rss      tw      fb
Keres

A TÖOSZ új elnöke szerint az önkormányzatok napról napra élnek

MTI 2011. március 31., csütörtök 18:10

Az önkormányzatok napról napra élnek, még a munkabérek kifizetése is gondot okoz, nemhogy a működtetés - mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) új elnöke az MTI-nek csütörtökön.

Mintegy 350-400 milliárd forint a különbözet az állami finanszírozás és a működéshez ténylegesen szükséges forrás között - mondta a héten megválasztott TÖOSZ-elnök, Tab fideszes polgármestere.

Az a 32 milliárd forint pluszforrás, amire az évek hosszú során eladósodott önkormányzatok számíthatnak, jószerével semmi nem elég, hosszú távon nem hoz megoldást, hiszen csak töredéke, alig tizede annak, ami szükséges, s nem többre, mint 3-4 hónapra oldja meg közüzemi számlák, munkabérek kifizetését - fejtette ki a TÖOSZ elnöke. Hozzátette: éppen ezért az ágazati jogszabályok változását illetően sürgős lépéseket várnak, mint ahogy azt is sürgetőnek tartja, hogy a szaktárca felmérje: hány önkormányzatnak van 60, illetve 90 napon túli tartozása, és ez mekkora összeg.

Az önkormányzatok azt várják, hogy kiszámítható legyen a gazdálkodásuk, "szűnjön meg ez a kötéltánc" - közölte Schmidt Jenő. Mint mondta, érti és támogathatónak tartja a kormányzat szándékát az önkormányzatok strukturális átalakítására, de mint megjegyezte, "addig is élni kell".

Schmidt Jenő a szaktárca azon tervével kapcsolatosan, hogy a jövőben csak a kormányhivatalok engedélyével vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, és azt nem használhatják fel működésre, azt mondta: ezt kivitelezhetetlennek tartja. Indoklásul hozzátette: az állami normatíva nem fedezi például az óvodák, iskolák működtetését, a különbözetet azonban az önkormányzatoknak ki kell pótolniuk, amit többnyire csak hitelből tudnak megtenni. Míg az önkormányzatok évente kétszer - márciusban és szeptemberben - jutnak csak adóbevételhez, addig a költségeket az év mind a 12 hónapjában fizetni kell - mutatott rá.

A TÖOSZ-t érintő változásról, mely szerint jövőre a főváros már nem akar tagja lenni az érdekvédelmi szervezetnek, azt mondta: természetesen hiányozni fog a szövetség kasszájából a főváros tagdíja, de megérti a döntést, hiszen Budapestnek egészen mások a feladatai és a gondjai, mint az ország más településeinek. Tervezi, hogy találkozik Tarlós István főpolgármesterrel, de nem azért, hogy "maradásra bírja" - fűzte hozzá.

A TÖOSZ-nak az ország mintegy 3200 település közül 1700 a tagja.