rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Fejlesztéspolitikai államtitkár: a legnagyobb siker a finanszírozás jogi keretének megteremtése

MTI 2011. március 31., csütörtök 18:49

A magyar európai uniós elnökség eddigi legnagyobb sikere, hogy biztosította azokat a jogi kereteket, amelyekkel elkezdődhetnek a tárgyalások a 2014 utáni pénzekről - emelte ki Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai államtitkár a Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU-biztossal közösen tartott csütörtöki soproni sajtótájékoztatón.

A magyar elnökség második hónapjának végére így "a kohéziós politikának az eredménye megszületett" - jegyezte meg, hozzátéve, tovább dolgoznak annak érdekében, hogy a 2013-ban záruló költségvetési ciklusban a leggyorsabban és a leghatékonyabban használják fel a Magyarország számára rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikáért és koordinációért felelős államtitkára megjegyezte: a csütörtöki megbeszéléseken megismertették az uniós biztost a magyar fejlesztéspolitikával, az Új Széchenyi Tervvel, a rendszer racionalizálásával, illetve bemutatták neki Sopron, a nyugat-dunántúli régió meghatározó városának fejlesztéseit.

Johannes Hahn az eseményen arról beszélt: a magyar elnökség idején rendszeresen megfordulnak a biztosok Budapesten, de szakterületéből adódóan kérte, hogy konkrét programokkal megismerkedhessen.

Tíz évvel ezelőtti látogatása óta szembetűnő fejlődésen ment keresztül Sopron - mondta -, utalva arra, hogy a 2007-2013-as időszakban 60 millió eurós uniós fejlesztés jutott a városnak, illetve az itt működő kis- és középvállalkozásoknak. Ez utóbbiak - tette hozzá - alkotják a gazdaság gerincét és garantálják a munkahelyteremtést.

Kiemelte: a következő költségvetési időszakban is folytatódik az uniós kohéziós politika és legalább akkora hangsúlyt kap majd, mint a 2013-ban záruló periódusban. A regionális politika célja ugyanis, hogy csökkenjenek a különbségek az egyes régiók és azok lakosainak életminősége között - jegyezte meg az uniós biztos.