rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Enyhe lendületvesztést mutat a gyorsulási irányadó

MTI 2011. március 31., csütörtök 4:31

Márciusra lassult a gazdaság, de összességében az első negyedév "jó formát" mutatott; a Világgazdaság gyorsulási irányadója (gyia) 0,21 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest - olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában.

A lap ismerteti, hogy a gyorsulási irányadó elismert, nemzetközi módszereken alapuló olyan indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előrejelző részindikátorokból hoztak létre, és ami az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Az irányadó márciusi összetevőiből hét a növekedés, három a csökkenés irányába hatott. A pénzügyi mutatók többsége kedvezően változott. A reálkamat a fél éve tartó folyamatos emelkedést követően mérséklődött, ami kedvező hatással van a beruházásokra. Ugyanígy hat a rövid és hosszú lejáratú hozamok közötti különbség mérséklődése. A pénzmennyiség növekedés is a gazdasági aktvitás emelkedését jelzi. Egyedül a fogyasztási hitelek állományának mérséklődése volt kedvezőtlen.

Az inflációt figyelembe véve is emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Az exportot tekintve pedig jó hírnek nevezi a lap, hogy a német várakozások szárnyalnak. Havi alapon a reálkeresetek is emelkedtek, bár a belső kereslet indikátorai ellentmondásosak. Az ipar belföldi értékesítése és a termelés is esett, ami visszafogta a gyorsulási irányadó havi növekedését.

A munkakeresés átlagos időtartamában fordulat következett be - állapítja meg a Világgazdaság -, hozzátéve, hogy hat hónap emelkedés szakadt meg.