rss      tw      fb
Keres

Alig marad pénz megtakarításra Salgótarjánban

MTI 2011. március 31., csütörtök 4:00

A Salgótarjánban és vonzáskörzetében élő családok fogyasztási szerkezete sokkal inkább hasonlít a nyugdíjasok fogyasztásaira, mint az átlagos hazai fogyasztókéra: elsődlegesen élelmiszerre és rezsire költenek, csekély összeg marad tartós fogyasztási cikkekre, szórakozásra és megtakarításokra - derül ki abból a kutatásból, amelyet a Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézete folytatott.

A száz háztartás bevonásával végzett felmérés szerint alapvetően befolyásolja a háztartások fogyasztási szokásait és lehetőségeit a térségben élők alacsony keresete: az egy családra jutó nettó átlagos jövedelem 177 ezer forint, a családok harmadában van munkanélküli.

A bevétel kétharmadát nem tartós fogyasztási cikkekre - élelmiszerre, rezsire, üzemanyagra, ruházati cikkekre - költik, és évente átlagosan csak 74 ezer forintot fizetnek tartós fogyasztási cikkekért, ami a jövedelem öt százalékát sem éri el.

A megkérdezett családok 62 százaléka törleszt hitelt. A kishitelesek, vagyis a legfeljebb 100 ezer forinttal adósok vannak többségben, mert a lakosság jelentős része nagyobb összegű hitelekhez már csak jövedelme miatt sem juthat hozzá. A hitelek 51 százaléka forint, 42 százaléka svájci frank, 7 százaléka euró alapú, ennélfogva a hitelfelvevők jelentős veszteségeket szenvedtek el a közelmúltban az árfolyamváltozások miatt.

A megkérdezetteknek csak két százaléka vásárol havi rendszerességgel a szomszédos Szlovákiában. A benzinturizmus már évek óta nem jellemző, sokkal inkább az, hogy Szlovákiából érkeznek a vásárlók.

A vizsgált salgótarjáni és környékbeli családok 53 százaléka előnyben részesíti a magyar termékeket, és 85 százalékuk figyel az akciókra.

A kutatás szerint a válaszadók 6-19 százaléka megy el havonta legalább egyszer könyvtárba, étterembe, moziba, színházba, uszodába, múzeumba vagy a sportcsarnokba, 31-71 százalékuk viszont egyáltalán nem látogatja ezeket a helyeket.