rss      tw      fb
Keres

Az MSZOSZ elvárásai a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban

MTI 2011. március 31., csütörtök 17:24

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szakmai szempontból kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjazás egyes formáinak megítélése szakmai alapon történjen - közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében a szövetség hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető, és hogy ne a nyugdíjba menekülés legyen az egyetlen megoldás a munka nélkül maradt polgárok számára.

A szakszervezeti föderáció szerint csak stabil és értékálló nyugdíjrendszer fogadható el, amelyben a biztosítási és szolidaritási elv megfelelően érvényesül. A rendszer tegye világossá és kiszámíthatóvá, hogy egy élettevékenység során végzett munka után milyen összegű nyugdíjra lesz jogosult egy adott munkavállaló, figyelemmel a megváltozott magánnyugdíj-pénztári ágra is. A nyugdíjasként elért induló reálnyugdíj-pozíció az életkor előre haladtával nem romolhat sem a nyugdíjas társaikhoz, sem az aktív munkavállalókhoz viszonyítva - szögezi le a szakszervezet. A szerzett jogok "szentségét" nem lehet a politikai változások törékenységének kitenni. "Nem lehet utólag belepiszkítani egy ledolgozott élet jogos várományába, jogosultságaiba" - fogalmaz az MSZOSZ.

Az MSZOSZ hangsúlyozza: továbbra is elkötelezett amellett, hogy Magyarországon több generációt átfogó, tartós és kiszámítható nyugdíjrendszer legyen, amelyben a korhatár rugalmasságán belül fokozottan ismerjék el a hosszú szolgálati időt, fenntartva a szakmai sajátosságok miatt indokolt és szükséges korkedvezmény intézményét. A magas szolgálati idővel rendelkezők számára korhatártól függetlenül, szankciók nélkül nyíljon lehetőség a teljes öregségi nyugdíj igénybevételére - húzzák alá.

A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét akár más elnevezéssel is, de foglalkoztatáspolitikai céllal lehet és szükséges működtetni. A nyugdíjkassza hosszú távú stabilitásának megteremtése érdekében az MSZOSZ kizárólag olyan átalakításokat tud fogadni, amelyek nem járnak együtt a munkavállalók terheinek növelésével, és a várható nyugellátások csökkentésével - áll a közleményben.