rss      tw      fb
Keres

Becsey: "heteken belül" döntés lehet az árvízi támogatások uniós kifizetéséről

MTI 2011. március 30., szerda 19:49

"Heteken belül" megszülethet a végleges döntés arról, hogy az Európai Unió szolidaritási alapjából több tagállamnak támogatást fizetnek a tavalyi áradások okozta károk helyrehozására, Magyarország esetében 22 millió euróról van szó - mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán.

Az államtitkár egy brüsszeli háromoldalú egyeztetést ("trialógust") követően nyilatkozott, amelyen a Tanács képviseletében a magyar elnökség, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselője egyeztetett a mielőbbi kifizetés érdekében.

Az intézmények képviselői arról a 182 millió euróról tárgyaltak, amelyet Magyarország mellett Lengyelországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Horvátországnak, Romániának és Szlovákiának terveznek kifizetni az EU szolidaritási alapjából a tavalyi áradások okozta károk helyrehozására - mondta Becsey Zsolt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szerdai tárgyalásokon sikerült előrelépni a kérdésben, és az uniós intézmények között egyetértés volt abban, hogy ezeket a pénzeket mielőbb ki lehessen fizetni, mivel a tagállamok kérelmét már megvizsgálták. Becsey Zsolt megfogalmazása szerint "heteken belül", még áprilisban megszülethet a kifizetésről szóló végleges döntés.

Beszélt arról is, hogy a kifizetést eddig egy "technikai vita" akadályozta, nevezetesen az, hogy az EU költségvetésében nem különítenek el forrást a szolidaritási alapra, hanem a költségvetési maradványokból fedezik az alap kiadásait. Egy-egy éves költségvetésnél azonban csak az év vége felé derül ki, hogy mekkora források képződnek ilyen módon, az év elején így vonakodnak a kifizetésektől, mivel azoknak nincs konkrét költségvetési hátterük. A magyar elnökség nagy erőfeszítést tesz azért, hogy a jogosult államok ennek ellenére még az első fél évben, tavasszal megkaphassák a támogatást.

Az egyeztetésen az uniós intézmények képviselői a szolidaritási alapból történő kifizetésen kívül az Európai Unió 2012-es költségvetésének előkészítéséről is tárgyaltak - tájékoztatott Becsey Zsolt. Elmondása szerint a jövő évi költségvetéssel prioritásait tárgyalták meg, mivel Janusz Lewandowski pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztos április 20-án nyújtja be a 2012-es büdzsé tervezetét.

Az EU jövő évi költségvetése takarékos, a felhasználásokat ellenőrző büdzsé lesz, és előtérbe kerülnek az EU2020 stratégia prioritásai. Becsey Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a kohéziós kifizetések, illetve Magyarország felzárkóztatása a közös agrárpolitikához a csatlakozási szerződésben foglalt menetrend szerint folytatódjon jövőre, ezzel az uniós intézmények képviselői is egyetértettek.