rss      tw      fb
Keres

A MOSZ szerint több ponton is elfogadhatatlan az agrárkamarai törvény tervezete

MTI 2011. március 31., csütörtök 9:19

Elfogadhatatlannak tartja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnöksége, hogy az általa megismert agrárkamarai törvénytervezet szerint a kormány a kötelező kamarai tagság visszaállítását tervezi.

A MOSZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, korábban éppen a Fidesz-kormány szüntette meg a kötelező kamarai tagságot.

A közlemény szerint a szervezet elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezettel kapcsolatban azt is, hogy az agrárkamara választási szabályának tervezetében kizárólag az egy tag egy szavazat elvét érvényesíti, míg a kereskedelmi és iparkamara választási szabályai figyelembe veszik a gazdálkodó szervezet méretnagyságát is.

A MOSZ szerint elfogadhatatlan az is, hogy a kamarák fenntartását - miközben minden tagot azonos jogok illetnének meg - egy szűk kör kötelezettségévé akarja tenni. A tevékenység jellegétől és jövedelmezőségétől függetlenül a tagdíjat árbevétel alapon, kizárólag a 100 millió forint árbevételt meghaladó gazdálkodókra akarja terhelni. A tagdíj mértéke irreális, akár az árbevétel 2 ezrelékét is elérheti. Elfogadhatatlan, hogy míg az iparkamarák tagjai a befizetett tagdíjat az adójukból levonhatják, addig az agrárkamara tagjait ez a jog nem illeti meg - olvasható a közleményben.

"Példátlan, hogy egy köztestület tagjainak döntő többsége mentesül a tagdíjfizetési kötelezettség alól, miközben ezeknek a tagoknak is ugyanolyan jogokat biztosítanának, mint azoknak akik anyagilag is részt vesznek a kamarák működtetésében" - áll a közleményben.

A MOSZ elnöksége elfogadhatóbbnak tartana egy minden tagra kiterjedő, egységes és egyben méltányos tagdíjfizetési kötelezettséget, amely szerint a tagok - a vállalkozás méretétől és árbevételétől függetlenül - egy meghatározott fix összegű tagdíjat fizetnek.