rss      tw      fb
Keres

A készülő tanyatörvényhez készítenek javaslatokat a Lakiteleki Népfőiskola kollégiumának hallgatói

MTI 2011. március 31., csütörtök 16:59

Tanyakollégium II. címmel kétnapos konferencia kezdődött csütörtökön a Lakiteleki Népfőiskolán, ahol a kurzuson résztvevő diákok korábban végzett kutatásaikat összegzik, és ezek alapján javaslatokat fogalmaznak meg a készülő tanyatörvényhez - közölte Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke csütörtökön Lakiteleken az MTI-vel.

A jelenlegi tanyakollégium keretében harmadik alkalommal találkoznak a diákok, ahol az első két alkalommal, a tanyákon és kistelepüléseken elvégezett kérdőíves felméréseket összegzik, és ajánlásokat fogalmaznak meg az Országgyűlés elé kerülő tanyatörvényhez - mondta Lezsák Sándor a tanyakollégium céljáról.

Nagyon sokrétű volt ez a felmérés, mert 120 egyetemista és 30 oktató végezte el két alkalommal, amikor járták a tanyavilágot, kérdőíveket töltöttek ki és mélyinterjúkat készítettek - tette hozzá.

A Lakiteleki Népfőiskola kuratóriumának az elnöke hangsúlyozta: maga is kíváncsi az összegzésre, mert azt érzékelte, hogy a Szent István Egyetemről és máshonnan érkezett diákok, pedagógusok és oktatók nagyon komolyan vették a kutatómunkát.

Lezsák Sándor utalt arra, hogy óriási munkát végeztek el eddig a felmérést végzők, mert 23 település tanyavilágát járták végig Ágasegyházától Városföldig.

Véleménye szerint, a készülő felmérés sokat jelet a tudomány számára is, hiszen ilyen jellegű kutatás a szakemberek szerint nem történt, vagy nem volt ennyire részletes.

A kutatás tudományos értéke mellett azt is fontos dolognak nevezte, hogy a diákok találkoztak a valósággal.

A mezőgazdaságot és a vidéki programokat irányító szakemberek lesznek ezekből a diákokból, akik most találkoztak a kistelepüléseken és a tanyákon élők napi problémáival, gondjaival és történeteivel - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor a népfőiskola feladatának nevezte, hogy a valóság élményeit hozza be azoknak a tudatába, akiknek szükségük van erre, másrészt pedig a kistelepüléseken és tanyákon élők helyzetét, tudományos alapossággal bemutató anyagot adja át a döntéshozóknak, hogy segítse munkájukat.

Emlékeztetett arra, hogy a Lakiteleki Népfőiskolán több hasonló kollégium működik ebben az évben: a Kossuth Kollégium a kistelepüléseken élők pénzügyi szokásait, bankokba vetett hitét próbálja felmérni, míg az ősszel induló kollégium a vendéglátást fogja kutatni.

Az emberek ma mit főznek, milyen ünnepi ebédeket készítenek, de "kocsmatérképet" is készítenek és felmérik a a falusi és tanyasi vendéglátóhelyek kínálatát is - tette hozzá.

A csütörtök és péntek délelőtt a Lakteleki Népfőiskolán elhangzó előadásokat a tanyakollégium hallgatói délután megbeszélik és előkészítik az ajánlásaikat.

Pénteken A magyar vidék élni akar! címmel gazdafórumot tartanak, amelyen A magyar vidék helyzete és fejlődési lehetőségei címmel Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke tart előadást, V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pedig a kormány vidékstratégiáját ismerteti.