelőssége az oldalt üzemeltetőknek, hogy ezeket töröljék, megakadályozzák, hogy egyáltalán bármilyen publicitási teret nyerjenek. Szóval én azt gondolom, hogy ebben akár a médiahatóságnak vagy a felállított médiatestületnek vagy bárkinek, akinek ez a dolga, vagy a rendőrhatóságnak, igenis ez a dolga kell hogy legyen, mert ezt meg kell akadályozni.

- Akkor azt mondja, saját példájára is utalva, hogy aki erőszakra uszít és mások kiirtására, akár egyes ember, akár csoportok kiirtására, az legyen büntethető és lépjenek is fel ellene a nyilvánosság előtt? Ne hagyják szó nélkül?

- Így van. Én ezzel teljes mértékben egyetértettem, egyet is értek. Tehát ezeket meg kell akadályozni. Rendőrhatósági eszközökkel vagy hatósági eszközökkel, attól függ, hogy milyen jogterületet, jogágat érint. De az ügyészségnek, rendőrségnek igenis legyen dolga, és a bíróságok pedig végezzék a dolgukat, ha oda jut, és szigorúan büntessék is meg.

- De ha Gyurcsány Ferenc ellen uszítanának hasonló eszközökkel, akkor…

-… Én soha nem uszítottam senki ellen.

- Nem Ön. Hanem, ha ismeretlen, névtelen kommentelők uszítanának hasonló módon Gyurcsány Ferenc ellen.

- Azt hasonló módon elítélem.

- Akkor Ön hajlandó volna akár mellette is kiállni?

- Így van. Pontosan. És éppen ezért döbbent meg az, hogy sem a Magyar Szocialista Párt, sem annak az ifjúsági szervezete és a még megdöbbentőbb, hogy sem a Lehet Más a Politika politikai szervezete nem határolódik el ezektől a kijelentésektől, vagy az ilyen típusú, mondjuk úgy, hogy véleménynyilvánítástól. Mert ez már nem véleménynyilvánítás, hanem az én álláspontom szerint fenyegetés, és ráadásul még bűncselekménynek is minősül. Ezért tettem büntető feljelentést, és kértem a családom védelme érdekében rendőri biztosítást, védelmet.

- Akkor néhány percre még, ha megengedi, beszéljünk Zuglóról. Mert lehet, hogy ezek a nagyon durva és megengedhetetlen megjegyzések és fenyegetések talán azért érik Önt, mert túl sok ügy van Zuglóban vagy Ön körül. Hogy az autója mekkora, őszintén szólva nem érdekel engem, főleg ha saját maga vette.

- Nem is a polgármesteri hivatalé.

- Igen. Azért mondom, hogy ha Ön vette, akkorát vesz, amekkorát a jövedelme megenged.

- Így van.

- És amekkorát szeretne. De az, hogy ezek a tanácsadói szerződések meglehetősen furcsák, annak szemszögéből, hogy az elődjét, Weinek Leonárdot hűtlen kezelés miatt feljelentették tanácsadói szerződések nyomán. Erre kiderül, hogy Ön is gyorsan kötött néhányat. Az ember nem igazán érti, hogy miért, bár nem értünk az önkormányzati igazgatáshoz, ez kétségtelen. Aztán kiderül, hogy két helyről vett fel költségtérítést, bocsánatot kért, visszafizette, megbüntették. Aztán kiderül, hogy a helyi lapban az ellenzéki képviselők nem írhatnak cikket, csak nyilatkozhatnak. Aztán az is kiderül, hogy egy helyi választási kampányban most az egyik önkormányzati helyre a fideszes jelöltet bemutatják, az ellenzékieket nem mutatják be. Szóval sok olyasmi van Zuglóban, aminek talán nem kéne lenni.

- Akkor soroljuk visszafelé. Szerintem olyan sok nincs. Először is, önkormányzati választási kampány van, szerintem nem annyira izgalmas ez a kérdés, hiszen egy helyi egyéni képviselő, ha az ellenzék behozná ezt a mandátumot, akkor sem borulna fel, hiszen alapvetően hetvenkét százalékos a többségünk a testületben. De az sem lenne baj, ha ők nyernék meg, bár nyilván azt szeretném, ha mi nyernénk meg, és dolgozunk is érte. De ha megnyernénk, nekem van egy felfogásom az önkormányzással kapcsolatban, és sokaknak ez nem tetszik. Azt gondolom, hogy minden képviselőnek, aki az önkormányzatba bekerül, nem feltétlenül az országos politikai hangulatot kellene behoznia. Én azt gondolom, hogy közösen kellene együtt dolgoznunk, hiszen ők önkormányzati képviselők, nem pártok delegáltjai, hanem helyi képviselők és lesznek szívesek ezért dolgozni.

- De akkor vegyék be őket a helyi médiába.

