rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Magyar szatirikus filmek fesztiválja Párizsban

MTI 2011. március 30., szerda 22:49

Bacsó Péter A tanú című filmjének vetítésével kezdődött szerda este a nagy hagyományra visszatekintő párizsi Cinématheque-ben (filmmúzeum) a magyar szatirikus filmek fesztiválja. Az Európai Unió soros magyar elnöksége alkalmából a Párizsi Magyar Intézet (PMI) által összeállított egyedülálló retrospektív sorozatot Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg.

Az április 11-ig tartó filmfesztivál célja a magyar filmgyártás szatirikus vonulatának történeti áttekintése a hetvenes évektől napjainkig, mintegy 18 alkotás bemutatásával. Egyebek mellett Keleti Márton Tizedes meg a többiek, Gyarmathy Lívia Ismeri szandi mandit?, Dárday István-Szalai Györgyi Jutalomutazás, Sándor Pál Régi idők focija, Tímár Péter Csinibaba, Pálfi György Hukkle, Keményffy Tamás Mázli, s Török Ferenc Koccanás című filmjét tekinthetik meg a francia nézők.

"Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm. Most nézzünk körül, adjunk számot a látottakról" - idézte megnyitójában Szőcs Géza a Cinématheque nagytermének zsúfolásig megtelt nézőtere előtt Örkény István egyik egyperces novelláját a groteszkről. A kulturális államtitkár szerint a magyar filmművészetre jellemző, hogy sokan megvalósították a gyakorlatban Örkény tanácsát és a leírt módszer szerint számoltak be alkotásaikban az elmúlt negyven év groteszk magyar világáról.

A groteszk, a bohózat vagy a burleszk eszközeivel a bemutatásra kerülő filmek rendezői saját korukban is megnevettették és ma is megnevettetik a nézőket, akik a filmeket látva valójában önmagukon, saját tehetetlenségükön vagy furcsaságaikon nevetnek a mai megfejthetetlen groteszk korban - hangsúlyozta az államtitkár. Szőcs Géza nyilvánosan megköszönte a PMI, a Cinématheque, valamint a Clavis Films produkciós iroda együttműködését a filmfesztivál létrehozásában.

Serge Toubiana, a Cinématheque igazgatója köszöntőjében elmondta: "jópofának és érdekesnek" tartotta a Párizsi Magyar Intézet lelkes fiatal csapatának, Varga Csaba művészeti vezetőnek és a programot összeállító Jeney Zoltánnak az ötletét, amikor néhány hónapja megkeresték azzal, hogy a magyar EU-elnökség apropóján a szatirikus filmekből szeretnének fesztivált rendezni.

"A magyar filmművészetet jól ismerjük Franciaországban. Ismerjük Jancsó Miklóst, Elek Juditot, Mészáros Mártát, Szabó Istvánt vagy Tarr Bélát, mert az ő filmjeiket láthattuk a francia fesztiválokon és mert ismert rendezők külföldön. A (szatirikus) retrospektív sorozatban bemutatásra kerülő filmek viszont nem ismertek Franciaországban, gyakran azért, mert a cenzúra hatálya alá estek a kommunista rendszerben ... Most viszont megismerhetjük a magyar valóságnak egy szeletét a hetvenes évektől napjainkig a vígjátékokon, a nevetésen, a fortélyosságon és a szatírán keresztül" - mondta az igazgató.

A filmfesztivál keretében április 5-én a PMI kerekasztal-beszélgetést szervez az irónia szerepéről a hatvanas évek végi magyar társadalmában és filmművészetében magyar és francia filmesztéták - Kovács András Bálint, Fáber András, Kristian Feigelson és Jean-Pierre Jeancolas - részvételével.