rss      tw      fb
Keres

Az ÚMVP végrehajtására 2013 végéig mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre

MTI 2011. március 31., csütörtök 15:00

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) végrehajtására 2013 végéig mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a vidékfejlesztési jogcímek megvalósítására és a Leader-programban szereplő projektek létrehozására összesen mintegy 60 milliárd forintot lehet költeni - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Az államtitkár elmondta: a mikrovállalkozások tevékenységének fejlesztéséhez 7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni már májustól, míg a turisztikai tevékenység ösztönzésére további 4 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre ugyanezen időponttól.

A pályázatokat az 5 ezer lakost nem meghaladó lélekszámú településekről nyújthatják be az igénylők.

A mikrovállalkozások esetében kitétel az is, hogy a pályázók tevékenységében a mezőgazdasági munka ötven százalék alatti legyen. Így a mikrovállalkozások összességében akár 60-65 százalékos támogatottsági szinttel is számolhatnak egy-egy beruházás megvalósításakor. Az elnyerhető maximális támogatás 35 millió forint. A turisztikai vállalkozások esetében pedig szálláshelyek fejlesztésére és a szálláshelyek kínálatához tartozó különféle, így például bor-, lovas, vagy gasztronómiai programok megvalósítására lehet pályázni.

Az államtitkár jelezte: a következő időszakban szinte naponta adnak majd át vidéken úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató tereket, amelyekből 32 már működik. Az idén várhatóan ennek a tízszerese, azaz 332 kezdi meg működését szerte Magyarországon. Az IKSZT-k létrehozására összesen 25,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az idén átadandó beruházások összértéke eléri a 14,6 milliárd forintot.

Az integrált közösségi és szolgáltató terek olyan többfunkciós létesítmények, amelyekben helyet kaphatnak például e-Magyarország pontok, könyvtárak és más szolgáltató létesítmények is. Így a vidéki emberek életminősége javulhat ott, ahol ezeket a közösségi helyeket megvalósítják.

A Leader-programban a különböző projektek megvalósítására májustól a szaktárca 12 milliárd forint összegű fejlesztési forrást biztosít a helyi közösségeknek, a helyi akciócsoportoknak. A projektek megvalósítására 2013 végéig mintegy 34 milliárd forint áll rendelkezésre.

A szaktárca ez év végéig kötelezi a helyi akciócsoportokat arra, hogy egyesületi formában működjenek tovább annak érdekében, hogy ezekhez a helyi szerveződésekhez, minden a helyi fejlesztésekben érintett és érdekelt szereplő csatlakozhasson - tájékoztatott V. Németh Zsolt.