rss      tw      fb
Keres

Londoni elemzők: erőteljes a magyar külső finanszírozási helyzet

MTI 2011. március 31., csütörtök 14:45

"Erőteljesnek" minősítették Magyarország nettó külső finanszírozási pozícióját londoni felzárkózó piaci elemzők a tavalyi folyómérleg-adatok csütörtöki ismertetése utáni kommentárjaikban.

A csütörtöki londoni kereskedésben, az adatközlés után többhavi mélypontra süllyedt a magyar államadósság-törlesztés kockázatának biztosítási díja, jelezve a magyar törlesztéskockázat javuló piaci megítélését.

Az MNB csütörtöki közlése szerint a folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többlettel zárta a tavalyi negyedik negyedévet; ez több mint a kétszerese az elemzők által előzetesen várt 180 millió eurónak. Az egész éves tavalyi folyómérleg-többlet 2,031 milliárd euró volt a 2009-ben mért 332 millió euró után.

Az adatismertetés után az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői kiemelték, hogy a belső kereslet gyengesége és a Németországba irányuló export meredek fellendülése jelentősen javította Magyarország külső fizetési helyzetét. Az RBC elemzői felidézték, hogy még 2008-ban is a magyar hazai össztermék (GDP) 7 százaléka feletti hiánnyal zárt a folyómérleg-egyenleg, a tavalyi plusz pedig a GDP-érték 2,1 százalékával egyenlő.

A ház erőteljesnek nevezte Magyarország nettó külső finanszírozási pozícióját - vagyis a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együtt számolt egyenlegét -, és ez az RBC londoni elemzői szerint középtávon támogatást nyújt a forintárfolyamnak.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői csütörtöki kommentárjukban közölték, hogy az idén a tavalyinál kisebb, a GDP arányában 1,2 százalék körüli folyómérleg-többletet várnak, de ez is fél százalékponttal magasabb a ház által korábban prognosztizált idei plusznál.

A JP Morgan elemzői szerint a vállalati szektor javuló eredményei várhatóan a jövedelemmérleg deficitjének további szélesedését okozzák, de ez a korábban vártnál valószínűleg kisebb mértékű lesz, tekintettel az egyes szektorokra kirótt különadókra. A ház szerint a legutóbbi inflációs adatok arra vallanak, hogy a vállalatok ezeket az adókat nem hárították tovább a fogyasztókra.

A JP Morgan londoni elemzői 2012-re is magyarországi folyómérleg-többleteket jósoltak csütörtöki kommentárjukban, kiemelve, hogy addigra beindul az új beruházásokkal létrejövő autóipari üzemekben a termelés és az export.

A folyómérleg-adatok csütörtöki közlése után többhavi mélypontra süllyedt Londonban a magyar államadósság-törlesztés kockázatának biztosítási díja.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a csütörtöki londoni kereskedésben 255 bázispont környékén mozgott. A múlt hét elején 280 bázispont körüli, az év elején pedig még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon, vagyis másfél hét alatt 25 ezer euróval, az idei első negyedévben pedig csaknem 145 ezer euróval lett olcsóbb az egységnyi összegű magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díja.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők most 255 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, a múlt héten felszámított 280 ezer, illetve az év eleji csaknem 400 ezer euró helyett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a piac az euróövezeti tag Görögországot jelenleg négyszer kockázatosabb szuverén adósnak tartja, mint Magyarországot, a görög CDS-kontraktusok díjszabása ugyanis csütörtökön ezer bázispont felett mozgott.