rss      tw      fb
Keres

V. Pécsi Pénzügyi Napok - Warvasovszky: hamarosan megkezdődik az önkormányzatok új stratégián alapuló ellenőrzése

MTI 2011. március 30., szerda 21:44

Elsősorban a nagyobb gazdálkodási, pénzügyi kockázattal működő önkormányzatokat ellenőrzi ez évtől az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - mondta Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megrendezett ötödik Pécsi Pénzügyi Napokon szerdán.

Az ÁSZ alelnöke az önkormányzatok ellenőrzésének tapasztalatairól tartott előadásában leszögezte: minden önkormányzatnak óriási önállósága van, hiszen saját maga rendelkezik tulajdonával, alkotja meg költségvetését, emellett gazdasági társaságokat, közalapítványt alapíthat, hitelt vehet fel és kötvényt bocsáthat ki. ”Az ÁSZ újonnan elfogadott stratégiájának lényege a közpénzek rendezettsége, és hogy értéket teremtsünk, ami számszerűsíthető” - hangsúlyozta az alelnök. Warvasovszky Tihamér elmondta: a szervezet immár kockázatelemzésen és értékelésen alapuló mintavételi eljárással választja ki az ellenőrizendő önkormányzatokat, illetve biztosítja a jelentések nyilvánosságát. A korábban kialakított gyakorlattal szakítva a korlátozottan rendelkezésre álló ellenőri kapacitást a nagyobb gazdálkodási, pénzügyi kockázattal működő önkormányzatok ellenőrzésére fordítja, ezért a kiválasztás alapja a kockázatok előzetes feltárása valamennyi önkormányzat vonatkozásában - hangsúlyozta.

Hozzátette: az ÁSZ célul tűzte ki egy monitoringrendszer kialakítását is, amellyel folyamatosan figyelné a települések gazdálkodását. Ez jövőre indulhat el próbaként néhány önkormányzatnál. Az alelnök kitért rá: az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent az önkormányzatok likviditása, amelyen valamelyest segítettek a 2007-től egyre gyakoribbá váló kötvénykibocsátások. A 19 megyéből 18 bocsátott ki kötvényt 98,5 milliárd forint értékben. A 23 megyei jogú városból 14 élt ezzel a lehetőséggel, 110 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki. A 282 városból 137 tette ugyanezt, több mint 200 milliárdért. A szakember megjegyezte, a kötvények döntő többsége nem került ki a pénzpiacra, s 88 százalékuk devizaalapú.