- Beengedtük őket. Ha megnézi az orgánumokat, megnézi a rádiót, megnézi az újságot és azért érdemes lenne egyébként egyszer a zuglói lapokat is – fogok juttatni Önnek belőle, ha gondolja –, azt is megnézni. Minden héten vagy kéthetente jelenik meg, ott az ellenzék mindig nyilatkozhat, csak egyetlen dologgal volt és van problémája a képviselőknek, a képviselők szeretnék írni az újságot. Én meg azt gondolom, hogy ők képviseljenek, az újságírók meg írják az újságot. És meg is jelennek az önkormányzati lapban. A mostani lapszámban megfelelő terjedelemben ott vannak a képviselőjelöltek, elmondhatják, hogy mit szeretnének. A politikai akcióikat hirdetés útján bármilyen terjedelemben megjelentethetik.

- Igen. Akkor a tanácsadói szerződések.

- A tanácsadói szerződésekről szeretném elmondani, hogy a tanácsadói szerződéseknek három része van, tehát egy nagyon csúnya csúsztatás van ott, és egyébként helyreigazítások sora jön be róla. Itt azt mondták, hogy nyolcvanmillió forint értékben kötöttem szerződést. Nem kötöttem nyolcvanmillió forint értékben, ezt három csoportra lehet osztani. Az egyik a kabinet működésével kapcsolatos szerződéseknek a köre, valóban kötöttünk ilyen szerződést. Indokolt is volt, hiszen a hivatal nem feltétlenül segítette azt a munkát, amire az önkormányzat működéséhez szükségünk lett volna. Ezért szakértőket kell és kellett igénybe venni. Némelyike ezeknek már meg is szűnt, mert eseti megbízás volt. Van a szerződéseknek egy olyan köre, amelyeket még az előző hivatal kötött, de kifutóban vannak. Tizenkét ügyvédi irodával volt ilyen szerződés, de az átmeneti időszak miatt, mert felmondtuk a szerződéseket, végezték a munkájukat jól-rosszul, de a felmondási idejüket töltik, ezt is beleszámították. És van egy harmadik csoport, ami pedig az átvilágítással függ össze, és azt gondolom, most Zuglót tekintve, hogy az átvilágítást, illetőleg a szervezeti átalakítást szeretném folytatni, mert valahol meg kell spóroljuk a pénzt. És ily módon kötöttünk két nagyobb értékű szerződést, tehát nem nagy értékűt, hanem nagyobb értékűt. Ez két hétmilliós szerződés, az oktatási intézmények, valamint a hivatal teljeskörű pénzügyi átvilágítására. És ez szerintem szükséges, indokolt is volt. Hiszen az ellenzék is elfogadta a tájékoztatást, sőt minden képviselő, szocialista és LMP-s is, ezt mindenki megszavazta, hogy igenis ez teljesen rendben van.

- Igen. Akkor még egy mondatot, ha megenged az Ön dupla költségtérítéséről. Ezt egyszerűen nem vette észre?

- Nos, a következő ezzel kapcsolatban a helyzet. Én elszámoltatási kormánybiztos voltam, és azok a képviselők, akikkel én mandátumot nyertem, májusban, amikor esküt tettünk a parlamentben és önkormányzati tisztséget töltöttem be, akkor kaptak egy tájékoztatást. Nekem akkor nem járt, mert nem voltam ilyen típusú költségtérítésre jogosult, tehát nem voltam alpolgármester, polgármester párhuzamosan az országgyűlési mandátummal. Amikor összeférhetetlenség miatt lemondtam – kevesen mondanak le összeférhetetlenség miatt, Ön is tudja, én lemondtam –, október végétől polgármesterré váltam. A hivatal sajnos egy olyan előterjesztést vitt be, amit a testület elfogadott az én tiszteletdíjammal kapcsolatban, hogy nem hívták fel a figyelmemet az előterjesztésben, hogy itt disszonancia vagy legalábbis összeférhetetlenség mutatkozik a két költségtérítéssel összefüggésben. Mivel nem vagyok szakembere a közszolgálati jogviszonyoknak, nem is kell, hogy szakembere legyek, ily módon ez csendesen ment egymás után. Ugye jogcímekre nem bontják az átutalást, a hivatal egyszerűen csak átutalta nekem a pénzt, és a parlamenti hivatali apparátus januárban adott nekem egy tájékoztatást, január végén, amikor már majdnem kezdődött a parlamenti ciklus, ugye február 14-én kezdődött, akkor megkaptam az értesítést, hogy töltsek ki egy nyilatkozatot, hogy akkor melyik költségtérítést honnan veszem fel. Én rosszul töltöttem ki, harmadik alkalomra sikerült kitöltenem a nyilatkozatot, számomra ez akkor derült ki. Mert én úgy tudtam, az én tudatomat ez fogta át, hogy a budapesti képviselők nem jogosultak választókerületi pótlékra. Én szabolcsi képviselő voltam, és akkor járt választókerületi pótlék. Most úgy tudtam, hogy nem jár. De ugye én nem voltam képviselő az előző ciklusban, tehát 2006-tól, ezért nem tudtam, hogy a pestieknek is jár választó kerületi pótlék. Ezért az én tudatom ezt nem fogta át, de végül is január végére kiderült a helyzet, február közepére pontosabban, és akkor visszafizettem a pénzt. Ennyi történt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!