rss      tw      fb
Keres

Győri mélygarázs - Aggódik a Magyar Limes Szövetség

MTI 2011. április 1., péntek 21:13

Aggodalmát fejezte ki a győri Dunakapu térre tervezett mélygarázs építésével kapcsolatban a Magyar Limes Szövetség; a tömörülés álláspontja szerint "a tervezett beruházás megfelelő előkészítés nélkül súlyosan károsíthatja Győr városának régészeti, valamint a közös európai kulturális örökség részét képező római limes emlékeit".

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezett beruházás veszélybe sodorhatja a római határvédelem magyarországi szakaszának folyamatban lévő UNESCO világörökségi nevezésének sikerét, amelynek több mint két éve zajló, uniós forrásokkal támogatott nemzetközi előkészítő munkálatai az idén zárulnak le.

A világörökségi cím a turizmusban "a jövedelmezőséget garantáló világmárka", ezért is fontos, hogy a - jellemzően forráshiánnyal küzdő - települési önkormányzatok tervszerűen készüljenek a világörökségi címben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására és ennek érdekében integrálják fejlesztési terveikbe a potenciális világörökségi helyszínek védelmét - írta a szövetség, amely ebben továbbra is kész bármely települést támogatni.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága csütörtökön jelentette be: attól tart, hogy a győri Dunakapu térre tervezett mélygarázs építésével értékes régészeti maradványok pusztulhatnak el, és veszélybe kerülhet a Limes világörökségi pályázatának sikere is.

"A tér területén és a környékén eddig előkerült leletek alapján biztonságosan a római erőd melletti katonai vicus, polgári település maradványai várhatók. Ugyanitt jól ismert Győr reneszánsz erődrendszere" - fogalmaztak a közleményben, amely szerint várható, hogy a téren a kora újkori erőd maradványai mellett jelentős római lakó- és egyéb épületek kerülnek elő, és a középkori erődítés maradványait sem lehet kizárni.

"A Dunakapu térhez kapcsolódó régészeti feltárások még el sem kezdődtek, ezért nem tudunk semmi biztosat: az ICOMOS bizottsága is csak feltételez, ami a nyilatkozat megfogalmazásából is egyértelmű" - reagált az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága közleményére a győri önkormányzat, amely a Dunakapu tér felújítását és a tér alatt mélygarázs építését tervezi. Győr városa maximális körültekintéssel törődik a kulturális értékekkel. Feltételezésekre azonban nem kívánnak alapozni, várják a régészeti feltárások eredményét - mutatott rá Domanyik Eszter önkormányzati szóvivő.