rss      tw      fb
Keres

Alkotmányozás - Az MSZP szerint a Fidesz vitte Brüsszelbe az alkotmányozás ügyét

MTI 2011. március 31., csütörtök 16:16

Visszautasította az MSZP európai parlamenti delegációja csütörtökön a magyar néppárti EP-delegáció (Fidesz-KDNP) azon állítását, hogy a baloldal külföldön a nemzeti jelképeket becsmérli.

A szocialista küldöttség válaszközleményben reagált arra a néppárti nyilatkozatra, amely szerint "az MSZP EP-képviselői, valamint Bokros Lajos, a médiatörvénnyel kapcsolatos rágalomhadjárat kifulladása után most újra hazugságokkal teli körlevelekben hangolják hazánk ellen az uniós intézményeket", továbbá "az új alkotmánnyal kapcsolatos, Brüsszelben a magyar szocialisták által terjesztett 'tájékoztató levelek' nyíltan becsmérlik a magyar államiság jelképeit".

A reagálás szerint "diktatórikus időket idéz, amikor a kormány véleményétől eltérő álláspontot hazugságnak vagy lejárató kampánynak nyilvánítják a hatalom birtokosai".

"Az alkotmányozás ügyét a Magyar Néppárti Képviselőcsoport hozta ki az Európai Parlamentbe, hiszen ők szerveztek e témában konferenciát Brüsszelben - áll az MSZP válaszában. - Szintén ők voltak azok, akik már a meghallgatást megelőzően elhiteltelenítették a kezdeményezést azzal, hogy az alkotmánytervezet hiányos és téves fordítását küldték meg az Európai Parlament tagjainak. A fordításból többek között hiányzott a teljes preambulum, amely nélkül nem értékelhető teljességében a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete, annak koncepciója és filozófiája. Ezt a hiányt az MSZP EP delegációja szívességből pótolta, saját álláspontjával együtt a preambulum fordítását is megküldte az Európai Parlament tagjainak."

A szocialisták szerint "már az előkészítés során nyilvánvalóvá vált, hogy a kirakatkonferencia egyetlen céllal bír: azt a hamis látszatot kívánja kelteni, mintha az Európai Parlament egyetértene a Fidesz-KDNP alkotmány tervezetével".

"Bár a 'független' közszolgálati média tudósításaiban ez nem szerepelt, a konferencián a Magyarországon zajló egypárti alkotmányozás és a tervezet tartalma is komoly kritikát kapott - áll a közleményben. - Frank Engel, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője elmondta, hogy bár maga is hívő ember, nem tartja helyénvalónak a vallási utalásokat a preambulumban. Ugyanő kifejtette, hogy plusz legitimációt jelentene, ha népszavazáson erősítenék meg a szöveget. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő, evangélikus lelkész is kiemelte, szekuláris állami keretek között Isten nevének nem kellene szerepelnie az alkotmányban. Elmar Brok, a német Kereszténydemokrata Párt nagy tekintélyű képviselője pedig érthetetlennek tartotta az Alkotmánybíróság döntési jogkörének korlátozását."

"Fenntartjuk álláspontunkat, hogy a Szent Korona kiemelkedő jelentőségű magyar történelmi ereklye. A Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint azonban a Szent Korona 'megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét', amely az elavult Szent Korona-tan újjáélesztéséhez vezet" - állítja a közlemény.

Az MSZP szerint "a Fidesz EP-képviselőcsoportjának állításával szemben az új alaptörvény tervezete megnyitja az utat a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati joga előtt. Ezt maga Orbán Viktor erősítette meg e héten tett nyilatkozatában."

Mindezek alapján az MSZP "visszautasítja a Fidesz vádaskodásait". "A Fidesz sem a belpolitikai, sem a nemzetközi téren, így az Európai Parlamentben sem hajlandó odafigyelni az érdemi kritikai észrevételekre. Amennyiben az alkotmány végleges szövege nem lesz összhangban az EU alapvető értékeivel, az uniós alapszerződések betűjével és szellemével, valamint a koppenhágai kritériumokkal, az Orbán-kormány további súlyos kritikákra számíthat" - áll a közleményben.