rss      tw      fb
Keres

OEP: a Medico Uno felülvizsgálati kérelme miatt függesztették fel a cég ellen indított eljárást

MTI 2011. március 31., csütörtök 19:33

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) valóban felfüggesztette a Thaiföldön elhunyt orvos halála kapcsán megbüntetett gyógyszercég ellen indított eljárást arra az időre, amíg a bíróság dönt a cég fellebbezésével kapcsolatban.

Az OEP ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az érintett cég, a Medico Uno aznap közleményben üdvözölte az OEP ez irányú döntését. A gyógyszercég emellett hangsúlyozta: úgy döntöttek, hogy az eddigieknél is kedvezőbb áron hozzák forgalomba számos terméküket.

Az OEP a közleményében azt írta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) kezdeményezésére hivatalból indított közigazgatási eljárást a Medico Uno Pharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel szemben a cég által forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére.

A Medico Uno az OGYI határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a bírósághoz, ezért az OEP a megindított eljárását a bíróság eljárásának jogerős befejezéséig felfüggesztette - tették hozzá.

Az OEP elhatárolódik a Medico Uno csütörtöki közleményétől és az Országos Gyógyszerészeti Intézet által megállapított jogsértő magatartástól - írták.  

Egy 42 éves magyar orvost 2011. január 23-án, vasárnap reggel holtan találtak Thaiföldön, a kamalai fürdőhelyen, az úszómedencében. A férfi egy 30 fős orvoscsoporttal, előző éjjel érkezett a szállodába.

Szepezdi Zsuzsannna, az OGYI főigazgatója az ügy kapcsán március közepén azt mondta: az eset rávilágított a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységeire. Mint hozzátette, a konkrét esetben az orvosokat piackutatás ürügyén utaztatták Thaiföldre, szerinte viszont ez csak színlelt tevékenység volt, ugyanis valójában nem voltak meg a szükséges feltételek egy tudományos kutatás elvégzésére.

A főigazgató kiemelte, hogy a gyógyszeriparban gyakoriak az olyan luxusutazások, amelyek mögött nincs valódi szakmai rendezvény. Elmondta, hogy az orvostragédia kapcsán több gyógyszercégre összesen több tízmillió forintos bírságot szabtak ki, egy cég esetében pedig javaslatot tettek a cég által forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére is.

Mint elmondta, az érintett cégcsoportnál több vizsgálatot indítottak "a szakmai promóciós marketingtevékenységre és a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartására vonatkozóan". Ennek eredménye alapján a cégcsoport hat cége ellen összesen 18 eljárást indítottak, s 9 esetben állapítottak meg jogsértést.

A Medico Uno erre reagálva akkor azt közölte: jogszerűtlennek és irracionálisnak tartják az OGYI vizsgálatát és határozatát, a cégre kiszabott büntetést pedig aránytalannak ítélik, ezért bírósághoz fordulnak.